Dizel araçlar yasaklanıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği onaylanan dizel motorlu araçların yaklaşık 10 kat daha fazla zararlı gaz salınımı yaptığının ortaya çıkması, tüm dünyada dizel araçların yasaklanmasını gündeme getirdi.
Bu konuda ilk adımı Almanya ve İtalya atarken, Fransa, Hollanda ve Norveç’te de 2020 yılından itibaren dizel araçla girilemeyen yeşil alan oluşturulacak. En sert tedbirlerin uygulandığı İtalya’nın Milano şehrindeyse 25 Mart 2019 tarihinden bugüne katı bir yeşil alan uygulaması işletiliyor.
Uzmanlar, 2030 yılına kadar dizel araçların kademeli olarak üretimden kaldırılacağını ifade ediyor. Özellikle nüfus yoğunluğu yüksek ve tarihi dokusu olan şehirlerde bu tarihin çok daha erkene çekilebileceği belirtiliyor. Avrupa’da başlatılan ‘greenzone’ (Yeşil alan) uygulamaların, büyük şehirlerde de başlatılabileceği belirtiliyor.
Almanya ve İtalya’daki şehirlerde dizel araçların giremediği ‘greenzone’ (yeşil bölge) uygulamaları başlatılırken, 2020’de Fransa, Hollanda ve Norveç’te de yeni yeşil bölgelerin oluşturulacağı açıklandı. Dev ekonomik güce sahip Çin, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, Norveç, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde ise dizel araçların kademeli olarak yasaklanacağı belirtiliyor.
Ülkeler birbiri ardına dizel otomobillerin satışını yasaklayan kanunları onaylıyor. Costa Rica’da yürürlükte olan kanuna göre 2021 yılından itibaren eski – yeni ayırt edilmeksizin tüm dizel araçların satışı yasaklanacak. Bu yönde dizel araç satışını yasaklayan kanunlar çıkaran diğer ülkelerden Danimarka, İrlanda, İsrail, Hollanda, İsveç ve Hindistan’da ise bu yasaklar 2030 yılından itibaren uygulanacak. İskoçya’da 2032, İngiltere, Çin ve Fransa’da ise 2040 yılından itibaren dizel araç satış yasağı uygulanmaya geçilecek.
İtalya’nın Milano kentinde uygulanmaya başlanan ‘greenzone’ uygulaması en katı dizel karşıtı yasakları içeriyor. Kent Meclisi’nde alınan karara göre, tüm dizel araçlar yasaklandı. Şehre yalnızca, Euro 5 ve 6 benzin kullanan araçlar, LPG, metan, çift yakıt, hibrit ve elektrikli araçlar, 2 zamanlı Euro 5 ve 4 zamanlı Euro 4-5 motosikletler, LPG'li motosikletler giriş yapabiliyor.
Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşük olduğu ve ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksitin açığa çıktığını belirten uzmanlar önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı olduğu belirtilen LPG’li ve hibrit araçların daha fazla kullanılmaya başlanacağını ifade ediyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.