Diyarbakır’da onarımı tamamlanan Melik Ahmet Caddesi, 29 Mayıs’ta açılıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından 17 Mart 2018'de açılışı yapılan Melik Ahmet Caddesinde bozulması üzerine başlatılan onarım çalışması sona erdi. Cadde, Cuma günü halka açılacak.
17 Mart 2018 tarihinde vatandaşların ve araçların hizmetine açılan tarihi cadde, üzerinde çok fazla geçmeden yoldaki taşlar yerinden oynamaya başlamış ve cadde üzerinde yer yer çökmeler oluşmuştu.
Tarihi kentin doğasına uygun olmayan görüntüler üzerine aradan 2 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra 3 Mayıs 2020 tarihinde Melik Ahmet Caddesi yeniden onarılmaya başlandı.
3 Mayıs 2020 tarihinde onarımına başlanan Tarihi Melik Caddesi bugün itibari ile son aşamasına geldi. Yeni görünümü ile cadde, kentin tarihine yakışır bir hale getirildi.
Melik Ahmet Caddesini yaklaşık bir aydır geceli gündüzlü çalışıp bitirmeye çalıştıklarını belirten Mühendis Ömer Karagöz, çalışmanın sonu gelindiğini söyleyip 29 Mayıs Cuma günü caddenin açılışının yapılacağını söyledi.
Diyarbakır kentinin tarihi bir yapısı ve dokusu olduğuna dikkat çeken Karagöz, bu hassasiyetle çalışmalarını yürüterek Melik Ahmet caddesini kentin doğasına uygun hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
“Yaklaşık bir aydır çalışmalarımız sürüyor”
Ramazan ayı boyunca geceli ve gündüzlü çalışıp Melik Ahmet Caddesini bitirmeye çalıştıklarını belirten Karagöz, “Çalışmaya başladığımız ilk günde de sizler buralara gelip haber çalışması yürütmüştünüz. Bunun için de ayrıca sizlere çok teşekkür ediyorum. Bizler Ramazan ayı boyunca paydos ve istirahat etmeden sürekli çalıştık. Caddeyi bitirmeyi planladık. Çok zorlu bir süreç oldu ama çok şükür bitirdik artık.” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Valisi ve Sur İlçe Kaymakamının destekleri ile Melik Ahmet Caddesini onarmaya çalıştıklarını belirten Karagöz, “Bu yolu yaparken, yolun asıl mimarileri olan ilimizin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu ile Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçinin büyük destekleri ve büyük özverileri oldu. Melik Ahmet Caddesi Diyarbakır’ı temsil ettiği ve güzidesi olduğu için üzerinde çok durdular. Hatta gün be gün olmasa da günaşırı gelip yerinde inceleme de bulunuyorlar. Bizleri sorup bir sıkıntımız olup olmadığını soruyorlar.” dedi.
“Yasakların da bizlere çalışma sürecinde çok avantajı oldu”
Sokağa çıkma yasağının işlerini hızlandırdığını belirten Karagöz, “Yasakların da bizlere çalışma sürecinde çok avantajı oldu. Çünkü hem araç hem de yayalar olmadığı için işlerimiz daha fazla hızlandı. Örneğin bir günde yaptığımız işi yasağın olduğu günlerde yarım günde bitirebiliyorduk. Bunun sebebi de çalışma yaptığımız ilk günden itibaren hem esnaflarımız hem de vatandaşlarımız aksaklığa uğramaması adına yolun bir tarafını sürekli açık bırakıyorduk. Hatta Balıkçılar Başında dolmuş hatlarının girişi olduğu için biz çalışmamızı geriden başlattık. Yani kısacası esnaf ve vatandaşlarımızı çalışma sürecinde çok düşündük.” şeklinde konuştu.
“10 yıl garanti veriyoruz”
Onarımını yaptıkları Melik Ahmet Caddesinin en az 10 yıl sağlam kalacağını belirten Karagöz, “Melik Ahmet Caddesinde kullanılan eski taşları bizler atmadık. Eski taşları kesip küp haline getirdik. Böylece israf ta yapmamış olduk. Daha sonra çalışmalarımıza başlamadan önce caddenin zeminini ve sağlamlaştırmasının bütün etüt çalışmalarını yaptık. Öylece çalışmalarımızı yürütüp caddemizi tamamladık. Yaptığımız yolun sağlamlığının da inşallah en az 10 yıl garantisini veriyoruz. Allah’ın izni ile 10 yıl bu yola bir şey olmayacak.” diye belirtti.
Diyarbakır’ın sembollerinden olan kesme küp taşları kullandıklarını belirten Karagöz, böylece yaptığımız yol kentin tarihine ve dokusuna uygun hale getirilip vatandaşların hizmetine sunulduğunu söyledi.
Karagöz, sözlerine şöyle devam etti:
“Kullandığımız küp taşlar Diyarbakır’ın sembollerini oluşturuyor. Tarihi Sur ilçesine de en yakışan taşlar da budur. Turistik bir görünümüne de sahip. Kullandığımız küp taşları ile yaptığımız bu cadde kentin tarihine ve dokusuna yakışır bir hal alacak inşallah. Eskiden bu caddede kullanılan taşlar ara geçişi uygun taşlar değildi. Fakat bizlerin kullandığı taş hem küçük hem de araç geçişleri için bir sıkıntı çıkarmadığı gibi uzun vadede çok sağlam bir taştır. Ayrıca büyük silindirlerle sıkıştırma işlemlerini yapıyoruz. Bir önemli ayrıntı da taşların dizayn işleminde çimento üzerine kum işlemi uyguladığımız için yağmur ve su yedikçe daha da sağlamlaşacak. Böylece günden güne cadde aslında daha da sağlamlaşmış olacak.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.