Deneysel Fen Bilimleri Laboratuarı açıldı

Deneysel Fen Bilimleri Laboratuarı açıldı

Celal Bayar Üniversitesi Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEFAM) Laboratuvarları 1. kısım açılış töreni yapıldı.

MANİSA - Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Maraş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Gökkuş, Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri, okul müdürleri ve öğretim üyelerinin katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan DEFAM Müdürü Doç. Dr. Selim Uzunoğlu,  Merkezin kuruluş hikâyesini özetleyerek, “Mühendislik Fakültesi B-Blok zemin katında bulunan 1200 metrekarelik bu kapalı alan, restorasyonla bugünkü konumuna getirildi ve 29 Nisan 2011 tarihinde kurulan Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEFAM) bünyesinde faaliyet gösteren Rektörlük birimi statüsüne kavuşturuldu. Ancak bu alan, laboratuvarların akreditasyonu için yeterli alt yapı standardını sağlayamadığı için, bağımsız bir merkez araştırma laboratuvarı binası üniversitemiz için aciliyet kazanmıştır. Rektörümüzün talimatıyla 10 Temmuz 2012 tarihinde hazırlanan DPT projesinde mini bir revizyon yapılmış, 2000 metrekarelik bağımsız yeni bir merkez laboratuvar kompleksi inşaatı ilave edilmiştir. Yeni merkez inşaatı devam etmekte, Ağustos ayı içinde tamamlanması ön görülmektedir. Üniversitemize ve Manisa ili ile çevresindeki bütün sektörlere hizmet sunacak olan merkezin, bugünkü noktaya gelmesinde emeği geçen, katkı yapan  eski ve yeni bütün üst düzey yöneticilerimize, akademik  ve idari personelimize ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Ardından, DEFAM Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Hülya Durmuş ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Koçak tarafından merkezde bulunan cihazların tanıtımı yapıldı.

 

Laboratuvarlarda bulunan cihazlar sayesinde, metal ve organik madde tayinleri (UV-VIS), flourosans özellik gösteren maddelerin tayini (Flourometri), toz, sıvı örneklerin ATR ile organik ve inorganik nitel-nicel tayinleri (FTIR-ATR), su, atık su, toprak, maden, alaşım, metaller, boya gibi örneklerde yüksek ve düşük düzeyde 60 element analizi (ICP-OES), argon plazma ve kütle dedektörü kullanılarak su, atık su ve gıdalardaki 70 elementin ppt analizi   (ICP-MS), vitamin ve kafein analizleri, polimer malzemelerin bozunma kinetiği (TGA/DTA), ısıl işlem fırınları (tüp ve kamara tipi fırınlar) ile malzemelere istenen özelliklerin sağlanması işlemleri yapılabilecek. Alım aşamasındaki cihazlarla ise toz metal, ince film, kristal yapı analizleri ve metal bileşen analizleri (XRD), malzemelerin farklı sıcaklıklarda ve yüksek hassasiyette mekanik testleri (Çekme Basma Test Cihazı, Mikro ve Makro Sertlik cihazları, Nano-Mikro Mekanik Test Cihazı, Darbe Test Cihazı), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM-EDX) ile tüm sanayi kollarında yüzey karakterizasyonu ve metal analizleri yapılabilecek. Merkez metal, tekstil, ilaç, gıda, boya, elektronik, plastik, çimento, kozmetik ve akü sanayii ile tarımsal faaliyetlerde ihtiyacı duyulan analizlere cevap verebilecek.

 

Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise, “Üniversitemiz Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden hem üniversitemiz akademisyenlerinin hem de diğer üniversitelerin akademisyenlerinin yararlanmasını arzu ediyoruz. Bu merkez Organize Sanayi Bölgesine de hizmet edecek. Ancak öncelikle merkezin akredite olması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için de çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Yine merkezin internet sayfasında yer alan Labbul (Laboratuar portalı ve arama motoru) da çok önemli bir proje. Laboratuar sektöründeki ihtiyaçlara cevap verebilecek kuruluşlara, en kolay ve pratik şekilde ulaşabilmesi amacıyla kuruldu. Site, kendi alanında çok önemli bir boşluğu kapatıyor. Yaptırılmak istenen testin ismi veya standart numarası girildiğinde, o testi yapabilecek tüm laboratuarları kriterlere göre süzüyor ve en gerekli bilgiler ile linkleri göstererek, en uygun seçimin yapılmasına yardımcı oluyor. Üniversitemizin uluslararası kimliğinin güçlenmesi çok önemli. Bu nedenle, Üniversitemizde görev yapan yabancı akademisyen sayısı ile yabancı öğrenci sayısını artırmak için çalışıyoruz. Şu anda Yabancı Diller Yüksekokulumuzda 2 yabancı akademisyen görev yapıyor. 3 kişi daha yakın zamanda göreve başlayacak. Ayrıca, üniversitemizde öğrenim gören 300 yabancı öğrencimiz var. Amacımız, bu sayıları en kısa sürede artırmak” diye konuştu.

 

Tören merkezin açılış kurdelesinin kesilmesi ve laboratuvarların gezilmesi ile son buldu. (Ramazan Sındıraç – İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.