Dünyayı izleyen 700 göz!
NSA'nın 'XKeyscore' programı ile dünyayı nasıl markaja aldığı ortaya çıktı. ABD istihbaratı, internet kullanıcılarının tüm özel yazışma ve aktivitelerini izleyen program için dünya genelinde 180 noktaya 700 servis sağlayıcı yerleştirmiş.
Eski CIA çalışanı Edward Snowden'in deşifre ettiği ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) skandalı büyüyor. Snowden'ın NSA'nın dinleme ve izleme programlarını basına sızdırmasına yardımcı olan ABD'li gazeteci Glenn Greenwald, önceki gün İngiliz Guardian gazetesinin internet sayfasında NSA'nın internetten bilgi toplamada kullandığı ağı 'XKeyscore'un detaylarını yayımladı. NSA'nın bu programla dünya genelindeki elektronik posta, sosyal medya ve çevrimiçi sohbet trafiğini izlediği ortaya çıktı.
TÜRKİYE YOĞUN BÖLGEDE
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Program sayesinde ABD'nin, internet kullanıcılarının tüm özel yazışma ve aktivitelerini, sosyal medyadaki her adımını izleyen program için dünya çapında 180 noktaya 700 servis sağlayıcı yerleştirdiği anlaşıldı. İngiliz gazetesinin yayımladığı haritada servis sağlayıcıların yoğun olduğu bölgede Türkiye'nin de yer alması dikkat çekti. ABD Kongresi'nde tartışma konusu olan program sayesinde, 'tipik bir kullanıcının internette yaptığı her şeyi' izlemek mümkün. Bunun için hedeflenen kişiye ait e-postanın bilinmesine bile gerek yok; isim, telefon numarası, IP adresi, anahtar kelimeler, internet tarayıcısı veya kullanılan dil gibi veriler yeterli. Programla ilgili tartışmanın kilit noktası ise devasa miktardaki verinin, hiçbir yargı denetimi olmaksızın istihbarat analizcilerinin elinin altında olması.
Snowden'e geçici sığınma
ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran Edward Snowden'e, Rusya'nın bir yıllık geçici sığınma hakkı tanıdığı bildirildi. Rusya Toplum Meclisi Komisyon Başkanı ve avukat Anatoliy Kuçerena, Federal Göçmen Bürosu tarafından verilen geçici sığınma belgesini alan Snowden'in havaalanından ayrıldığını bildirdi. ABD'nin 'casuslukla' suçladığı Snowden, 23 Haziran'dan bu yana Rus havalimanındaydı.
30 günde 41 milyar veri
İngiliz gazetesinin deşifre ettiği sisteme göre, XKeyscore programı vasıtasıyla 2012 yılında sadece 30 günde 41 milyar veriyi toplandı. Toplanan veriler arasında, İran'ın başkenti Tahran'daki bir kişinin, Avrupa'da Frankurt, Amsterdam ve ABD'nin New York kentiyle iletişiminin de bulunduğu görülüyor. NSA'nın 'XKeyscore' programını Alman istihbarat birimi BND'nin de kullandığı da ortaya çıkmıştı. Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde, 'XKeyscore' programıyla toplanan bazı verilerin Alman istihbaratıyla paylaşıldığı anlaşılmıştı.
Hackerlardan yardım istedi
ABD'nin dünya genelinde milyonlarca kişinin telefon ve internet iletişimini takip eden Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Başkanı Keith Alexander, hükümetin tavrının doğru olduğunu savunarak, bilgisayar sistem analistlerine 'Beğenmediyseniz, daha iyisini yapmak için destek verin' şeklinde seslendi. 'İnternet korsanı' konferansında hükümetin bilgisayar sistem analistlerine ve şirketlere hitap eden Alexander, hükümetin telefon ve e-posta verilerini izlemesinin, 1993 yılından bu yana 13'ü ABD'de, 25'i Avupa'da, 5'i Afrika'da ve 11'i Asya'da olmak üzere 54 terör saldırısını önlediğini savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.