Ebelik istihdam açığı en yüksek meslek gruplarından biri
Ebeliğin Türkiye'de istihdam açığı en yüksek meslek gruplarından biri olduğunu belirten Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, bu açığın bir an önce giderilip ebelerin yoğun iş yükünden kurtulması gerektiğini söyledi.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, “21-28 Nisan Ebeler Haftası” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Ebeliğin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu belirten Yalçın, “İnsanın doğumunu gerçekleştirdiği için de kutsal kabul edilmektedir. Elbette bu durum bizim toplumumuz için de geçerlidir. Öyle ki bizim medeniyetimizde ebeye gösterilen hürmet, anneye gösterilen hürmetten ayrı tutulmamıştır. Doğum öncesinde annelere uzattıkları yardım elini, doğan bebekle birlikte zirveye taşıyan ebelerimiz; bilgileriyle, tecrübeleriyle, fedakârlıklarıyla nesillerimizin sağlıklı olmasında büyük pay sahibidirler. Kısacası ebelerimiz, bizleri bu dünyada en başta şefkatle kucaklayıp misafir eden, eli öpülesi vefakâr insanlarımızdır.” dedi.
Ebelerin iş yükü altında ezildiğini aktaran Yalçın, “Tüm bunlara karşın kutsal mesleklerini icra ederken, birtakım sorun ve ihtiyaçlarla boğuştuklarını da unutmamamız gerekir. Bunların en başında ebelik, tüm sağlık çalışanları gibi aşırı hassasiyet gerektiren bir meslek olmasına rağmen ülkemizde ne yazık ki aşırı iş yükü sorunuyla ezilmektedir. Bu yükün azaltılması için Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda bazı adımlar attığı doğrudur. Ancak geçmişten gelen yanlış istihdam politikaları nedeniyle ebelik, Türkiye'de istihdam açığı en yüksek meslek gruplarından biri olmayı sürdürmektedir. Bu açık bir an önce giderilerek ebelerimiz yoğun iş yükünden kurtulmalıdır. Böylece kutsal mesleklerini daha üstün moral ve motivasyonla yürüteceklerdir.” diye konuştu.
“Adaletsizlik giderilmeli”
Ebelerin çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konularında da birtakım sorunları bulunduğunu vurgulayan Yalçın, “Örneğin, çalıştıkları kurumlarda meslekleri ile örtüşmeyen bazı görevleri yapmaya zorlanmaktadırlar. Tüm hekim dışı personel gibi ebelerimizin yaşadığı döner sermaye ek ödeme adaletsizliği de bir an önce giderilmelidir. Mesleğinde ilerlemesi ve uzmanlaşması noktasında gerekli eğitim imkânları sağlanmalıdır. Şiddeti hak olarak gören çevrelerin saldırganlıklarını önleyecek, ebelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarına güven içinde çalışma ortamları sağlayacak yeterlilikte yasal ve fiziksel önlemler alınmalıdır. Ebelerimizi, çalışma hayatlarının yoğunluğu ile aile sorumlulukları arasında sıkışmaktan kurtaracak tedbirler alınmalı; bu çerçevede onlara 24 saat kreş hizmeti imkânı sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.