Doç. Dr. Asoğlu'ndan sınava girecek olan öğrencilere tavsiyeler
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, hafta sonu yapılacak olan YKS öncesi sınava girecek olan öğrencilere önemli önerilerde bulundu.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, hafta sonu yapılacak ve üniversite hayalleri için 2 milyon 607 bin öğrencinin gireceği YKS öncesinde öğrencilere bazı hatırlatmalarda bulundu.
Öğrencilerin sınav öncesinde "Çalıştım ama sanki hiç bir şey bilmiyorum" düşüncesinin olduğunu bu düşüncenin doğru olmadığını belirten Asoğlu, "Öğrenilen her şeyi hafıza depomuzda biriktiriyoruz. Tüm öğrendiklerimizi aynı anda güncel bir şekilde gözümüzün önüne getirmemiz mümkün değildir. Ancak ilgili soru sorulduğunda, o soru ile ilgili öğrenilmiş bilgi, hafızamızın vitrininde kendini gösterir ve biz o soruyu çoğunlukla doğru cevaplarız. Tıpkı bilgisayarımızın hard diskindeki bir bilgiyi, arama motorunda arayıp bulmamız gibi" şeklinde konuştu.
"Hedefe kilitlenin, varacağınız hedeften asla vazgeçmeyin"
Öğrencilere sınav kaygısıyla başa çıkabilecekleri önerilerde bulunan Asoğlu, "Hedefe kilitlenin, varacağınız hedeften asla vazgeçmeyin, başarımız istenilen seviyede değilse, oto kontrol ve öz eleştiri yapıp, sorunlu olan kısımlarımızı düzeltin ve tekrar hedefe kilitlenin." dedi.
Sınav kaygısının oluşmasında etkisi olan olumsuz otomatik düşüncelere değinen Asoğlu, " Sınava hazır değilim, biliyorum, bu sınavda başarılı olamayacağım, sınav kötü geçecek." ifadelerini kullandı.
Öğrencinin başarılı olması için bazı düşüncelerinin değişmesi gerektiğini belirten Asoğlu, "Hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için sınavı kazanmaktan başka yol yoktur! Mutlaka kazanmalıyım! Kazanmazsam kimsenin yüzüne bakamam! Sınav benim kim olduğumu gösterecek! Yetersizim, hiçbir şey yapamayacağım!" dedi.
Sınav öncesi neler yapılmalıdır?
Asoğlu, sınav öncesi yapılacakları şöyle sıraladı:
"Sınava yönelik çalışmaları son güne/geceye bırakmamak önemlidir. Sınavdan bir gün önce ders çalışıp kendinizi ekstradan strese sokmak yerine, keyif aldığınız dinlendirici aktivitelerde bulunma tavsiye edilir. Sınav öncesi gece erken yatmak ve yeterli ve dinlendirici bir uyku çekmek son derece önemlidir. Erken uyumak için özel bir çaba veya hırs içine girmeyin, aksi takdirde olan uykunuz da kaçabilir. Kendinizi olduğu gibi bırakın, ılık bir duş faydalı olacaktır, uykunuz geldiği zaman yatağa geçmelisiniz. Keyif verici komedi filmleri izlemeniz tavsiye edilir." dedi.
Sınav sabahı yapılması gerekenler?
Öğrencilerin sınav sabahı yapması gerekenlere değinen Asoğlu, "Sınav günü sabahı biraz erken kalkarak abartıya kaçmamak şartıyla, besleyici enerji verici bir kahvaltı yapın. Sınava götürmek için hazırladığınız belgeleri almayı unutmayın. Trafiği düşünerek yola erken çıkın. Sınav yerine, sınavdan 30 dakika önce varacak şekilde hareket edin. Sınav yerinde tanıdıklarınızla sınav konusu dışındaki konularda sohbet edin. Sınav stresinizin yükseldiğini hissederseniz; nefes egzersizi (burundan derin nefes alıp, nefesimizi tutabildiğimiz kadar tutup; ağızdan kesik kesik nefes vermek ve bu arada tepeden tırnağa tüm kaslarımızı gevşetmek) yaparak gevşeyin. Sınavı başarabilirim? Diye düşünün ve bunu kendinize telkin edin. Herkesin, sizin durumunuzda olduğunu unutmayın." ifadelerini kullandı.
"Sorulara takılmamaya dikkat edin"
Sınav başlar başlamaz kitapçıkların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatan Asoğlu, "Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın. Kitapçıklar dağıtıldığında mutlaka kontrol edin. Kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası ya da okunmayan kısımlar varsa mutlaka salon sorumlusuna bildirin. Cevap kâğıdınızdaki aday numaranızı ve kimlik bilgilerinizi kontrol edin. Hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığınız soruları yanıtlamaktan kaçının. Birtakım oyunlarla rastgele işaretleme yapmanız size zarar verebilir. Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz yanıtları cevap kâğıdınıza biriktirmeden, düzgün ve doğru bir şekilde işaretleyin. Sorulara takılmamaya dikkat edin. Bir soru üzerinde çok fazla zaman harcamayın, eğer soru, çözebileceğiniz nitelikte ise yanına bir işaret koyarak, vaktiniz kalırsa o soruya tekrar geri dönebilirsiniz. Soru çözemeyeceğiniz nitelikte ise üzerinde zaman harcamadan hemen geçin." şeklinde konuştu.
"Yanlışların çoğu, soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanıyor"
Sınavda zamanın iyi kullanılması gerektiğini vurgulayan Asoğlu, "Sınav esnasında arada bir kontrol amaçlı saate bakabilirsiniz; ama sık sık saate bakmak stresinizi artıracaktır. Testlerin çözümünde, daha önce deneme sınavlarında izlediğiniz ve başarılı olduğunuz sırayı izleyin. Teste başlamadan önce o bölüme ait testin yönergesini okuyarak teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olun. Soru kökünü çok dikkatli okuyun. Yanlışların çoğu, soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanıyor. Sorulan soruya yanıt olamayacak seçenekleri eleme yoluna gidin. Uzun ve karışık gibi görünen sorular karşısında hemen paniklemeyin. Sonuca ulaşamayacağınızı gördüğünüz sorular için çözüm yolunda ısrar etmeyin. Esnek davranarak, alışılmış çözüm yolundan başka yollar deneyebilirsiniz. Sorularda verilen şekil ve verileri tekrar çizerek ve yazarak zaman kaybetmeyin." ifadelerini kullandı.
"Çok güç sorular da illaki olacaktır"
Paragraf ya da bir parçaya bağlı sorularda, paragrafı ya da parçayı okumadan önce, alttaki sorunun okunması gerektiğini ifade eden Asoğlu, "Böylece paragrafı ya da parçayı hangi sorunun yanıtını aramak için okuduğunuzu bilerek, yönlendirilmiş olarak bir kez okumanız yeterli olabilir. Tüm seçme sınavlarında öğrenciler arasında en iyileri ayırmak için çok güç sorular da illaki olacaktır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edin ve yanıtlayamadığınız sorularla karşılaştığınızda güveninizi asla kaybetmeyin. Dikkatinizin sınav boyunca kesilmemesi mümkün değildir. Zaman zaman zihninizin dağıldığını hissederseniz, soruyu tekrar tekrar okuma gereğini duymaya başlarsanız, bir süre kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10 - 15 saniyelik bir dinlenme - nefes egzersizi, sınava tekrar dikkatinizi vermenize yardımcı olacaktır. İlk önce yapabildiğiniz soruları yapmak size moral kazandıracaktır. Zor ve zaman alıcı soruları sınavın sonuna bırakmak kesinlikle daha mantıklıdır. Türkçenin uzun paragraf sorularını, sınavın başlarında yapmak daha doğru olabilir." dedi.
Asoğlu öğrencilere tavsiyelerini şu ifadelerle tamamladı:
"İstatistikî olarak sabittir ki iki şıkka indirip, sınavın gidişatında daha ayık bir kafayla işaretlediğiniz soruları, çok net ve doğru olan bir şey aklınıza gelmemişse, sonradan değiştirmeniz, çok büyük ihtimalle sizi yanlışa götürecektir. Yanıtlamanız bittiğinde, cevap kâğıdını soru kitapçığı ile son bir kez daha kontrol ederek sınav görevlisine teslim edin. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.