Düğünler İslami Olursa Hiçbir Sorun Kalmaz
Düğünlerin en sık yaşandığı bu mevsimde, gayrı İslami düğünlerden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle düğünlere atılan para ve takılar depremden çıkmış maddi alanda sıkıntılı olan Vanlıları daha da sıkıntıya sokuyor.
VAN - Bölgemizde düğün merasimlerinin en sık yaşandığı bu dönemde vatandaşlar düğünlere para yetiştiremiyor. Konu ile ilgili konuştuğumuz Molla Abdurrahim Timurtaş İslami düğünlerin sorunu çözeceğine dikkat çekerek, "Düğünler İslami adaplara uygun yapılırsa hiç bir sorun kalmaz" dedi.
"Hayatımızın Tüm Safhaları İslam'a Uygun Olmalıdır"
Düğünlerin Hz Adem'den (as) başlayarak günümüze kadar geldiğini hatırlatan Molla Abdurrahim Timurtaş, "Düğünler Hz Adem (as) ve Hz Havva annemizin evlenmesiyle başlamış ve günümüze kadar gelmiş bir münasebettir. Düğünleri iki kategoride değerlendirmemiz mümkündür. İslami düğünler ve gayrı İslami yani cahili düğünler olmak üzere. İslam geldiğinde İslami düğünler oldu. Küfür düzenleri hâkim olduğunda cahili düğünler olmuştur. Onun için bir insan eğer Müslüman olduğunu iddia ediyorsa gerek hayatının tüm safhaları islama uygun olsun. Nasıl ki, orucunu, namazını, hac ve zekâtını islama uygun yerine getiriyorsa aynı şekilde ahlakı terbiyesi, edebi de İslam'a uygun olmalı ve yapacağı düğün de İslami çerçevelerde olmalıdır. Hayatının tüm parçaları İslam'a uygun olmalıdır. Nasıl ki bir Hıristiyan Müslüman olur ve 'ben Müslüman oldum. Ancak ben haçımı terk etmeyeceğim. Hıristiyanların bayramlarını ayinlerini terk etmeyeceğim' derse biz onu nasıl Müslüman olarak kabul edemiyorsak, aynen bunun gibi gayrı İslami olan o adetler de İslam'da kabul edilemez. Ki, bu sadece düğünler için değil hayatımızın her alanında böyledir" ifadelerini kullandı.
"Haram Olan Çalgı Değil Kadın-Erkeklerin Karışmasıdır Yani Cergubezdir"
İslami düğünlerin nasıl olması gerektiğine değinen Timurtaş, şunları söyledi: "Düğünler elbette sevinç ve neşe günleridir. Burada eğlenmek meşrudur. Ancak bu eğlencemiz de İslam'a uygun olmalı yani kadınlar ayrı erkekler ayrı eğlenmeli ve düğünlerini bu şekilde geçirmelidir. Burada 'cergubez' dediğimiz kadın ve erkeklerin karışıp eğlenmemesi ve bu şekilde birbirlerini cehenneme sevk etmemeleri gerekiyor. Kadınlar ayrı erkekler ayrı İslam'ın meşru kıldığı şekilde eğlenebilirler. Yeter ki İslami ölçülere dikkat edilsin. Belki insanımız çalgıları da bu cergubezden dolayı uygun görmemişlerdir. Bu çalgılar hep bu harama hizmet etmiş gibi gözüktüğünden Müslümanlar bunlara haram gözüyle bakıyor. Hâlbuki haram olan çalgı değil kadın- erkeklerin karışmasıdır yani cergubezdir" diye konuştu.
"Cahili Düğünlerin Cahili Adetlerinden Biri de Açıktan Para Atmadır"
Molla Abdurrahim Timurtaş, cahili düğünlerin cahili adetlerinden birinin de açıktan para atma meseli olduğunu anlatarak, "Düğün yapan kardeşlerimiz. Günümüz şartlarını göz önüne aldığımızda masrafa girebilir. Borca girebilir. Bu kardeşimize böyle sıkıntılı bir zamanda yardımcı olmak güzel bir haslettir. Ancak, Bunu gösterişe ve karşı taraftaki insanları zor durumda bırakacak şekilde yüksek sesle ilan ettirmek caiz değildir. Eğer herkes gücüne
imkânına göre kendisini zor durumda bırakmayacak şekilde elinden ne geliyorsa bunu bir zarfa bırakıp verirse bu güzeldir" şeklinde konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.