Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü
Kabulde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’e gerçekleştirdiği günübirlik çalışma ziyareti temasları kapsamında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimî Temsilciliğinde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.
Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Türkiye'nin NATO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk de hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimî Temsilciliğindeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, 27 Şubat'ta İdlib'de Türkiye'nin güvenliği için hayatlarını ortaya koyan TSK mensuplarına yönelik saldırı gerçekleştiğini anımsatarak "Saldırının akabinde 28 Şubat günü Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi çerçevesinde NATO Konseyi olağanüstü toplantıya davet edilerek müttefiklerimiz ile bilgi paylaştık, danışmalarda bulunduk. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığım görüşmede NATO'dan ve müttefiklerimizden talep ettiğimiz ilave desteğin bir an önce sağlanmasının önemini vurguladım. Türkiye'nin Suriye sınırı aynı zamanda NATO'nun güneydoğu sınırıdır. Suriye kaynaklı kriz, güvenlik ve insani boyutlarıyla bölgemizi hatta Avrupa'nın tamamını tehdit eder durumdadır. Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriye'deki çatışmalara ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur. Suriye meselesinde çabalarımızı her zamankinden daha fazla artırmalıyız." dedi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
Sayın Genel Sekreter'e ayrıca düzensiz göç konusunda değerlendirmelerimizi aktardım. Bir müttefik ve komşu ülkenin, düzensiz göç dalgasının müsebbibi olarak Türkiye'yi işaret etmesi akıl ve izan dışıdır. Bu ülkenin mevcut durumu ve Avrupa Birliği'ni de kullanarak kendine haksız kazanımlar elde etmeye çalışmasına izin vermeyeceğimizi Sayın Genel Sekreter'e de özellikle ifade ettim. Değerli dostumla Afganistan'daki barış süreci ile bu ülkedeki NATO mevcudiyetinin geleceği hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye, gelişmelerden bağımsız olarak Afganistanlı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin, Suriye'deki şiddet olaylarından ve çalkantılardan en fazla etkilenen ülke olduğunu belirtti.
Türkiye'nin halihazırda 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye çok ağır bir yük taşıyor." dedi.
Mülteci krizinde NATO'nun üzerine düşeni yapmaya devam edeceğinin altını çizerek "Daha fazla ne yapabileceğimize bakıyoruz." diyen Stoltenberg, Erdoğan ile "NATO-Rusya ilişkileri, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini satın alması, Afganistan'daki gelişmeler" gibi konuları da ele aldıklarını belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.