Dicle Üniversitesi’nde Kürtçe tez yazılmasının önündeki engel kalktı
Dicle Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği değişikliğiyle fakültelerde 4 yıllık eğitim verilen dillerde lisans üstü tez yazılmasının önünü açarak lisans üstünde Kürtçe tez yazılmasının önündeki engeli kaldırmış oldu.
Son yıllarda üniversite aleyhine gündem olan ve TBMM'de ve Diyarbakır kamuoyunda defalarca tartışma konusu olan “Kürtçe ve Zazaca tez yazılamaması” sorunu bu yönetmelik ile çözüme kavuşturulmuş oldu. Yönetmelikteki diğer koşullar da sağlandığı takdirde Türkçe'nin dışında diğer dillerde de artık tez yazılabilecek.
Yapılan düzenlemeyle ilgili süreci aktaran Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Demirhan, yüksek lisans ve doktora tezlerini yapan öğrencilerin danışmanları eşliğinde başvurularını yapmaları durumunda istedikleri dilde tezlerini yazabileceklerini söyledi.
Demirhan, "Bilindiği üzere üniversitemizde 2000 yılından sonra Kürtçe yüksek lisans ve doktora bölümleri açılmış, öğrencilerimiz mezun oluyor fakat tez aşamasına geldiklerinde tezlerini mevzuattaki bir maddeden dolayı Türkçe yazmak durumundaydılar. Rektörümüz Pof. Dr. Mehmet Karakoç göreve başladıktan sonra verdiği talimatlar ve öğrencilerimizin tezlerini Kürtçe yazmak yönünde talepleri doğrultusunda çalışma başlatıldı. Başka konuları da içeren yönetmelik değişikliğiyle Kürtçe tez yazma engelini kaldırabilecek madde düzenlemesi yapıldı. Bundan sonra Kürt dili alanında yüksek lisans yapan öğrencilerimiz isterlerse tezlerini artık Kürtçe yazabilecekler." dedi.
"Kürtçenin merkezi bir sınavı olmadığından engel olarak görünüyordu"
Daha önceki mevzuatta da doğrudan 'Kürtçe veya diğer dillerden tez yazmak yasaktır' ibaresinin olmadığına dikkati çeken Demirhan, "Bir tezin başka dilde yazılabilmesi ve savunabilmesi için değerlendirecek ve niteliğine karar verebilecek olan jüri üyelerinin o dilde bir yetkinliğe sahip olması gerekiyordu. Yani merkezi sınavlarda 100 üzerinden 80 alması gerekiyordu. Bu kural diğer diller için de geçerliydi. Fakat Kürtçe'nin merkezi bir sınavı olmadığından dolaylı engel olarak görünüyordu." ifadelerini kullandı.
Kürtçe tez yazımı akademik bir meseleyken toplumun farklı kesimleri tarafından siyasallaştırıldığının altını çizen Demirhan, "Zaman zaman siyasi malzeme olsa da nihayetinde akademik bir meseleydi. Yapılan düzenlemeyle mevzuat çerçevesinde kim hangi dilde tezini yazmak isterse hazırlayabilir. Kişinin talebi ve danışmanın başvurusuyla alınan karar doğrultusunda öğrenci tezini istediği dilde yazabilir. Yani akademik olarak o dilde öğretilmiş eserlerin evrensel bilgiye hizmet etmesi yönünde katkısı olacaktır." şeklinde konuştu.
"Küçük bir dokunuşla söz konusu sorun sonlandırılmış oldu"
Söz konusu düzenlemeyle beraber Türkçe'nin diğer lehçelerinin de bu kapsamda değerlendirilebileceğine vurgu yapan Demirhan, "Bu düzenleme Türkçe'nin diğer lehçeleri olan Azerice veya Kırgızca bölümlerin açılması durumunda da geçerlidir. Belki büyük bir düzenleme olmasa da küçük bir dokunuşla söz konusu sorun sonlandırılmış oldu." diye belirtti.
İlk yılki öğretim döneminde düzenlemeden faydalanabilecek öğrenci sayısına da değinen Demirhan, "Her dönem Kürt dili alanından yüksek lisans alanından yaklaşık 10 ve doktora yapan 10 öğrencimizle beraber ortalama 20-25, geçmiş yıllardan birikmiş öğrencilerle birlikte 30-40 kişinin faydalanabileceğini düşünüyoruz. Tabi bunların hepsi tezlerini Kürtçe yazmak istemeyebilir de. Yani öğrenci istediği dilde tez yazmakla beraber uzun zamandır siyasete konu olmaktan da çıkarılmış oldu. Bu yönüyle önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.