DİKA, Bölgesinin sanayi envanterini çıkardı
Dicle Kalkınma Ajansı faaliyet göstermiş olduğu Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te imalat sanayi sektöründe geniş kapsamlı bir sanayi envanteri çalışması yaptı.
BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) faaliyet gösterdiğiMardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ten oluşan TRC3 Bölgesi imalat sanayi sektöründe geniş kapsamlı bir sanayi envanteri çalışması yaptı.
DİKA’dan yapılan açıklamada, bugüne kadar TRC3 bölgesi için yapılan çalışmalarda karşılaşılan en büyük problemlerden birinin bölgenin mevcut durumunu ortaya koyacak sağlıklı verilerin bulunmaması olduğuna dikkat çekilerek, “Bu sorundan hareketle Bölge’de imalat yapan bütün firmaları tanımak, firma yöneticileri ile bölge sorunlarını bire bir görüşmek ve bölgenin ihtiyacı olan verileri birinci elden almak amacıyla bir sanayi envanter çalışması yapma ihtiyacı meydana geldi” denildi.
Açıklamanın devamında, bu amaçla Mardin, Siirt ve Şırnak’ta DİKA Uzmanları tarafından, Batman’da ise TSO tarafından sağlanan anketör firma ve kısmi olarak Ajans uzmanları tarafından toplam 374 İmalat firmasının ziyaret edildiği belirtilerek, “Bu ziyaretlerde yaklaşık 90 sorudan oluşan 'Sanayi Envanteri Anket Uygulaması' gerçekleştirildi. Firma yöneticilerine işletme bilgileri, insan kaynakları, üretim kapasitesi, pazar durumu, mevcut problemler ve gelecek ile ilgili yaklaşımlarını içeren sorular yöneltildi” ifadelerine yer verildi.
Yapılan anket çalışması ön değerlendirme neticesinde bazı çarpıcı sonuçlar ortaya çıktığına işaret edilerek, “2012 yılında sanayi sicil belgesine sahip firma sayısı Mardin’de 107, Batman’da ise 138 iken bu durum bugün itibarıyla Mardin’de 131 ve Batman’da 188’in üzerinde imalat yapan firma olduğu görülmektedir. Şırnak ve Siirt’in durumunda ise pek değişiklik görülmemektedir” denildi.
İhracat verilerine bakıldığında Şırnak için ilginç bir durumun söz konusu olduğunun görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Resmi verilere göre Şırnak’ın toplam ihracat miktarı 1 milyar dolar civarında iken, bu miktarın sadece 40 milyon dolarlık kısmının Şırnak’ta yapılan üretim sonucu olduğu ortaya çıktı. Geriye kalan yaklaşık 950 milyon dolarlık büyük meblağın ise diğer illerden Şırnak’a getirilip burada bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan ihraç edildiği görülmektedir” bilgisi verildi.
İhracatta Mardin önde
Faaliyet gösteren firma sayısına bakıldığında ise Batman’da 188 firma olmasına rağmen 13 milyon 355 bin 250 dolar ihracat yapılırken, Mardin’in 131 firma ve 415 milyon 530 bin 581 dolar ile ihracatta açık bir fark ile önde olduğu görüldüğü kaydedildi.
Yatırımcı ve girişimcilerin eğitim seviyelerine bakıldığında ağırlıklı olarak ilköğretim ve lise mezunu kişiler oldukları tespit edildiği ifade edildi.
Dicle Kalkınma Ajansı tarafından dört ilde 374 imalat firması ile gerçekleştirilen Sanayi Envanteri Anket Çalışması sonuçları yapılacak analiz ve değerlendirmenin ardından kamuoyu ile ayrıntılı olarak paylaşılacağı belirtildi. (Veysi Demir-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.