Dara Antik Kentinin eşi benzeri yok
Mardin’deki Dara Antik Kenti, ziyaretçi akınına uğrarken,“Galeri Mezar” olarak adlandırılan ünik mezarın, dünyada eşi benzerinin olmadığı belirtildi.
Mardin şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Dara Köyünde bulunan Antik Kent, yazın gelişiyle birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Doğu Roma İmparatorluğunun, sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla kurduğu Dara Antik Kentteki kilise, saray, çarşı, zindan, kaya mezarlar, sarnıçlar, tophane ve su bendi kalıntıları ilgi çekiyor.
Geçmişi 2300 yıllara dayanan bölgenin saklı hazinelerinden biri konumundaki antik kent Dara'da kazılar sürdükçe, tarihi yapılar ve eserler de gün yüzüne çıkıyor. 33 yıldan beri bilimsel kazı ve araştırmaların yapıldığı Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı savaşlarda askeri üs olarak yapılan ve ismini Pers Kralı Darius'tan alıyor.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle de sosyal ve ticari anlamda büyük bir öneme sahip olan Dara'da yapılan kazılarda, çeşitli dönemlere ait çok sayıda mimari kalıntı ortaya çıkarıldı.
Arkeolojik kazıların 1986 yılında başladığı Dara'da, yeterli ödenek ayrılamadığı için üstünde yerleşik köyün bulunduğu alanın ancak yüzde 10'u ortaya çıkarabildi.
Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olmaya aday olan antik kente gün ışığına çıkarılan eserler arasında yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda şehir surları, su sarnıçları, kaya mezarlar, kiliseler, agora, köprüler, silolar ve buna benzer yapılarla bir şehrin tüm ihtiyacına cevap veren kamusal yapılar bulunuyor.
Yerebatan Sarnıcı
Dara'da bir köy evinin altında 25 metre derinlikte yer alan ve köylülerin Zindan ismini verdiği Yerebatan Sarnıcı ise 15 yıl içinde temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı.
Bölgeye ziyaretçi akını sürüyor
Antik kent Dara, yaz aylarıyla birlikte ziyaretçilerin akınına uğruyor. Güneydoğunun yaz sıcaklarına aldırmayan yerli ve yabancı turistler, Mardin kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Dara'yı ziyaret ediyor.
Dünyada eşi benzeri yok
Dara alanında, kaya ve toprağa gömülü lahit mezarlardan sanduka mezarlara kadar değişen mezar tiplerinin görülüyor. Dara’daki “Galeri Mezar” olarak adlandırılan ünik mezarın, dünyada bir benzerinin olmadığı belirtiliyor. Dara Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları yapılan ve restore edilen su sarnıcı ve Galeri Mezar, 2017 yılında ziyarete açılmıştı.
“Antik kent görülmesi gereken yerler arasına alınsın”
Dara Mahallesi Muhtarı İbrahim Bilgiç, Kültür ve Turizm Bakanlığının, antik kentin görülmesi gereken yerler arasına alması için çağrıda bulundu.
Bilgiç, "Mardin’in Efes'i olarak gördüğümüz Dara'yı görülmesi gereken yerlerin arasına almasını istiyoruz. Gerçekten Mardin'de Dara görülmediği, gezilmediği takdirde yaptıkları turlarında büyük bir eksiklik olur. Gelip gördüklerinde Dara Antik Kentinin Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir yer olduğunu göreceklerdir. Dara'da galeri anıt kaya mezarlıkların yanında, dünyada dört tanesinden iki tanesinin Mardin'de bulunduğu yere batan sarnıçları, antik kenti çevreleyen 5 kilometrelik surları, mozaikleri ile adeta bir açık hava müzesi konumunda. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalarla şehrin tamamının gün yüzüne çıkması halinde Dara sadece Mardin'in değil, bölgenin, hatta Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinde biri haline gelecektir.” dedi.
“Dara’nın sadece yüzde 10’u gün yüzüne çıkartılmış”
Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda misafiri ağırladıklarını kaydeden Bilgiç, şunları söyledi:
“Dara, devasa bir antik şehirdir, Türkiye’de eşi benzeri yoktur. Kültür Turizm Bakanlığının bir an önce Dara’ya el atmasını istiyoruz. Dara’nın sadece yüzde 10’u gün yüzüne çıkartılmış, yüzde 90’ı hala gün yüzüne çıkartılmamış. Bakanlıktan ve tur şirketlerinden talebimiz, Güneydoğu’ya ve Mardin’e gelen misafirlerin Dara’yı da görmelerini sağlamalardır. Çünkü Dara görülmezse büyük bir eksiklik olur. Dara, antik bir şehir ve eşi benzerinin olmadığı bir şehirdir. Tek Galeri Mezarı ile değil Yerebatan Sarnıcı, surları ve halkıyla beraber yaşayan görülmesi gereken antik bir şehrimiz var.”
“Gerçekten muazzam bir yer”
Van'dan otostopla Dara'yı gezmeye geldiğini anlatan Kuzey Genç de “Burayı çok merak ettiğim için Van’dan buraya otostopla geldik. Burada büyülenmemek elde değil. Tarih ve kültür meraklısı herkesi buraya görmeye davet ediyorum. Gerçekten muazzam bir yer. Biz gençler olarak da tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.