Dert yanan taksici esnafı: Destek paketinden bize bir şey çıkmadı
Covid-19 salgını nedeniyle işlerinin çok düştüğünü belirten Malatya’daki taksici esnafı, yetkililerin kendilerine yardımcı olması talebinde bulundular.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan Coronavirus salgını nedeniyle Türkiye’de de gün geçtikte vaka ve vefat sayısı artıyor.
Türkiye’de salgın tehlikesi nedeniyle tedbir amaçlı alınan kararlar doğrultunda bazı işyerlerinin kapatılması ve vatandaşların da tedbir amaçlı acil ihtiyaçları dışında dışarıya çıkmaması nedeniyle kimi esnaf ise kepenk indirmek zorunda kaldı.
Bu süreçte kendilerinin de mağdur olduklarını, açıklanan destek paketlerinden faydalanmadıklarını belirten taksici esnafı, sigorta primlerinin yarıya çekilmesini, araç muayene ücretlerinin yarısının alınmasını talep ederek, bu seneki oda aidatının ve belediyenin de bir seferliğine mahsus işgaliye ücretini almaması çağrısında bulundular.
Bu zorlu süreçte devlet yetkililerinden en azından elektrik, doğalgaz, su gibi faturalarının ödenmesi ve kimseye muhtaç olmamaları için gıda ihtiyaçlarının da karşılanmasını isteyen taksiciler, çalışmadıkları sürede evlerine ekmek götüremediklerini, çalışmaları halinde ise Coronavirus salgını tehlikesiyle karşı karşıya olduklarına dikkat çektiler.
“Açıklanan destek paketlerinde taksici esnafa bir şey çıkmadı”
Her kesim gibi taksici esnafın da Coronavirus salgınından etkilendiğine işaret eden Burhan Topsöğüt, “Biz de herkes gibi had safhada sıkıntılar yaşıyoruz. Beklentilerimiz (ekonomik destek) vardı ama yapılan destek paketi açıklamalarında beklentilerimiz karşılanmadı, bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Sanki daha fazla üst kesim bunun büyük payını alacağı gözüküyor. Devletimizden beklentimiz en azında bu süre içerisinde elektrik, doğalgaz, su gibi faturalarımızın ödenmesiydi. Bir de anlaşmalı olduğu bir marketle bizlere 500-600 TL civarı limitlik kart verilmesini istiyoruz. Bu şekilde gıda ihtiyacımızı karşılardık. Evimizde ailemizle oturup devletimizin o ayki masrafını karşılamasını beklerdik. Çünkü devletimizin bu güce sahip olduğunu biliyoruz ama maalesef beklentilerimizin altında kaldı.” ifadelerini kullandı.
“Çalışıp rızkımızı temin etmek zorundayız”
Çalışmak zorunda oldukları için işe çıktıklarını söyleyen Topsöğüt, Coronavirus salgını tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.
Topsöğüt, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü arabamıza kimin bindiğini ve binenlerin Coronavirus taşıyıp taşımadığını bilemiyoruz. Akşam eve gittiğimizde ailemizle aynı ortamı paylaşıyoruz. Belki de birilerinden Coronavirus kapıp evdekilere bulaştırma ihtimalimiz var ama çalışıp rızkımızı temin etmek zorundayız. Burada iş olur umuduyla bekliyoruz. Malum tüm esnaflar, işletmeler kapalı ama rızık Allah’tandır (Celle Celaluhu) deyip işe gelerek müşteri bekliyoruz.”
“Sigorta primlerimizin yarıya çekilmesi istiyoruz”
Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Topsöğüt, “Devlet yetkililerimizden had safhada olan sigorta primlerimizin yarıya çekilmesini bekliyoruz. Araç muayene ücretlerinin en azından yarısının alınmasını talep ediyoruz. Bu seneki oda aidatımızın bir seferliğine mahsus ve belediyemizden de bir seferliğine mahsus işgaliye ücretini almamasını istiyoruz.” diye konuştu.
“İşe çıkmasak ikinci gün ekmek parası bulamayız”
Durakta 15 taksinin çalıştığını ama Coronavirus salgını tehlikesi nedeniyle sayının 5’e düştüğünü aktaran İsmet Durgunal, “Maddi durumu iyi olan arkadaşlar gelmiyor. Sadece 5 kişi çalışmak için durağa geliyoruz ama yevmiyemiz çıkmıyor. İşler hemen hemen komple kesildi. İşe çıkmasak ikinci gün ekmek parası bulamayız. Çünkü sadece gelirimiz budur.” şeklinde konuştu.
Durgunal konuşmasının devamında, “Devlet hastalığın önüne geçmek için bir ay sokağa çıkma yasağı uygulayacak. Bu salgın ancak bu şekilde önlenir. Bir de maddi durumu iyi olmayanların ihtiyaçlarını karşılayacak. Elektrik, doğalgaz, telefon, su faturası gibi sabit ödemeleri de almayacak.” dedi.
“Bizim gibi birçok esnaf bu şekilde mağduriyet yaşıyor"
Tüm dünyayı tehdit altına alan Coronavirus salgınından dolayı işlerinin çok düştüğünü ve aracının bu ayki kirasını ödeyemediğini belirten Sabahattin Altınoğlu da şunları söyledi:
“Sabahtan akşama kadar ya bir müşteri çıkıyor ya çıkmıyor. Zaten gittiğimiz yerde kısa mesafe. Bizim gibi birçok esnaf bu şekilde mağduriyet yaşıyor. Devletimizden bir kolaylık bekliyoruz. Çalıştırdığım araç kiralıktır, bu ayki kiramı daha ödeyemedim. İnşallah kısa bir sürede bu Coronavirus'ten kurtuluruz, herkes işine gücüne bakar.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.