Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Selvi: “Uzaktan eğitimde velilere çok iş düşüyor”
Coronavirüs tedbirleri kapsamında hayata geçirilen uzaktan eğitimde velilere çok iş düştüğünü belirten Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, önemli açıklamalarda bulundu.
Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitime ara verilmiş ve öğrenciler için uzaktan eğitim sistemi hayata geçirilmişti.
Virüs salgınının bir an önce bitmesi temennisinde bulunan Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, “EBA sistemi yeni uygulamaya geçmiş bir sistem değildir. Milli Eğitim Bakanlığı ders materyalleri üretme çerçevesinde Bitek Genel Müdürlüğü bünyesinde materyal üretir ve o materyal çerçevesinde de çok yönlü olarak öğrencilerin yetişmesi ve eğitim alabilmeleri için katkı verir. Aynı zamanda bu birim öğretmenlerin de ders verirken ihtiyaç duyduğu materyalleri de temin etme açısından önemli katkılar sunar.” dedi.
“Çocuklarımız eğitim öğretimlerinden mahrum kalmamalıdır”
Coronavirüs nedeniyle eğitime ara verilmesi gerektiğini belirten Selvi, “Kişi yoğunluğu oluşan yerlerde virüsün yayılması söz konusuydu ve ülke olarak ciddi tedbirler alındı. Bu doğrultuda okullarımız en kalabalık ve kişi temasının yoğun olduğu bir zemin ürettiği için öncelikle sonlandırılması ve o yapının dağıtılması gerekiyordu. Çocuklarımız eğitim öğretimlerinden mahrum kalmamalıdır. Eğitimde geçirilen her günün daha sonra telafisi sınırlı katkılar sunabilir. Bunun için mutlaka eğitim öğretimlerinin sürdürülmesi lazımdır. Bunun yapılabilmesi için de öğrencilerin evlerinde televizyon ve internet kullanmak suretiyle EBA’da hazırlanmış olan dersleri takip etmeleri gerekmektedir. Bu sistemde hedef öğrencilerin derslerinden geri kalmasını engellemektir.” ifadelerini kullandı.
“Dersler 20 dakika planlandı”
Derslerin 20 dakika verildiğini aktaran Selvi, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler dersleri 40 dakika planlarız ama bu ders anlatım süresi esasında 20 dakika civarında olur. Geriye kalan 20 dakikada da soru cevap gibi öğrenci katılımı, dersin kavranması ve bu çerçevede dönütünün tespiti çalışılması yapılır. Böylece dersler 40 dakika olarak planlanır. Bu sistemde dersler 20 dakika planlandı. Saatleri belirtildi. Derslerin öğretmenleri öğrencilerine hangi saatlerde ders alacaklarını bildirdi. Televizyon ve internet üzerinden sınıf seviyelerine göre ilkokul, ortaokul ve lise olarak planlanması yapıldı ve derslerin verilebileceği bir ortam oluşturuldu. Bugün itibarıyla bu fiilen başladı. İnşallah öğrencilerimiz için faydalı sonuçlar verir. Asıl olan örgün eğitimdir. Ama örgün eğitimde bir şeyi veremiyorsanız onu verebileceğiniz en önemli alanlardan bir tanesi de yine ülkemizde hem yükseköğretim hem de ortaöğretim seviyesinde tecrübeli olduğumuz alan olan internet ve televizyon üzerinden öğrencilerimize eğitim verebilmekteyiz. EBA’da hazırlanmış olan dokümanlar çerçevesinde bunlar bugün itibarıyla sunulmaya başlamıştır.”
“Velilerimize çok iş düşüyor”
Öğrencilerin tamamının EBA’dan eğitim alacaklarını vurgulayan Selvi, “Bu konuda velilerimize çok iş düşüyor. Okullarda öğretmenler sadece dersi anlatmazlar aynı zamanda öğrencilerin derse katılımını da sağlar. Onları koordine ederler ve bu çerçevede eğitimlerini verirler. Ev ortamında bu derslerin izlenebilmesi velilerimizin de ortaya koyacağı duyarlıkla mümkündür. Öğretmenin yapmış olduğu bir kısım dersle ilgisini oluşturabilecek çalışmaları yapmak velilere düşer. Bu konuda da özellikle velilerimiz ortaokul ve ilkokul seviyesinde mutlaka konuyla yakından ilgilenmelidir. Bütün bilgilendirmeler kendilerine yapıldı ve saatleri geldiği zaman öğrencilerimize bunu verebilmeliler.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.