​​​​​​​Diyarbakır'da Kurban Bayramı'nda en çok tercih edilen tatlı türü fıstıklı baklava oldu

Kurban Bayramı'nda Diyarbakır'da en çok tüketilen tatlılar içerisinde fıstıklı baklava çeşitlerinin olduğunu belirten Kadayıf ve baklava işletmecisi Mahmut Akdivar, bayramın 4'üncü gününden itibaren Diyarbakır burma kadayıfının revaçta olduğunu söyledi.

Bayramların vazgeçilmez kültürü olan tatlılar asırlardır varlığını koruyor.

Kurban Bayramı arifesi itibariyle oluşan yoğunluktan dolayı fıstıklı baklava çeşitlerini tükettiklerini ifade eden kadayıf ve baklava işletmecisi Mahmut Akdivar, bayram sonrası teveccühün Diyarbakır burma kadayıfına yöneldiğini dile getirdi.

Başta Diyarbakır burma kadayıfı olmak üzere tatlı türlerinin Diyarbakır'la özdeşleştiğini kaydeden Akdivar, bunu kentin iklimiyle alakalı olduğunun altını çizdi.


"Kadayıfın güzelliğini ve o muhteşem çıkışını iklime bağlıyoruz"

Diyarbakır burma kadayıfının kente özel bir lezzetinin olduğunu söyleyen Akdivar, "Arife gününden itibaren tezgahımızdaki tatlılar tükendi. En çok satış yapabilme sebeplerinden bir tanesi kentimize has Diyarbakır burma kadayıfıdır. Normal şartlarda aynı kalitedeki malzeme ve yapan ustasıyla başka bir şehirde bu tatlı yapılsa aynı tadı yakalayamazsınız. Nitekim 19 yıllık kadayıf pişirme ustası olarak aynı malzemeyi Ankara'ya götürdük, orada yaptık fakat aynı lezzeti göremedik. Bunu da iklim farkına bağlıyoruz. Günümüzde Gaziantep'in fıstığı meşhursa Diyarbakır'ında kadayıfı meşhurdur. Kadayıfın güzelliğini ve o muhteşem çıkışını iklime bağlıyoruz. Çünkü kadayıf telleri iklimimize çok uygundur." dedi.

Akdivar, "Geçtiğimiz bayramda da bu bayramda da tatlı tüketimimiz çok iyiydi. Burada çalışanlarımızın çoğu 16 yıl ve üzeri ustalar olduğundan satış konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Arife günü saat 18.00 sıralarında özellikle fıstıklı çeşitlerimizin tümü tükendi. Hatta fıstıklı almak isteyenler istediğini bulamadığından cevizli almak zorunda kaldı. Nihayetinde müşterilerimiz kadayıf ve baklavalarımızın tadını biliyorlar." ifadelerini kullandı.

"Eskiler, özellikle Diyarbakır burma cevizli kadayıfı tercih ediyor"

İşletmelerine özgü hazırladıkları fıstıklı baklavanın en çok tercih edilen tatlılar arasında yer aldığını ve bunun nedenlerini açıklayan Akdivar, şunları söyledi:

"Arife günü müşterilerimizin en çok tükettiği işletmemize has Lütfüzade prens baklavadır. Bu küçük dilimli bir baklava türüdür. Özelliği, prens tatlı içerisine bırakılan kaymak oranını düşürerek porsiyonuna 6 dilim gelebilecek düzeyde küçültülmüş olmasıdır. Bu da müşterilerimiz için hem maddi hem de diğer yönlerden daha uygun oluyor. İçerisindeki kaymak oranının az olması da ekşimeyi geciktiriyor."

Akdivar, "Şu anda da en çok tüketilen tatlı türü kadayıftır. Sebebi de diğer illerden ziyaret veya gezi amaçlı Diyarbakır'a gelenler, buradan giderken Diyarbakır burma kadayıfı götürüyor. Eskileri bilenler özellikle Diyarbakır burma cevizli kadayıfı tercih ediyor. Şu an işletmemize gelen her 10 müşteriden 7'si kadayıf istiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.