"Düzenli egzersiz varis riskini azaltıyor"

"Düzenli egzersiz varis riskini azaltıyor"

Uzmanlar, düzenli egzersiz ve bacakları dinlendirmenin varis riskini azalttığını belirtiyor.

Uzun süre ayakta durmak, ayakları sarkıtarak hareketsiz oturmak, gebelik, şişmanlık ve toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar varis hastalığına yol açıyor. Uzmanlar, ciddi bir şekilde sağlık sorununa yol açan bu hastalık için tavsiyelerde bulunuyor.

Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Binali Mavitaş, varis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Varisin bacaktaki toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıktığını belirten Mavitaş, uzun süre ayakta durmanın, hareketsiz oturmanın, gebelik, şişmanlık ve toplardamarlarda oluşan tıkanıklıkların varis gibi bazı hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Mavitaş, "Varis, kirli kanı kalbe taşıyan toplardamarın aşırı genişlemesine bağlı olarak oluşur. Toplardamarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerir. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç, bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçak yapmasına sebep olur. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü, yeşil-mavi renkli bir görüntü ile varisler oluşur." dedi

Kadınlarda 4 kat daha fazla görülür

Gece ayaklarda ağrı hissedilmesi, kramplar, kaşıntı, kıllanmada azalma, ciltte renk değişikliği ve yara oluşmasının varisin en büyük belirtileri olduğuna değinen Mavitaş, bu hastalığın kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Varisin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmesinin temel nedeninin genetik olduğunu belirten Mavitaş, "Kadınlarda hormon dengesinin farklı oluşu, gebelik ve günlük yaşamda ayakta hareketsiz kalma, obezite, kullanılan doğum kontrol haplarının toplardamar tıkanıklıklarını tetikleyici yan etkilerinin olması gibi bazı faktörler de kadınlarda görülme sıklığını artırmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Her varis cerrahi müdahale gerektirmiyor"

Varis tedavisinin sadece cerrahi müdahale ile değil farklı yöntemlerle de olduğunu dile getiren Mavitaş, şunları kaydetti: "Son dönemde kalp ve damar cerrahisindeki teknolojik gelişmelere paralel olarak, varis tedavisinde uygulanan yöntemler de farklılık göstermektedir. Geçmişte çok önemli bir damar olan safen veninin tamamen çıkarılarak yapıldığı ameliyatların yerini günümüzde daha koruyucu yöntemler almıştır. Ayrıca varis tedavisinde mikro cerrahi, lazer fototerapi, skleroterapi ve köpük tedavisi gibi cerrahi olmayan müdahaleler de sıkça uygulanmaktadır."

"Düzenli egzersiz ve bacakları dinlendirmek varis riskini azaltıyor"

Varis riskinin nasıl azaltılabileceğine değinen Mavitaş, "Dengeli ve kalorisi az besinler tüketilmekle beraber düzenli olarak yüzmek, yürüyüş gibi bacaklarımızı çalıştıracağımız sporlar tercih etmek, ev işi yaparken bacak hareketleri yapmak, gün içinde aralıklı olarak bacakları dinlendirmek ve gece yatarken bacaklar hafif yüksekte kalacak şekilde uyumak varis riskini en aza indirmektedir. Ayrıca varis oluşumunu ve ilerlemesini tetikleyeceği için obezite ve sigaradan da uzak durulmalıdır." diye belirtti. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.