Diyanet neden Davutoğlu'na bağlandı?
Yeni kabinedeki görev dağılımında Diyanet'in Başbakanlığa bağlanmasının perde arkası ortaya çıktı. Ortadoğu'da mezhep ve din çatışmalarından dolayı akan kanı durdurmak amacıyla, Türkiye artık dini diplomasiye ağırlık verecek.
Bakanlara Kurulu, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki ilk toplantısını yaptı. Toplantıda Başbakan Yardımcıları arasındaki görev dağılımı da yapıldı.
"DİNİ DİPLOMASİ" ATAĞI GELİYOR
Dağılımdaki en büyük sürprizlerden biri de, daha önce Başbakan Yardımcılığı'na bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Başbakanlık makamına bağlanması oldu. Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Davutoğlu'nun sürpriz bir kararla, Diyanet'i kendisine bağlaması, Ankara kulislerinde "dini diplomasi atağının işareti" olarak yorumlandı.
DİN VE MEZHEP SAVAŞLARI İÇİN UZLAŞMA MESAJI
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son dönemde Ortadoğu 'daki mezhep çatışmaları, Suriye ve Irak'ta artan IŞİD etkinliği konusunda açıklamalar yapmıştı. Diyanet'in öncülüğünde, Ortadoğu'daki dini liderler Türkiye 'de bir konferansta biraraya getirilip, "uzlaşma" ve "tolerans" mesajları verilmişti. Şimdi Diyanet'in Başbakanlığa bağlanması ile Ortadoğu'da mezhep ve din çatışmalarından dolayı akan kanı durdurmak amacıyla, Türkiye'nin "dini diplomasiye ağırlık vereceği" yorumları yapıldı.
Modern Türkiye tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı değişik kurumlara bağlandı. Atatürk, kendi Cumhurbaşkanlığı döneminde Diyanet'i kendisine bağlamıştı. Atatürk sonrasında ise Diyanet bir bakan aracılığıyla, Başbakan'a bağlanmıştı. Özal'ın Başbakanlığı döneminde, o zamanın Diyanet işleri başkanı ile bağlı bulunduğu bakan arasında anlaşmazlık yaşanınca, Diyanet Başbakanlık makamına bağlanmış, ancak daha sonra yeniden Başbakan Yardımcılığına bağlı bir kurum haline getirilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.