DEDAŞ sayacımı çekiçle kırarak 4 bin 350 TL ceza kesti
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde ikamet eden Erol Bozkurt, DEDAŞ ekipleri tarafından elektrik sayacının çekiçle kırılarak, kendisine 4 bin 350 TL para cezası kesildiğini ileri sürdü.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde ikamet eden Erol Bozkurt, DEDAŞ ekipleri tarafından elektrik sayacının çekiçle kırılarak, kendisine 4 bin 350 TL para cezası kesildiğini ileri sürdü. DEDAŞ tarafından yapılan açıklamada ise "Tüketicinin sayaç değişimi esnasında eski sayacın içinde bulunan endeksin tahakkukuna itirazı mevcuttur." denildi.
DEDAŞ personellerinin sayaca bakmadan yüksek tutarda fatura yazığını kestiğini ve bundan dolayı mağdur olduğunu illeri süren Erol Bozkurt, mağduriyetinin giderilmesini istedi.
Ergani'ye bağlı Kemertaş Mahallesi'nde ikamet eden Bozkurt, DEDAŞ personellerinin son gelişlerinde sayaç değiştirme adı altında uzun süredir kullandığı elektrik sayacını çekiçle kırdıklarını ve 4 bin 350 lira fatura yazıldığını iddia etti.
Ekiplerin sayacı okumadan fatura kestiğini belirten Bozkurt, "Eşimin evde olduğu saatte gelip kapıyı çalmadan, saati kontrol etmeden dışarıda fatura yazıyorlar. Aylık 180-240 lira fatura yazıyorlar. İtiraz ettiğimde bana mesaj yoluyla 'şikâyetiniz olumsuzdur, ret edilmiştir' deniliyor. Benim saatim eski ve faturalarımı da düzenli ödüyorum. Geçen ay 180 lira fatura geldi ve ödedim." dedi.
"Devlet yetkililerinin bu işe bir el atması lazım"
Bu sıkıntıların sona ermesi için saati dışarıya çıkarmaya maddi durumunun müsait olmadığını belirten Bozkurt, "Saati dışarıya almak istediğimde çağırdığım elektrikçiler benden 600-700 lira istediler. Benim de maddi durumum yok. Devlet yetkililerinin bu işe bir el atması lazım. DEDAŞ ekibinde vicdan yok, insanları mağdur ediyorlar. Çaresiz bir insan ne yapabilir? Haksız yere fatura kesiyorlar, yanlışlık olduğunu söylüyorlar ama düzeltmiyorlar. Başvurmadığım yer kalmadı. Günlük 35 lira karşılığında çalışan 2 çocuk babasıyım. Biz kime gidip hakkımızı arayacağız." ifadelerini kullandı.
"Bunların yaptığı zulümdür"
En büyük sıkıntının geçen aydan itibaren başladığını belirten Bozkurt, "Geçen ay DEDAŞ ekibi geldi, eşim evdeydi. Eşime 'piyango size çıktı. Saati değiştireceğiz' diyorlar. Adam benim saatimi çekiçle vurup parçalamış, kırmış. Eşime 'yenge bu saati çöpe at, bir sıkıntı olmaz.' demişler. Ertesi gün mesaj yoluyla 4 bin 350 lira fatura kestiklerini bildirdiler ve bu faturayı da eski saatim üzerinden yazmışlar. DEDAŞ'a itiraz ettiğimde yanlışlık olduğunu söylediler fakat düzeltmediler." şeklinde konuştu.
Bozkurt, "DEDAŞ'ın bu son yaptığı yenip yutulacak tarzda değil. 4 bin 350'nin 350 lirasını dahi ödeyemem. Bizden ne istiyorlar. Bizler zaten gariban insanlarız, yokluk içerisinde yaşıyoruz, İş-güç yok. Bunların yaptığı zulümdür. Kaçak kullanmadık, kilovatın o kadar gösterdiğini söylüyorlar. Belki saat kırıktır, yanlıştır, saatte bir arıza vardır." dedi.
"Bana, 'git istediğine şikayet et' diyorlar"
Yaşadığı mağduriyetlerden dolayı Ergani ve Diyarbakır DEDAŞ'a başvurduğunu ve yaşadıklarını anlatan Bozkurt şöyle konuştu:
"Ergani'ye de Diyarbakır'a da başvurdum. Belirtilen faturanın kullandığım elektriğe ait olmadığından bu borcu kabul etmediğimi söylediğimde 'pisliğe pislik, gel biz sana kralını yaparız' diyerek beni tehdit ettiler. DEDAŞ o kadar kendinden eminki bana 'mahkemeye, savcıya, cumhurbaşkanına git, istediğine şikâyet et' diyorlar. Bunlar artık insanlarla dalga geçiyor, tahrik ediyorlar. Kaymakamlığa, tüketici hakemine de gittim. Yardımcı olabileceklerini, fakat abone adıma alınması gerektiğini söylediler. Aboneyi adıma almak istediğimde bu eski ev için deprem sigortası istiyorlar."
DEDAŞ: Tüketicinin itirazı yasal süre içerisinde cevaplandırılacak
Konu hakkında açıklama yapan DEDAŞ tüketicinin itirazının kanun ve yönetmelik çerçevesinde incelenerek yasal süresi içerisinde cevaplandırılacağını belirterek, "Ölçü ve ölçü aletleri muayene yönetmeliğini Madde 9 (b) bendi gereği elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin on yılda bir yaptırılması zorunludur. Bu kapsamda bahse konu yönetmelik doğrultusunda şirketimiz 10 yıllık süresini dolduran sayaçlar ile ilgili her yıl kontrol ve değişim çalışmasını zorunlu olarak yapmakta olup, sahada bulunan 10 yıllık damga süresi dolmuş sayaçların değişimini tüketiciye hiçbir ücret yansıtması olmadan gerçekleştirmektedir. Sökülen sayacın bilgilerinin ve endeksinin açık şekilde görülebileceği şekilde fotoğrafı çekilip arşivlendikten sonra sayaç hurda ayrılarak imhası gerçeklemiştir. Tüm bu işlemler kanun ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bahse konu tüketicinin sayaç değişimi esnasında eski sayacın içinde bulunan endeksin tahakkukuna itirazı mevcuttur." denildi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.