“Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu tanımaktır”

“Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu tanımaktır”

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolaysıyla yayımlanan mesajda, şeker hastalığı ile ilgili bilgi ve önerilere yer verildi.

Şırnak İl Sağlık ve Halk Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi imzasıyla “ 14 Kasım Dünya Diyabet Günü “ münasebetiyle yayımlanan mesajda diyabet hastalarına önerilerde bulunuldu.

Mesajda, “Diyabet, diğer adıyla şeker hastalığı vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Kısacası Diyabet kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaması ve kan şekerinin yükselmesidir ” denildi.

Şırnak İl Sağlık ve Halk Müdürlüğü mesajında şu bilgilere yer verildi:

Diyabet için risk faktörleri:

• 45 yaşının üstünde olmak
• Fazla kilolu olmak
• Diyabeti olan yakın bir aile ferdinin olması (anne, baba veya kardeşler gibi) 
• Daha önceki hamilelik esnasında diyabet gelişmiş olması

Diyabet türleri:

1.Tip 1 Diyabet

Bu tipte diyabeti olan kişiler, her gün insülin almak zorundadır. Bu tip diyabet eskiden "Juvenil Diyabet" veya "İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitus" olarak adlandırılırdı.

2.Tip 2 Diyabet

Bu tip diyabet, sık aralıklarla besin alımı ve düzenli egzersizler ile kontrol altına alınabilmektedir. Bazı kişilerin, aynı zamanda, diyabet hapları veya insülin kullanmaları gerekebilir. Bu tip diyabet eskiden "Erişkin Çağı Diyabeti" veya "İnsüline Bağımlı Olmayan Diabetes Mellitus" olarak adlandırılırdı.

3.Gestasyonel Diyabet

Gebelikte ortaya çıkan diyabet türüdür

Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iri bebek doğumu yapılması iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir. Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği (Hipertansiyon), düzensiz beslenme, kan yağlarının yüksekliği, ve aşırı stres, diyabetin oluşması da önemli etkenlerdendir.

Diyabet tedavisinde amaç

Diyabet tedavisinde amaç, kan şekeri ayarını sağlamak diğer bir ifade ile kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması, komplikasyonların gelişimini önlemek veya gelişmiş komplikasyonların seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabetin tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi, tedavinin başarısı için önemlidir. Diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan hastalarda diyabet ilaçları ile hastalık kontrol edilmeye çalışılır. Gerekliliğinde insülin tedavisine geçilir

Şeker hastalarına öneriler:

- Günde en az 2 kez sabah akşam şekerinizi ölçün, kayıt tutun ve bu kayıtları kontrol anında doktorunuza gösterin.
- Kilonuzu kontrol altında tutun, ideal kilonuzu koruyun.
- Günlük düzenli yürüyüşler yapın. 
- Öğün atlamayın, diyetisyeninizin veya doktorunuzun yemeyi önermediği hiçbir şeyi yemeyin, ısrarlara kulak asmayın.
-Halk arasında diyabete iyi geliyor diye önerilen tatlı yiyeceklerden uzak durun.

“Unutmamalıyız ki; şeker hastalığını kontrol altına almanın ilk adımı onu tanıyıp, öğrenmektir.”   (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.