"Demokratikleşme Paketi toplumun beklentilerini karşılamadı"
Batman Barosu Başkanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinin toplumun beklentilerini karşılamadığına dikkat çekti.
BATMAN- Batman Barosu Başkanlığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi ile ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, toplumun tüm bu beklenti ve ihtiyaçlarına rağmen, başta anayasa değişikliği olmak üzere yapısal çözümler yerine sınırlı konularda, kısmi değişikler yapmanın her gün farklılaşan daha da çetrefilleşen sorunlara çözüm olmadığı vurgulanarak, "Bu bağlamda uzun bir süredir toplumun gündeminde olan ve hükümetin tutumu nedeniyle beklentilerin yüksek olduğu 'demokratikleşme paketi' maalesef toplumun ihtiyaç duyduğu düzeyde olmamıştır." şeklinde tepki gösterildi.
Atılan olumlu adımların sahibi toplumdur, bu nedenle kazanımları sahipleniyoruz
İlkesel olarak, mevcut durumdan daha ileri düzeydeki her türlü adımı olumlu bulduklarının dile getirildiği açıklamada "Olumlu adımları destekliyoruz. Şüphesiz atılan her olumlu adım, bu toplumun bin bir türlü bedelle ödediği mücadelenin bir kazanımıdır. Bu nedenle bu mücadeleye saygının bir gereği olarak kazanımları önemsiyoruz, sahipleniyoruz. 'Demokratikleşme paketi' ile seçim barajının tartışılmaya açılmasını, siyasi partilere hazine yardımının koşullarının iyileştirilmesini, siyasi partilere üyelik önündeki engellerin kaldırılmasını, farklı dil ve lehçelerle siyasi propaganda yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını, yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi imkânının tanınmasını, kamu kurumlarında başörtüsü yasağının ve insan onuruna aykırı andın kaldırılmasını olumlu buluyoruz." ifadelerine yer verildi.
TMK özgürlüklerin üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanmaktadır
Açıklamanın devamında, özellikle siyasetçilerin ve siyasi faaliyetlerin üzerinde demoklesin kılıcı gibi sallanan TMK marifetiyle her türlü siyasi faaliyetin terörize edilebilmesi nedeniyle, bu özgürlüklerin pratik bir karşılığının olmasının oldukça güç olduğu kaydedildi.
Türkiye'nin girdiği bu barış yolunda ilerlemesinin önündeki en büyük engellerden olan TMK'nın kaldırılmasının bir yana herhangi bir düzenleme yapılmamış olmasının ciddi bir hayal kırıklığına sebebiyet verdiğine işaret edilen açıklamada, "TMK tehdidi altında özgür bir siyasal faaliyetin yürüyemeyeceği çok açıktır. Daha muteber etnik, dini ve mezhebi sınıfların varlığı anlayışına son verilmeden ve dezavantajlı toplumsal kesimlerin haklar yasal güvenceye alınmadan Nefret, Ayırımcılık ve Yaşam Tarzına Müdahale konusunda ihdas edilecek suçların uygulanması, öteden beri, ötekileştirilen, tahkir edilen grupların aleyhine sonuçlar doğurabilecektir. Yapılacak düzenlemelerin bu konudaki kaygıları giderecek şekilde formüle edilmesi gerekmektedir." denildi.
Anadil konusunda yarım özgürlük olmaz
Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim ile ilgili öngörülen düzenlemenin bu konudaki taleplerin ve ihtiyaçların çok gerisinde kaldığının dile getirildiği açıklamada, "Anadilde eğitimin her hangi bir koşula bağlanmadan ve yine kamu kaynakları kullanılarak yapılması gerekmektedir. Pakette bu konuda bir irade beyanının olmaması temel bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır" uyarsısı yapıldı.
Açıklamada, "Pakette olması beklenen, siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunanların tutukluluk hallerini sona erdirecek, kamu hizmetlerinin verilmesinde Türkçe dışındaki diğer dillerin kullanımını sağlayacak, 28 Şubat dönemi yargılamaları ile mağdur olmuş kişilere yeniden yargılama hakkı verecek yasal düzenlemeler konusunda maalesef ciddi bir hayal kırıklığı oluşmuştur." denildi.
Türkiye'nin çoğulcu siyasi ve kültürel ve etnik yapısı nedeniyle bir yasal düzenlemenin çok ötesinde anlam ifade edecek yerel yönetimleri güçlendirecek düzenlemeler konusunda beklentilerin karşılanmadığı belirtilen açıklamada, "Deyrulumur Manastırı arazisinin manastır vakfına iade edilmesini önemli bulduğumuzu ancak Heybeliada Ruhban Okulunun açılması yerine ikame edilemeyeceğini, son dönemde toplumsal gerilim kaynağı olan Alevilerin hakları konusunun ve cem evlerinin yasal statüye kavuşturulmamış olmasının eksiklik olduğu belirtmek istiyoruz" diye ifade edildi.
Açıklamanın sonunda, "Batman Barosu olarak, kazanımlarımızı sahiplendiğimizi, barış ve demokratikleşme konusundaki her türlü çabayı desteklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz" denildi. (Veysi Demir-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.