Diyarbakır'ın Bağlar ilçe merkezinde kömür dağıtılmamasına muhtarlardan tepki
Diyarbakır'ın Bağlar ilçe merkezinin ücretsiz dağıtılan kömürden faydalanamadığını belirten mahalle muhtarları, halkın mağdur olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de tüm il ve ilçelerde dağıtılan yardım kömürleri iddialara göre 3 yıldır Diyarbakır 'ın merkez Bağlar ilçesinde dağıtılmıyor. Mahalle muhtarlarının iddialarına göre, kömür dağıtımı kırsal mahallelere yapılırken bazı ailelerin söz konusu yardım kömürlerini sattıkları gerekçe gösterilerek mahalleye dağıtımı durdurulmuş.
Bağlar Kaymakamlığından ise geçmiş yıllarda kömür dağıtımı yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmazken bu yıl ilçede toplamda 3 bin haneye kömür yardımının yapıldığı ifade edildi.
Yaklaşık 3 yıldır mahallelerinde kömür dağıtımının yapılmadığını belirten Kaynartepe Mahalle Muhtarı İlhami Altun, "Sosyal yardımlaşmadan aldığım bilgiye göre yardımın yapılmamasının gerekçesi ailelerin kömürü kullanmak yerine parayla satmalarıdır. Odunun tonu bin 500 TL'ye çıktı, halkın alım gücü yok. Eğer kömür yardımı yapmıyorlarsa yerine bir miktar nakit belirlesinler, muhtarlarla beraber bir çalışma yapıp mağdurları tespit ederek yardımları ulaştırsınlar. Beklentimiz budur ama kömür yardımı olsa daha iyi olur." dedi.
"Bu sene kömür ihtiyacı olan mağdur ailelerimiz çok"
Mahalle sakinlerinin kömür yardımını beklediklerini dile getiren Altun, "Kömür kullanmak isteyen birçok aile muhtarlığa başvuruyor. Bize dedikleri şey 'odun alamıyoruz, sıkıntı yaşıyoruz, paramız yok, çocuklarımız sabah okula titreyerek gidiyor.' oluyor. Eskiden kaçak elektrik vardı, abonelere kesilen yüksek cezalardan dolayı şimdi kimse kullanmıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynartepe Mahallesi'nde 3 bin ailenin kömüre muhtaç olduğunu söyleyen Altun, "Daha önce 500 aileye kömür dağıtımı yapılıyordu ama şu an halkımızın tümü fakir, mağdur ve yardıma muhtaç durumda. Kirasını, elektrik ve su faturasını ödemeyen aileler var. Valilik, Kaymakamlık ve sosyal yardımlaşma bunu çok iyi biliyor. Acilen muhtarla beraber ortak bir çalışma yapılması ve mağdur aileler tespit edilerek kömür ya da nakdi yardım yapılması lazım." şeklinde konuştu.
Altun, "Kış mevsiminin ortasındayız ve gerçekten çocuklara baktığımızda ayağında çorabı ve ayakkabısı yok. Hele ki Kaynartepe Mahallesi gibi bir yerde 30 bine yakın fakir var ve çoğu evde bir lokma ekmek yiyemeyen ailelerimiz var. Gelen yardımlarla çalışmaya ve yardım etmeye muhtarlık olarak her zaman hazırız. Yeter ki yetkililer sesimizi duysun. İl valisi, ilçe kaymakamlığı ve sosyal yardımlaşmaya tek ricam: kömür dağıtımı yapılsın. Bu sene kömür ihtiyacı olan mağdur ailelerimiz çok var." diye belirtti.
"Kayapınar, Yenişehir ve diğer ilçeler kömür yardımı alıyorken Bağlar neden almıyor?"
İki sene öncesine kadar kömür yardımının yapılmadığı kırsal mahallere şimdi dağıtım yapılırken son 3 yıldır merkez mahalle olarak kömür sıkıntısı yaşadıklarını belirten Körhat Mahalle Muhtarı Şehmus Deviren, yardım kömürünün satıldığı gerekçesiyle tüm mahallede dağıtımın durdurulmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.
Deviren, "3 yıl önce 'kömür alanlar verilen yardımı satıyor' beyanında bulunmuşlar. Kömür sattıkları için yardım yapılmayacağı söylendi. Merkez Kayapınar, Yenişehir ve diğer ilçeler kömür yardımı alıyorken Bağlar neden almıyor? Kömürü satanlar ile satmayanlar arasında mağdurlar kaynamış oluyor. Halk, son 3 yıldır kömür yardımını alamıyor." dedi.
Son olarak 3 yıl önce 3-4 ay arayla iki defa kömür dağıtımının yapıldığını dile getiren Deviren, "Mahallemiz doğalgaza uygun olmadığından yakacak olarak kömür kullanıyor. Birçok aile muhtarlığımıza kömür yardımı başvurusunda bulunuyor ve şu anda mahallemizde 300'e yakın kömür yardımı bekleyen aile var. Hiçbir şekilde kömür yardımı olmadığını ve sosyal hizmetlere gitmemelerini kendilerine söylüyorum." ifadelerini kullandı.
Yasak olmasına rağmen yardım kömürü satışlarının devam ettiğine dikkat çeken Deviren, "Gördüğüm kadarıyla 'parayla satılmaz' deniliyor ama birçok yerde parayla satılıyor. Kömür satışı yapıldığına göre bu yardımı alıyorlar demektir. Burada farklı bir durum ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.
"Muhtarlığımıza gelen her 100 kişiden 30-35'i kömür istiyor."
Bu yıl 15 bin nüfuslu kırsal mahallelere yardım yapılırken 400 bin nüfusa sahip ilçe merkezinde kömür dağıtımının yapılmadığına vurgu yapan Şeyh Şamil Mahalle Muhtarı Mehmet Kızıltepe ise "Halk, soğuktan donduklarını, ekonomik durumları düşük olduğundan odun alamadıklarını belirterek kömür yardımı talebinde bulunuyor. Kaymakamla görüştüğümde bu yıl kömür yardımı olmayacağı belirtilmişti ama kırsal mahallelere kömür yardımı yapılmış. Verilen kömürler de mahalle ve sokaklarda satılıyor." diye belirtti.
Hane bazından yaklaşık 350 ailenin kömür yardımı beklediğini söyleyen Kızıltepe, "Muhtarlığımıza gelen her 100 kişiden 30-35'i kömür istiyor. Kömür yardımı, en çok sıkıntı çektiğimiz konulardan biridir. Yetkililerden talebimiz kömür yardımını verilmesidir. Nihayetinde kış süreci halen devam ediyor. Kömürün kırsala verildiği gibi şehir merkezindeki mahallelere de verilmesini istiyoruz. Yetkililer inşallah sesimizi duyar." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.