DSİ'den önemli uyarı!

DSİ'den önemli uyarı!

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, kuraklığın etkisini azaltmak, tasarruflu su kullanımını gerçekleştirmek, muhtemel boğulma olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınması için çiftçilere uyarılarda bulundu.

BATMAN - DSİ Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, "2014 Yılı Sulama Sezonu Hazırlıkları ve Uyarılar" hakkında duyuru yaptı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Bölge Müdürü Yunus Algın, yaptıkları uyarılara rağmen serinlemek veya yüzmek amacıyla sulama tesislerine girildiğini belirterek, “Havaların ısınmasıyla birlikte tespit edilen bu husus can güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşlarımızın basın-yayın aracılığıyla bir kez daha bilgilendirilmesine karar verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüzce 2014 yılı sulama mevsiminde, kuraklığın etkisini azaltmak, tasarruflu su kullanımını gerçekleştirmek, muhtemel boğulma olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasını ve diğer işletme hizmetlerinin arzu edilen seviyeye çıkarılmasını sağlamak amacıyla aşağıdaki belirtilen tedbirlerin çiftçiler ve su kullanıcı örgütleri tarafından titizlikle uygulanması ve takip edilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

2014 yılı sulama sezonunun başladığını söyleyen Algın, sorunların yaşanmaması ve çiftçilerin mağdur olmaması için şu uyarılarda bulundu:

 

“-Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanında bulunan Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak İllerinde idaremizce inşa edilen ve inşaatı devam eden baraj ve gölet rezervuarlarında sulama, enerji ve diğer amaçlarla depolanan suyun, kış mevsiminde yağış nedeniyle sulama kanallarında biriken sular ve yaz mevsiminde de tarımsal amaçlı sulama kanallarına verilen suların boğulma olayları için risk oluşturduğu görülmüştür. Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek veya yüzmek amacıyla rezervuar alanlarına ya da sulama kanallarına girilmemesi can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir. Konunun önemine binaen, barajlardan yapılması zaruri tahliye işlemleri öncesinde ilgili kurum/kuruluş, muhtarlık ve diğer ilgililere SMS yolu ile gerekli uyarılar yapılmaktadır.

 

-Sulama tesislerimiz inşa edilirken eş zamanlı olarak uyarı ve tanıtım levhaları da tesislerin uygun noktalarına monte edilmektedir. Ayrıca bu uyarı ve ikaz levhaları her yıl yenilenmektedir. Bu hususta uyarıların dikkate alınması ve monte edilen uyarı levhalarının sökülmemesi veya tahrip edilmemesi,

 

-Sulama ve drenaj kanallarına evsel attıkların atıldığı, dolayısıyla halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğu, servis yollarında aşırı hız yapıldığı, bu nedenle de sık sık kazaların meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda sulama kanallarına evsel atıkların atılmaması ve servis yollarının kontrollü kullanılması,

 

-Rezervuar sahalarında su seviyesinin düşmesi ile birlikte su çekilen alanlarda ekim ya da ekim hazırlığının yapılmaması, motopompla kaçak su alımlarının engellenmesi,

 

-Şebeke dışı alanlara su verilmemesi için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Şebeke dışı alanlara su verilmesi ile ilgili tüm tasarruf hakkının DSİ'de olduğu bilinmelidir. Sulama tesislerini devir alan kuruluşlar ancak DSİ'nin uygun görüşünü almak ve sabit tesis kurmamak kaydıyla ve bir yıllık sözleşmelerle şebeke dışına su verebilecektir. Şayet şebeke dışına su verilmesi zorunlu ve gerekli ise yukarıda belirtilen usul ve çerçevede suyun verilmesi,

 

-2014 yılı Sulama tesisleri su ihtiyacı için yeniden su kullanım sözleşmeleri hazırlanmalıdır. Sözleşmede belirtilen su ihtiyacı ile arazideki uygulama esnasında talep edilecek su miktarının birbirine denk olmasına azami dikkat edilmeli bu hususta gerekli denetimlerin sıklıkla yapılmasına yüksek hassasiyet gösterilmelidir. Sulama tesislerinin bakım -onarımlarının, sulama başlamadan önce yapılarak eksikler giderilmeli ve bu nedenle olabilecek su kayıpları önlenmelidir.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.