Değirmenler eskisi gibi rağbet görmüyor video
Batman’da son yıllarda un fabrikalarının çoğalmasıyla vatandaşların hazır una yönelmesi değirmenlere rağbeti azalttı.
Son yıllarda un fabrikalarının çoğalmasıyla değirmenler eskisi gibi rağbet görmüyor. Önceden kendi işyerlerinde müşteri bekleyen değirmenciler, şimdi ise ev ev dolaşarak buğdayları alıp öğüttükten sonra tekrar evlere servis ediyorlar.
Bölgede yıllar önce hazır un kullanımının çok az olmasından dolayı vatandaşlar, değirmencilere giderek burada buğdayını öğütüp tandırlarda ekmek yapıyordu. Şimdilerde ise un fabrikaların çoğalması vatandaşları hazır un ve fırınlarda çıkarılan hazır ekmeğe yöneltip değirmenlere rağbeti azalttı.
Eskiden herkesin buğdayını öğütmek için kendi imkânlarıyla buğdaylarını değirmencilere götürdüğünü belirten değirmenciler, son yıllarda ise değirmenlere rağbetin azalmasıyla kendilerinin servis usulüyle çalışmak zorunda kaldıklarını ifade ederek evden aldıkları buğdayları un olarak teslim ettiklerini söylediler.
Yıllarca değirmen işiyle uğraştığını belirten Ümit Erçin, “Eskiden vatandaşlar kendi buğdayını kendi imkânlarıyla bize getirirdi. Hayat şartları iyileştiğinden dolayı şimdi ise her değirmenci servis ile evlerden buğday alıp, öğüttükten sonra un olarak teslim ediyor.” dedi.
Değirmenciler buğdayı kepek karşılığında öğütüyor
Değirmene aldıkları buğdayın öncelikle yıkandığını söyleyen Erçin, "Yıkadığımız buğday kurutulup dinlendikten sonra aşama aşama buğday soyulup una çevriliyor. Bir çuval buğdayın yüzde 30'u firedir. Bu fire soyulan buğdaydan meydana gelen kepektir. Kepek de değirmencinin para yerine aldığı hakkıdır. Eskiden kepek ayırma olmadığından bir çuval buğdaydan bir buçuk çuval un çıkardı. Son zamanlarda un fabrikaların çoğalmasıyla değirmenler eskisi gibi rağbet görmüyor.” şeklinde konuştu.
Un fabrikalarının artmasının değirmencilerin işini çok etkilediğini belirten Erçin, “Son zamanlarda değirmenci sayısındaki artış ve özellikle fabrikaların çoğalması işimizi olumsuz yönde etkilemektedir. İşlerin olumsuz etkilenmesinin yanında, Allah’a hamdolsun değirmende dört kişi çalışıp geçimimizi sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu senenin buğdayından kaliteli un çıkmadığını ifade eden Erçin şunları söyledi: “Geçen sene kuraklık olduğu halde buğday una çevrildiğinde kaliteli bir un elde ediliyordu. Bu sene ise bolluk olduğu halde buğday güzel randıman vermedi. Bu senenin buğdayından güzel un çıkmıyor.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.