Çukurova’da pamuk çiftçiliği bitiyor mu?
Çiftçilerin zahmetli ve riskli gördükleri pamuk üretiminin yerine daha kolay yetiştirilen ürünlere yönelmesi Çukurova’da pamuk üretimini düşürdü. Bunun sebebini sorduğumuz Adana çiftçisi, pamuktaki yüksek maliyet ve riskleri İLKHA’ya anlattı.
Çukurova çiftçisi; pamuğun yüksek maliyeti, zahmeti ve riskli olması sebebiyle diğer ürünlere yöneldi. Adana’da 2004 yılında 450 bin dekar pamuk ekimi yapılırken bu miktar 2015 yılında 350 bin dekara geriledi.
Çukurova ile özdeşleşen pamukta, ekim alanlarının son 10 yılda 100 bin dekar azalmasının altında yatan sebepleri sorduğumuz çiftçi; tarla icar fiyatlarının artması, çoğalan haşere yüzünden ilaçlama sayısının fazlalaşması, yüksek maliyetine karşın ürün satış fiyatının düşük olması ve yağmurlar yüzünden ürün kalitesinin düşmesi gibi sorunlar yüzünden pamuk ekmenin çiftçi için büyük risk oluşturduğunu belirttiler. Bu riske girmek istemeyen çiftçilerin ise masrafı ve riski daha az olan mısır, ayçiçeği, soya ve yerfıstığı ekmeye yöneldiğini söylediler.
“Pamuğun masrafı ve zahmeti çok”
İlke Haber Ajansı (İLKHA) mikrofonlarına konuşan Karataş ilçesi çiftçilerinden Necati Kuyucu, pamuk çiftçilerinin sorunlarını şöyle aktardı: “Daha 10 yıl evvel Karataş ilçesindeki tarlaların çoğunda pamuk ekilirdi. Ancak pamuk satış fiyatları son yıllarda oldukça düştü. Şimdi ürünümüz para etmiyor. Ben bu sene 120 dönüme pamuk ektim. Pamuğun masrafı ve zahmeti çok. Ekiminden sonra sulama, gübre ve ilaçlamaları var. Son yıllarda haşerenin çok olmasından ilaçlama sayısı da arttı. Ayrıca Eylül ayında toplanan pamuk, yağan yağmurdan da olumsuz etkileniyor. Yağmur yiyen pamuk da kalite azalıyor, dolayısıyla da fiyat düşüyor.”
Kuyucu, pamuğu riskli gören çiftçinin bakımı daha kolay olan mısıra yönelerek adeta pamuktan kaçtığını da sözlerine ekledi.
“Pamuk satış fiyatları çok düşük”
Son yıllarda pamuk çiftçiliğinin Çotlu köyü ve çevresinde bitme noktasında geldiğini belirten Akif Ekiz isimli çiftçi ise “Yıllardır pamuk ekiyorum. Pamukla ilgili en büyük sorunumuz, para etmemesi. Daha önceleri bin 700 liraya sattığımız pamuğu şimdilerde bin 100 liraya satıyoruz. Pamuğun masrafı da çok. Daha önce 3-4 defa ilaçlama yaparken şu anda haşere yüzünden her hafta ilaç atma durumundayız. Pamuğa destek zaten az. Bir de yağmur yağınca pamuk olumsuz etkileniyor. Kalite düşünce ürünümüz ucuz gidiyor. Pamukta işçilik de çok, bu yüzden Çukurova’da pamuk üretimi her sene geriliyor.” diye konuştu.
“Kazanmayan çiftçi pamuk ekmek istemiyor”
Ağzıbüyük köyü çiftçilerinden Aydın Demirci de pamuk ekenlerin oldukça azaldığına dikkat çekti. Pamuğun satış fiyatlarından şikâyet eden Demirci, şunları söyledi: “Eskiden dönümden 300-350 kilogram pamuk alıyorduk. Şimdilerde bu 600-650 kilograma kadar çıktı. Ancak fiyatlar ise tam zıddına düştü. Pamuk ekiminde masraf çok, fiyat yok. Bundan dolayı çiftçi, pamuk ekmek istemiyor. Çünkü zarar ediyor.”
“Pamuk ekim alanları yok denecek kadar azaldı”
Karataş ilçesinde pamuk tarlalarının yok denecek kadar azaldığını belirten Latif Dursun isimli çiftçi de bunun sebebini şöyle anlattı: “İlçemizde eski yıllarda pamuk üretimi oldukça yaygındı. Son yıllarda oldukça düştü. Bunun sebebi olarak da; masrafların çok olması, ilaçlama sayısının artması, satış fiyatının düşük olması ve riskinin çok olmasını sayabiliriz. Tüm bu sebeplerden dolayı çiftçi pamuk üretiminden döndü. Çukurova, pamuk bölgesi iken ve en kaliteli pamuğu üreten ova iken şu anda pamuk ekim alanları yok denecek kadar azaldı.”
Yüksek risk ve zahmetinden dolayı pamuğun ekilmez olduğunu ve çiftçinin mısır ve yer fıstığına yöneldiğini de belirten Dursun, arayışta olan çiftçinin, ayrıca küncü (susam) de ektiğini söyledi.
“Pamuğa verilen destekler arttırılsın”
Kendileri ile görüştüğümüz çiftçilerin tümü Tarım Bakanlığı tarafından verilen mazot, gübre ve tohum destekleri ile ürüne verilen desteklemelerin arttırılmasını istediler. Pamuk çiftçiliğinin bitme noktasına geldiğini de ifade eden çiftçiler, pamuk satış fiyatlarının da artması gerektiğini belirttiler, bununla ilgili de düzenlemeler yapılmasını da talep ettiler. (Ayhan Kaya- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.