Diyarbakır'da 2 bin ton ciğer kebabı tüketildi

Diyarbakır'da 2022 yılında 2 bin ton ciğer tüketildiğini belirten Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, 2023 yılında ise yaklaşık 3 bin ton ciğer tüketimini hedeflediklerini söyledi.

Diyarbakır ekonomisinde önemli bir yere sahip olan "ciğer kebabı", kent merkezinde 300 ciğerci bulunurken yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. Sektör haline gelen Diyarbakır ciğeri, günlük 6 ton yıllık ise yaklaşık 2 bin ton ciğer tüketildi.

2022 yılında coğrafi tescil işaret belgesi alan Diyarbakır ciğeri, sabahın ilk ışıklarıyla beraber gece yarısına kadar tüketiliyor. Diyarbakır'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve yöre halkının vazgeçilmez damak tadı haline dönüşen ciğer kebabı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, "Diyarbakır ciğeri 7/24 her saatte yenilebilen ciğerimizdir. Sabahın ilk ışıklarıyla gecenin yarısına kadar tüketilebiliyor. Ciğerimizin bir özelliği de genç kuzulardan alınan ciğerlerdir. Diğer illere bakıldığı zaman genelde dana ciğeri kullanılıyor. Diyarbakır'ı ön plana çıkaran kuzu ciğerinin taze olmasıdır. Diyarbakır'da yaklaşık 300'e yakın sadece ciğer üzerinde faaliyet gösteren işletmeler var. Bunun yanı sıra 300 işletmede yaklaşık 5 bin istihdam sağlanmaktadır." şeklinde konuştu.

"2023 yılında 1 buçuk milyon turist ve 3 bin tona yakın ciğer tüketimini hedefliyoruz"

Elkaan, "Diyarbakır'ın tarihi mekanlarına gelen yerli ve yabancı turistler, özellikle son 3-4 yıl içerisinde gastronomi turizmi oluşmaya başladı. Turistlerin, Diyarbakır'ın tarihi yerlerini görmesi haricinde özellikle Diyarbakır ciğeri yiyeyim anlamında da bir gelişme oldu. Tercih edilen bir üründür, Diyarbakır'a yerli-yabancı kim gelirse gelsin mutlaka bir ciğerimizi yer. Diyarbakır ciğeri 2022 yılında coğrafi tescil işaret belgesi alan bir ürünümüz oldu. Günlük 6 ton, yıl bazına vurduğumuz zaman 2 bin tona yakın ciğer tüketimimiz oldu. Resmi kayıtlarda 1 milyona yakın yerli-yabancı turistlerimiz geldi. 2023 yılında hedefimiz 1 buçuk milyon turist ve 3 bin tona yakın ciğer tüketimini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.