Dünyada her 6 saniyede bir insan diyabet hastalığından yaşamını kaybediyor
Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, diyabet hastalığı nedeniyle dünyada her 6 saniyede bir insanın yaşamını kaybettiğini söyledi.
Siirt Devlet Hastanesinde "Dünya Diyabet Günü" nedeni ile bir etkinlik düzenlendi.
Siirt Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Siirt Valisi Ali Fuat Atik’in eşi Fulya Atik, Siirt il Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, hastane yönetimi ve çalışanlarının yanı sıra diyabet hastaları katıldı.
Programda konuşan Ömür, diyabet hastalığının çok önemli bir sağlık problemi ve önemli bir halk sorunu olduğunu söyledi.
Ömür, "Dünyadaki en yaygın hastalıkların başında gelmektedir. Erişkinlerin yüzde 99’u diyabet hastası olmakla beraber bu erişkinlerin yarısı da diyabet hastası olduğunun farkında değil yani bu hastalıktan habersiz. Diyabet hastalığı yıkımı yaptıktan sonra haberleri oluyor. Böyle bir handikabımız var. Bu nedenle farkındalık çalışmaları bizler için çok çok önemli bir yer alıyor." ifadelerini kullandı.
"2040 yılında 2 milyon kişinin diyabet hastası olacağı ön görülüyor"
Sağlık harcamalarının yüzde 12’sinin 673 bin dolarla diyabet hastalarının tedavisi için harcandığına dikkat çeken Ömür, "Böyle olunca tedavi ister istemez gecikmeler yaşanabiliyor. Şeker hastalığı dünya genelinde 2015 yılında 415 milyon kişide varken 2040 yılında 2 milyon kişinin diyabet hastası olacağı ön görülüyor." dedi
"Dünyada her 6 saniyede bir insan diyabet hastalığından yaşamını kaybediyor"
2015 dünya diyabet hastalığı raporlarına göre dünyada 5 milyon insanın diyabet hastalığı nedeni ile öldüğünü ifade eden Ömür, "Yani 6 saniyede bir insan diyabet hastalığından yaşamını kaybediyor. Bu nedenle diyabet hastalığı erken ölümleri ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen en önemli hastalıklardan bir tanesidir. Şeker hastalığından ölenlerin sayısı bulaşıcı hastalıklarından ölenlerin sayısından daha fazla. Diyabet hastalığı böylesi kötü bir hastalıktır." diye konuştu.
"Diyabet hastalığı tüm dünya için geçtikçe büyüyen salgın bir hastalıktır"
Şeker hastalığının, bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte tüm dünya için geçtikçe büyüyen salgın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ömür, "Birleşmiş Milletler bu salgının durdurulması için tüm dünyanın harekete geçmesi çağrısında bulunmuştur. Sorunun çözülmesi için tüm ülkelerin çabası ile küresel bir hareket gereklidir. Hiçbir şey yapmadan beklemek artık çözüm değildir." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.