DTSO: DÜ Hastaneleri 4 yıldır firmalara ödeme yapmıyor

DTSO: DÜ Hastaneleri 4 yıldır firmalara ödeme yapmıyor

​Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Dicle Üniversitesi Hastanelerinin 4 yıldır firmalara ödeme yapmadığını söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında Dicle Üniversitesi Hastanelerinin 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında alımını yaptığı tıbbi sarf malzemesi alım bedellerini halen ödemediğini belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 4 Ekim 2019 tarihinde basına yansıyan demecinin hatırlatıldığı açıklamada, "Üniversite hastanelerinin daha iyi hizmet sunabilmeleri için yılsonuna kadar 450 milyon lira ek ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Kamuoyunun da yakından bildiği üzere, Üniversite hastaneleri 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında alımını yaptığı tıbbi sarf malzemesi alım bedellerini ilgili firmalara henüz ödememişlerdir." denildi.

Bakan Selçuk ile yapılan görüşmeler neticesinde bu yılsonuna kadar ilgili üniversitelere ek ödenek gönderilmeye başlanmasının alacaklı firmalara umut olduğunun belirtildiği açıklamada, "DÜ Rektörlüğü YÖK’ün ilgili mevzuatları ve alacaklı firmalar ile yapılmış tedarik sözleşmelerini hiçe sayarak bakanlığın göndermiş olduğu ek ödeneğin tümünü döner sermayeye aktararak öncelikle kendi personellerinin paylarını ödemiştir. Alacaklı firmaların ödeme taleplerine ise "Devlet para göndermiyor" mazeretini üreten yetkililer, her zaman yaptıkları gibi bir kez daha mevzuatlara aykırı davranarak alacaklı firmaları mağdur etmişlerdir." ifadelerine yer verildi.

"DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yeterli düzeyde sağlık hizmeti verilememektedir"

Alacaklarını tahsil edemeyen tedarikçi firmaların, mali borç yükünü karşılayamaz duruma geldiklerinin ifade edildiği açıklamada, "Dicle Üniversitesine ilaç ve tıbbi sarf malzemesi temin etmekte zorlanmaktadırlar. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi aynı zamanda bir kamu hastanesidir. Bölgenin en eski ve en donanımlı kamu hastanesinde hastalara zamanında ve yeterli düzeyde sağlık hizmeti verilememektedir. Bu hizmetin aksamasına neden olanlar Dicle Üniversitesinin idarecileridirler. Bu keyfi uygulama hem insan sağlığını ciddi boyutlarda etkilemekte, hem de tedarikçi firmaları iflasın eşiğine getirmektedir." diye belirtildi.

Tamamen haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacakları ödenmeyen firmaların hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"DÜ yöneticilerinin haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacaklı firmaların alacaklarını ödemeyerek halk sağlığını hiçe sayması, tedarikçi firmaları iflasa sürüklemesi kabul edilemez. Konunun çözüme kavuşması ve ödemelerin yapılması için bugün itibariyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da müracaatımızı yapmış bulunmaktayız. Halk sağlığının her şeyden öncelikli olduğundan hareketle, tedarikçi firma alacaklarının acilen ödenmesi için DÜ Rektörlüğünü bir kez daha duyarlılık göstermeye davet ediyor, aksi durumda savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgilerine arz ediyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.