DOGÜNSİFED'den taşerona kadro düzenlemesi açıklaması

DOGÜNSİFED'den taşerona kadro düzenlemesi açıklaması

Diyarbakır'da DOGÜNSİFED tarafından yapılan basın açıklamasında taşeron işçilere kadro düzenlemesinin eksikliklerinin giderilmesi istendi.

Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) tarafından yapılan basın açıklamasında, taşeron işçilere kadro düzenlemesinin olumlu adım olmakla birlikte, beraberinde getirdiği sorunların çözümü istendi.

Basın açıklamasını okuyan Federasyon Başkanı Aziz Kılıç, düzenleme ile 17 bin şirket ve bu şirketlerin istihdam ettiği 150 bine yakın çalışanın, ticari yaşamını sürdürme noktasında mağduriyet yaşayacağını belirtti.

Özkılıç, "Öncelikle hükümetimiz tarafından kamuda çalışan taşeron işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili verilen kararı olumlu bulduğumuzu bildirir, ülkemiz için hayırlı olmasını dileriz. Bu vesile ile yıllardır süregelen önemli bir sorun çözüme kavuşmuş oldu. Ancak bu yapılırken 30 yıldır personel çalıştırmaya dayalı ihalelerle kamuya hizmet veren 17 bine yakın şirket ile bu şirketlerin bürolarında istihdam edilen 150 bine yakın konusunda uzman çalışanın ticari ve yaşamını sürdürebilirlik noktasında ciddi mağduriyetlerin yaşanacağı kaçınılmazdır." dedi.

Söz konusu şirketlerin ve büro çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümetten taleplerde bulunan Özkılıç, devlet desteğinin esirgenmemesi gerektiğini ifade etti.

Özkılıç, taleplerini şu şekilde sıraladı:

1-Şirketlerin hali hazırda mevcut SGK vergi ile bankalardaki BCH /KMH/KGF/Taksitli Kredi vb. Borçlarının 2 yıl faizsiz ertelenmesi ve ardından 36 ay vade ile taksitlendirilmesi ile 2016-2017 yıllarında 6661 sayılı kanun ile işverenlere uygulanan ancak şirketler kapsam dışında bırakıldığından, ihale makamlarınca hak edişlerden kesilen asgari ücret destek tutarlarının şirketlere ödenmesi veya SGK ve vergi borçlarına mahsup edilmesi.

2-Şirketlerin hak ve yükümlülüklerini yerine getirebilmesi ve ticari hayatlarını devam ettirebilmesi ve marka değerinin korunması amacı noktasında tüm ihalelere, mevcut iş deneyimleri ile katılabilmeleri için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması,

3-Şirketlerin farklı sektörlere yönelip ticari faaliyetlerini devam ettirmeleri ve işletmelerini ayakta tutabilmeleri için şirketlerin sermayeleri ile orantılı olarak düşük faizli, 1 yıl ödemesiz ve en az 3 yıl vadeli KGF kredilerinin kullandırılması ile "KOSGEB'İN Kredi Faiz Desteğinden" faydalandırılması ve Teşvik veya yatırım projeleri kapsamında verilen, Kalkınma Bakanlığı-KOSGEB-TKDK IPARD-İŞ KUR- destekleri gibi devlet desteklerinden yararlandırılması.

4-696 sayılı KHK gereğince sorumluluğu kamuda olan ve çeşitli nedenlerle kadroya alınmayacak olan işçilerin hak kazanacağı kıdem ve ihbar tazminatlarının, 11.09.2014 tarih ve 6552 sayılı kanun gereğince, işçilere asıl işverence ödenmesi ve alt işverenlere rücu yoluna gidilmemesi yolunda hukuki düzenlemenin yapılması.

Özkılıç, "Devletin ekonomik hayatı koruması ile ilgili önlemleri alması yönündeki görevi" kapsamında taleplerinin karşılanmasını istediklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Sonuç olarak; 696 sayılı KHK gereğince faaliyeti son bulacak olan 17 bin şirketin, gerek kamuya gerekse çalışmış olduğu bankalara ve piyasa tedarikçilerine yükümlülüklerini yerine getirebilmesi ile bünyesinde istihdam ettiği yaklaşık 150 bin merkez ofis çalışanının istihdamını sürdürebilmesi için; ticari hayatın devamlılığının esas olduğu kaçınılmaz olup, bu çerçevede anayasamızda da vurgulanan 'Devletin ekonomik hayatı koruması ile ilgili önlemleri alması yönündeki görevi' kapsamında iyi niyetli taleplerimizin karşılanmasını arz ve talep ederiz." (Abdurrahman Tetik - İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.