Dünden Bugüne Internet Explorer
12 yıl önce yoluna IE 1.0 ile başlayan Microsoft'un tarayıcısı, bakın o günden bu güne nasıl değişti.
Internet Explorer, neredeyse internetin kendisi kadar eski bir tarayıcı ve çok yakında, Windows 8 ile birlikte 10'uncu sürümü yayınlanacak. Geçmişe bir yolculuk yaparak Internet Explorer'ın ilk gününden bugüne, nelerin değiştiğine göz atıyoruz...
Internet Explorer 1
Internet Explorer'ın ilk sürümü 16 Ağustos 1995'te yayınlandı, fakat aslında bu, Microsoft'un lisanslı Spyglass Mosaic adlı bir ürününün, yeniden isimlendirilip piyasa sürülmesinden ibaretti. IE orijinalinde, "Internet Jumpstart Kit" ürününün ayrı satılan bir parçası olarak satılıyordu fakat Windows 95 PC'lerde de önyüklü olarak geliyordu.
Internet Explorer 1.0'ın amacı, kullanıcıların web'e bağlanmasına yardım etmekti. İlk yayınlandığı tarihte, ürün üzerinde tam zamanlı çalışan Internet Explorer ekibinin sadece 6 üyesi vardı.
Internet Explorer'ın piyasaya girdiği tarihte, pazar da bugünkünden farklıydı. O zamanlarda, web tarayıcı, tıpkı bugünkü Office gibi, para ödeyerek aldığınız bir yazılımdı.
Internet Explorer 2
İlk sürümün piyasaya çıkmasının üzerinden çok geçmeden 2.0 sürümü pazara bomba gibi düştü. IE 2, Kasım 1995'de piyasaya sürüldüğünde SSL ve Internet Newsgroups desteği özellikleriyle dikkat çekti. Ayrıca bu sürüm, hem Windows hem de Macintosh'u (Ocak 1996'da yayınlandı) destekleyen ilk platformlar arası sürüm oldu.
Üç ay gibi kısa bir sürede, IE 2 pazardaki yerini sağlamlaştırdı ve neredeyse en çok kullanılan tarayıcı olmaya yaklaştı.
Internet Explorer 3
Internet Explorer'ın 3'üncü sürümü, ilk sürümden bir yıl sonra, 13 Ağustos 1996'da piyasaya sürüldü. Internet Explorer'ın mavi "e" logosunun ilk kez karşımıza çıktığı bu sürümü geliştiren ekibin sayısı 100'e ulaşmıştı.
3.0 sürümü, pek çok yeniliği de beraberinde getirdi: Kısmi CSS desteği, Internet Mail ve News 1.0, Windows Address Book, Microsoft NetMeeting, Windows Media Player ve ayrıca JPEG ve GIF dosyalarını da gösterme yeteneği... Kayda değer bir diğer özelliği de, herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymadan ses dosyalarını çalabilmesi ve ActiveX ve Java uygulamaları desteğiydi.
Internet Explorer 3, zirvede bulunan Netscape'i zorlamaya başladı ve 1996 yılında yüzde 3-9 arası yükseliş gösterdi, 1997'nin sonunda ise yüzde 30'a ulaşmıştı.
IE'yi ciddiye alan sadece Netscape değildi, ilk defa 3.0'da güvenlik açığı keşfedildi ve Princeton Word Macro Virus Loophole olarak adlandırıldı. Bugün bu açığın kendine ait bir Facebook sayfası dahi var.
Internet Explorer 4
IE 4, piyasaya Ekim 1997'de sürüldü ve Windows 95, 98, Windows NT'de çalışmak üzere tasarlandı. IE4, getirdiği DHTML (Dinamik HTML) desteğiyle birlikte, web tasarımında yeni bir çağ açtı. DHTML'in tanıtımıyla birlikte, web daha canlı ve tamamen interaktif sayfalara ev sahipliği yapmaya başladı.
Windows işletim sisteminin içerisinde önyüklü gelmesiyle IE, işletim sistemine tamamen bağlı bir hale geldi ve bu sistemin rekabet karşıtı olduğu raporları A.B.D hükümetine gönderildi. Bunun ana sebebi, başka tarayıcıların da indirilmesi için Windows ile birlikte gelen Internet Explorer kullanılıyordu fakat düşük internet hızları sebebiyle bu çok can sıkıcı bir süreç oluyordu.
Internet Explorer 5
IE 5, Mart 1999'da piyasaya sürüldü, Windows 98 SE'nin içinde önyüklü olarak geliyordu ve ayrıca Office 2000'e de entegre edilmişti. IE 5 ile birlikte, tarayıcılar AJAX desteği vermeye başladı (birkaç sene sonra AJAX terimi ortaya çıktı). Ayrıca bu, en son 16-bit Internet Explorer sürümüydü ve Macintosh için de yayınlanan son sürüm oldu.
1999'da, IE ekibi yaklaşık 1.000 kişiye ulaşmıştı ve 100 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti.
Internet Explorer 6
Geriye dönüp baktığımız zaman, IE6'nın web standart adaptasyonu için bir engel olduğunu görüyoruz. Windows XP ile birlikte gelen IE6, P3P (Gizlilik Tercihleri için Platform) ile gelişmiş gizlilik özellikleri de sunuyordu. Ağustos 2001'de hayatımıza giren IE6, yenilenmiş Windows XP stili görüntüsü, güncellenmiş mavi "e" logosu ve 3B görüntüsüyle göze de hitap ediyordu.
IE6, Internet Explorer Yönetim Kiti, Windows Messenger entegrasyonu, otomatik resim boyutlandırması ve hata raporu toplama gibi pek çok yeniliği de beraberinde getirmişti. Özellikle Windows XP ile birlikte gelmesi, onu bugün hala kullanılan bir tarayıcı yapıyor. Bu arada IE6'nın, 5 yıl boyunca güncel IE olarak kaldığını da söylemekte yarar var.
Internet Explorer 7
Internet Explorer platformunun yeni hamlesi IE7, beş yıl aradan sonra Ekim 2006'da ortaya çıktı. Hızla gelişen teknoloji dünyasında bu süre bir milyon yıla eşdeğer denebilir. Bu arada, Kasım 2004'te, IE'nin karşısına dişli bir rakip olan Firefox çıktı.
IE7, sekmeli gezinti, phising ataklarına karşı koruma ve Active Directory için gelişmiş destek gibi yeni özellikleri ile gelmişti. Yeni özelliklerin yanı sıra, yeni görüntüsüyle de dikkat çeken IE7, farklı arama motorlarının kullanılabildiği (varsayılan olarak MSN Search) arama kutucuğuyla da IE6 görünümünden ayrılıyordu.
Microsoft, IE6 ve IE7 ile kazandığı başarıları anlatırken üç kilit konu üzerine yoğunlaştığını söylüyor: Dinamik güvenlik koruması, günlük işleri kolaylaştırmak ve iyileştirilmiş web yönetimi.
Internet Explorer 8
Tarayıcı savaşlarının en yoğun olduğu dönemde, Mart 2009'da IE8 piyasaya sürüldü. IE8, her güncelleştirmeyle birlikte, günlük işleri daha güvenli ve etkili yapabilecek hale geldi. Ayrıca IT profesyonelleri için grup poliçe desteğinde de ek güncelleştirmeler yayınlandı.
IE8, Microsoft'un 64-bit indirmeleri desteklediği ilk tarayıcı. Böylece 4 GB'dan daha büyük dosyalar indirilebiliyordu. Ayrıca "web slices" özelliği de, IE8 ile birlikte hayatımıza girdi.
Sunduğu diğer özellikler ise hızlandırıcılar, ActiveX iyileştirmeleri, RSS için kimlik denetlemeli beslemeler ve çevrimdışı içeriklerin gelişmiş silinebilmesi (cache, çerezler gibi) oldu.
Internet Explorer 9
Web'in Güzeli... Mart 2011'de IE9 bu sloganla piyasaya sürüldü ve her sitede daha fazla piksel içererek en iyi tarayıcı deneyimini verdiğiyle övündü. IE9 ile birlikte Microsoft'un öne çıkardığı özelliklerden biri pinned (sabitlenmiş) sitelerdi. Bu özellik favori sitelerinize doğrudan masaüstünüzden erişmenizi sağlıyordu. Ayrıca, atlama listeleri de tanıtılan özellikler arasındaydı: Hızlı işleme ve tarayıcıyı başlatmadan web tabanlı içeriklerin yaratılmasını sağlıyor.
Microsoft, ek olarak, yeni tarayıcıya sekmeleri bir pencereden koparıp başka bir pencerede açmak özelliği de ekledi. Sekme izolasyonu, çökme durumlarına karşı otomatik geri yükleme gibi yeni özellikler de IE9'a güç verenler arasında.
Internet Explorer'ın, pazardaki diğer tarayıcılara karşı olan rekabette elini güçlendiren diğer pek çok özellik de bulunuyor IE9'da: IE9, daha geliştirici dostu ve HTML5 için ek destek sağlıyor ve Acid 3.0 testinde gelişmiş benchmark skorları alıyor.
Internet Explorer 10
IE10 ilk olarak Nisan 2011'de duyuruldu fakat henüz Microsoft tarafından resmen piyasaya sürülmedi. Final sürümünün Windows 8 ile birlikte piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Mevcut IE10 yapısı, Windows 8 Kullanıcı Önizlemesi'nde bulunuyor ve iki çeşidi var. Windows 8 masaüstü ortamında çalışan "klasik" IE10 ve Metro ortamında çalışan IE10 Metro uygulaması.
Metro'nun en büyük yeniliği, IE10'un daha kontrollü bir ortamda çalışması. Uygulama, Flash ve Silverlight desteği sunmuyor fakat HTML5 desteği sunuyor. Yani eğer Flash / Silverlight desteğine ihtiyaç duyarsanız, masaüstü ortamına dönmeniz gerekiyor. Hatta, IE10 Metro uygulaması hiçbir eklentiyi desteklemiyor. Yani Metro için hazırlanan IE10, aslında sadece tadımlık bir IE10 oluyor.
chip
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.