‘Eğitim müfredatı gözden geçirilmeli’
2015-2016 eğitim ve öğretimin yılının başlaması münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan eğitimciler, eğitim sisteminde eksiklikler olduğunu özellikle karma eğitime son verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Yeni eğitim-öğretim yılı münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan eğitimciler, hali hazırdaki müfredatın çocukları olumsuz yönde etkilediğini bu sebeple de milli eğitim müfredatının ve karma eğitim sisteminin değişmesi gerektiğinin altını çizdiler.
2015-2016 yılı eğitim ve öğretim yılının önünde iki engelin bulunduğuna dikkat çeken İkra Eğitim, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra-Der) Başkanı Murat Arslan, Türkiye’deki eğitim sisteminin yanlış olduğunu vurgulayarak, karma eğitim sisteminin ortaya çıkardığı sorunlardan ders alınması gerektiğini söyledi.
Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından karma eğitimin getirdiği olumsuzlukların gündeme getirilmesine rağmen hükümetin bu sorunu görmezden geldiğini ifade eden Arslan, “Birinci sıkıntı karma eğitimdir. Karma eğitim bu yıl da devam ediyor. Zararları defalarca anlatılmasına rağmen ülke gündemine dahi gelmiyor. Duyarlı sivil toplum kuruluşları olarak özelikle eğitim alanında faaliyetler yürüten İkra-Der olarak bu sıkıntıyı her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Karma eğitimin getirdiği zarar ve tahribat gün geçtikçe artıyor. Ne yazık ki toplumuzda böyle bir algı var. Bir sıkıntının, sorunun aşılabilmesi için illaki ciddi tahribatların gün yüzüne çıkması mı gerekiyor, yüksek düzeyde kayıpların olması mı gerekiyor.” diye sorarak soruna dikkat çekti.
İkinci büyük sıkıntının ise müfredattaki içerik olduğunu belirten Arslan, “Müfredattakilerin içeriği hazırlanırken sürekli dile getirdiğimiz aynı şekilde ideolojik dayatmalara dayalı, özelikle Kemalizm vurgusun çok yapıldığını aşikâr bir şekilde görüyoruz. Ders içeriğinin müfredat hazırlanırken toplumun benimsediği genel ahlak kurallarına uymayan ideolojik saplantılarla düzenlendiğini görüyoruz. Milli Eğitimin uyguladığı müfredatın bir daha uzmanlar tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. İdeolojik yaklaşımlara dayalı müfredat değiştirilmeli.” dedi.
2015-2016 eğitim ve öğretim yılının sorunlarla başladığını kaydeden Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yardımcısı Recep Güneş ise yaptığı değerlendirmede, okullardaki eğitimci kadrosunda eksiklerin olmasının iş ve işlemlerin aksamasına sebebiyet verdiğini söyledi.
‘Okul binaları ve eğitimci kadrosu yetersiz’
İkinci öğretimin birçok okulda mevcut öğrencileri sıkıntıya soktuğunu ifade eden Güneş, ders saatlerinin ortaokul ve liselerde geç saati bulmasının ve çocukların sabah erkenden uyanmak zorunda kalmasının düzeltilmesi gereken sorunlar arasında olduğunu belirtti.
Okul sayısının artırılması ve mevcut okulların geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Güneş, “Okul binaları arttırılabilir. Önümüzde duran sorunlardan en önemlisi atanamayan öğretmenlerdir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın çabalarını yeterli görmüyoruz. Bir an önce Özellikle bölgemizde öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle değil de kadrolu öğretmenler giderilmesi ve eğitimin kaliteli hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.