Diyetisyen Şura Korkmaz: "Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenin"

Diyetisyen Şura Korkmaz: "Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenin"

​Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, hava sıcaklıklarının farklılık gösterdiği geçiş mevsimlerinde sağlıklı bir yaşam için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Korkmaz, sıcaklık dalgalanmalarından dolayı hastalık riskinin yüksek olduğunu ve bunun için bağışıklığı güçlü tutmanın gerektiğini dile getirdi.

"Yeterli, dengeli beslenmeyi sağlamak"

Yeterli ve dengeli beslenmenin mevsimsel geçişlerin için önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bu mevsimlerde sıcaklık dalgalanmalarından dolayı hastalık riski yüksektir. Bunun için bağışıklığı güçlü tutmamız gerekmektedir. Hastalıklardan korumak için de vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine ihtiyaç vardır. Beslenme ise bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Peki, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için beslenme adına neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Yeterli, dengeli beslenmeyi sağlamak; tek tip beslenmeye bağlı kalmadan dengeli öğünlerle günü kapatmalıyız. Karbonhidrat, protein, yağ dağılımının doğru yapılması oldukça önemlidir. Dört besin grubunu tabaklarımızda bulundurmalıyız. Bunlar: süt-yoğurt grubu, et, tavuk; kurubaklagil grubu, meyve, sebze grubu, tahıl grubudur." dedi.

"Vitamin, mineral alımına dikkat edilmeli"

Hava sıcaklıklarının değişiklik gösterdiği dönemler için vitamin alımının da önemine değinen Korkmaz, "Vitamin, mineral alımına dikkat etmek; yeterli dengeli beslenmenin önemli parçası olan vitamin-mineraller yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğu için bağışıklık sistemimiz üzerinde oldukça etkilidir. A vitamini için havuç-ıspanak, c vitamini için kırmızı kapya biber, limon, kivi, portakal, E vitamini için yağlı tohumlar, fındık, badem gibi yiyecekler tüketilmelidir. Minarel için ise, selenyum deniz ürünlerinde, çinko süt-kurubaklagillerde, magnezyum yeşil yap sebzelerde bulunur." ifadelerini kullandı.

"Bağışıklık sistemimiz için diğer önemli grup probiyotiklerdir"

Yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi fermente besinlerin beslenme için önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Korkmaz, "Bağışıklık sistemimiz için diğer önemli grup probiyotiklerdir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente edilmiş besinleri beslenmenizde bulundurunuz. Yeterli su içiniz. Mikropların kısa sürede atılması için su tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle daire(ishal ) gibi durumlarda sıvı kayıplarına karşı günlük su tüketimi arttırılmalı. Vücudun su dengesi sağlanmalıdır.  Kilogram başına 30-33 cc su düşmektedir. Yani kilonuzu 33 ile çarpınca günlük su miktarınızı hesaplayabilirsiniz. Yeterli uyku uyuyun." şeklinde konuştu.

"Hazır paketli besinlerden uzak durunuz"

Çocukların beslenmesinde hazır paketli besinlerinden uzak durulması gerektiğini dile getiren Korkmaz, "Çocuklar için yine özellikle büyüme ve gelişme için yeterli-dengeli beslenmeyi sağlayın. Hazır paketli besinlerden uzak durunuz. Yeterli su tüketimi ve uyku düzeni ile bağışıklığa katkı sağlayınız." dedi. (İLKHA)


Diyetisyen Şura Korkmaz: "Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenin"

Diyetisyen Şura Korkmaz: "Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenin"

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adıyaman