Abdulhakim SONKAYA
Düz hayat bombeli ayna
Bombeli ayna, trafik güvenlik aynası, otopark aynası olarak kullanılan bir ayna çeşididir. Buna “tümsek ayna-küresel ayna” gibi adlar da verilir.
Bu aynaların en büyük özelliği karşıdan bakıldığı zaman daha fazla görüş alanı sağlamalarıdır.
Bu aynalar mekânda genişlik hissi verir. Ayrıca kör noktaları ortadan kaldırır. Mesela keskin bir virajda bu aynalar konulur ki karşıdan gelen araç fark edilsin ona göre tedbir alınsın. Bu nedenle oto yollarda, otoparklarda, araç altı aramalarında kullanılırlar.
Bu başlangıcı neden böyle yaptık?
Konu itikâfla alakalıdır. Çünkü itikâf bir şeyin içe veya dışa doğru bükülmesidir. Bu açıdan itikâf, insanın kendini içe veya dışa doğru bükmesidir.
İtikâf, insanın daha fazla görüş mesafesi elde etmek, kör noktaları ortadan kaldırmak amacıyla içe veya dışa bükülerek bir tür bombeli ayna olmasıdır. Bu şekilde insan, kendi içinde kendisinden saklanmış olan sıkıntıları, tehlikeleri, aksaklıkları fark eder.
Düz ayna, adı üstünde her şeyi düz gösterir. Cismi olduğu boyutta yansıtır. Ve en önemlisi düz aynanın odak noktası yoktur. Bu nedenle görüntüsü yorumsuzdur. Oysa çukur aynaların odak noktası olduğundan görüntüyü ya büyüterek ya da küçülterek yansıtırlar. Görüntüde kendi rolü ve etkisi vardır. Büyütme, ayrıntıları yakalamayı; küçültmek de görüş alanında daha çok şeyi kapsamayı ifade eder. Oysa düz ayna için böyle bir durum söz konusu değildir.
Ve insanlar hayatlarında genellikle düz yaşarlar. Eşyayla, cisimlerle bir simetri oluştururlar. Oysa hayatta keskin virajlar, derin çukurlar, sert kasisler vardır. Ve düz bir hayat içinde bunlar çoğu zaman fark edilmez. Bir cismin görüntüsü onları örter. Düz hayat içinde insanın favorisi düz aynalardır. Çünkü insanlar her şeyin kendilerine düz görünmesini isterler. Ama bu aynaların odakları olmadığı için görüntüyü düz alırlar, yorumlayamazlar.
İşte itikaf bunun için özel bir anlam ve önem ifade ediyor. Düz hayatın içinde odaklanmayı ifade ediyor. Görüntü dairesine, görüş mesafesine odaklanmayı sağlıyor.
Özellikle bu salgın hastalık döneminde insanların geleceğe dair öngörüsü toz duman olmuştur. Bu dönemde ürkütücü bir belirsizlik hâkimdir. Koca devletler, kurumlar, şirketler bu puslu havayı dağıtacak en ufak umut ışığına bel bağlamış durumdadır.
Çünkü bu dönemde virajlar çok keskindir. Kör noktalar epey fazladır. Bakış açıları son derece dardır. Ve böyle bir dönemde aydınlık, güvenilir, yakini bir bakış açısına, bir güvenlik aynasına hiç olmadığı kadar ihtiyaç vardır.
Anlamıyla, mesajıyla, işleviyle itikâf tam buna dair bir açılım sağlıyor. Özellikle bu ortamda itikâf bir amel olmanın ötesinde bir egzersiz, bir duruş olarak ön plana çıkıyor.
İnsan kendini büktüğünde kendini eğdiğinde yolundaki kör noktaları, keskin virajları görecek ona göre davranacaktır. Kaza yapmadan emin bir şekilde yola devam edecektir. Ayrıca başkalarının da istifade ettiği o virajdaki ayna misali yol gösterici olacaktır. Trafiğin güvenli bir şekilde akmasına vesile olacak, kazaların meydana gelmesine engel olacaktır.
Bugünlerde yollar keskin virajlıdır. Kör noktalar artmış vaziyettedir. Kavşak noktalardaki o bombeli aynaların kıymeti her zamandan daha fazladır. Küresel nizam nasıl olacak? Geleceğin trendleri, akımları, favorileri ne olacak? Ve aydınlanmayı bekleyen daha birçok soru-nun çözümü ancak bombeli, küresel bir aynaya sahip olmakla mümkündür, bunun da tılsımı bu aydaki özel motivasyonda, odaklanmada, tefekkürde ve tabi itikafta saklıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.