Deneme sınavı taktikleri

Deneme sınavları, üniversiteye hazırlık döneminin en önemli uygulamasıdır. Hazırlıklarınızın neticesinde, gireceğiniz deneme sınavlarında dikkatli ve düzenli adımlar atmanız gerekiyor. Bu uygulamada geliştireceğiniz her adım, sizi hedefinize daha çok yakınlaştıracaktır. Deneme sınavlarında asıl sınavdaki gibi davranmazsanız, bu uygulama pek faydalı olmaz. Deneme sınavları provadır, sınava ön hazırlıktır. Hassas bir uygulamadır. Bu sebeplerden dolayı dikkatli ve özentili davranılması için teknik bazı önerilerde bulunacağız:

Deneme sınavlarında, ilk olarak hangi dersten başlamanız gerektiğini önceden belirlemelisiniz. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık bölümlerine göre nereden başlayacağınıza karar vermeli, böylelikle tüm deneme sınavlarında aynı yolu takip etmelisiniz.

Sınava başladıktan ilk 10 dakika sınava alışma süreci geçireceksiniz. Daralmadan, sıkılmadan sayfaları çevirip soruları tanımaya çalışmalısınız. Başlangıçta kolay soruları çözmeye başlayabilirsiniz. Bir süre sonra sorulara alışacaksınız. Odaklanma ve motivasyonunuzu sağladıktan sonra, kaldığınız yerden hızlı bir şekilde soruları çözmeye devam etmelisiniz.

Deneme sınavlarında, her ders bittiğinde saate bakıp, not tutmalısınız. Daha sonra hangi dersi kaç dakikada çözebileceğinin değerlendirmesini yapıp önlem planları kurmalısınız. Önleminiz, ileriki sınavlarda kısa zamanda fazla soru çözmenizi sağlayacaktır.

Deneme sınavlarında, paragraf veya yeni nesil sorular çözüldüğünde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu tür durumlarda derin bir nefes alın, göz masajı yapın, su için veya ağzınızı tatlandırın. Bu uygulamalar tekrar derslere odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Optik kodlamasını sayfa sayfa kodlamalısınız. Bu uygulama size zaman kazandıracak, saniyelerle de olsa dinlenmenizi sağlayacaktır.

Arka arkaya iki, üç veya dört şık aynı ise bu duruma aldırmamalı, takılmamalı, işaretlemenizi yapmalısınız. Soru yazarları bazı denemelerde, bilinçli bir şekilde aynı şıkları art arda vererek takılmanızı sağlamaya çalışacaklardır. Sakın takılmayın, soru çözümünüze devam etmelisiniz.

Sınavdan sonra mutlaka netlerinizi kontrol etmeli, konu bazlı yanlışlarınızı not etmelisiniz. Daha sonra eksik konularınıza göz atmalı, en az bir konu testi çözmelisiniz.

Soru çözümünde iki şık arasında kaldığınızda mutlaka cevap vermelisiniz. Hangi şık daha ağır basıyorsa cevabınızı vermeli, yüzde elli olası durumu kullanmalısınız.

Şıklar işaretlendikten sonra kesinlikle değiştirmemelisiniz. Bu durumda değiştirilen sorular genelde yanlış çıkıyor. Yanlış çıkmaması için kararlı bir şekilde sağlam işlemlerden geçirtilerek soruların çözümünü yapmalısınız.

Deneme sınavları, hazırlık sürecinin bel kemiğidir. Süreç ilerledikçe konular artacak, konular arttıkça denemeleri de artırmanız gerekiyor. Deneme sınavlarınızı; sırayla aylık, iki haftalık, haftalık ve günlük periyotlarla yapmalısınız. Bu aralıkları bozmadan, mazeretsiz sınavlara katılmalısınız. Çünkü denemeler önlem almanızı sağlayacak. Önlemleriniz netlerinizi artıracaktır. Eğer deneme sınavlarından sonra sadece netler konuşulup, konu analizleri yapılmıyor ve önlem alınmıyorsa sağlıklı bir şekilde hazırlık sürecini geçirmezsiniz.

Sağlıklı bir sınav geçirmenizle beraber alıştırma ve tekrarı unutmamanız dileğiyle... Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.