Eğitimciler sorunlarına kalıcı çözüm istiyor
Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi, düzenledikleri basın açıklamasıyla sorunlarına yönelik kalıcı çözümlerin üretilmesini istedi.
Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi binası önünde yapılan basın açıklamasını Şube Başkanı Abdüsselam Demir okudu.
2022-2023 eğitim-öğretim yılına mevcut sorunlarla başladıklarını ifade eden Demir, "2022-2023 eğitim öğretim yılı, eğitim çalışanlarımızın ekonomik olarak örselenlendiği, alım gücünün düştüğü eğitim öğretim masraflarının arttığı, iyileştirme çabalarına rağmen istenilen bir seviyeye gelinmediği bir zeminde yeni sorunların gölgesinde başlıyor." dedi.
Taleplerinin dikkate alınmadığını savunan Demir, "Millî Eğitim Bakanlığı'nın sürekli olarak eğitimde fırsat eşitliğinden, mesleki eğitimin niteliğinin artırılmasından, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasından özlük haklarının iyileştirilmesi, eğitim kalitesinin artırılması çabalarından bahsetmesine karşın alandaki tecrübeleri görmezden gelen, önerileri dikkate almayan eğitimin paydaşlarıyla yeterli derecede istişare etmeyen, tutumuyla istenilen seviyeye ulaşılamıyor, sorunlar büyüyor, çözüm bulunamıyor. Bakanlığın eğitim çalışanlarının sorunlarına kayıtsız kalmaması, sahadan yükselen sese kulak vermesi, eğitim paydaşlarının tekliflerini göz ardı etmeden köklü sorunlara kalıcı çözümler temin etmesi, eğitimin niteliğini ve verimliliğini artıracaktır." ifadelerini kullandı.
“Öğretmenlik meslek kanununun kapsamı genişletilmeli”
Uzman ve başöğretmenlik yapan eğitimcilerin sınava tabi tutulmasına karşı olduklarını belirten Demir, "Öğretmenlik meslek kanununun kapsamı genişletilmeli, uzman ve başöğretmenlik sınavları iptal edilmelidir. 5'inci ve 6'ncı dönem toplu sözleşmelerinde masaya taşıdığımız teklif uyarınca 8 yılını dolduran öğretmenlere uzman öğretmen, 12 yılını tamamlayanlara da başöğretmen unvanı verilmelidir. Bu çerçevede toplu sözleşme teklifimiz esas olmalı. Sınav tartışması da son bulmalıdır." şeklinde konuştu.
“Ekonomik iyileştirmede esaslı adımlar atılmalıdır”
Ekonomik sarsıntının eğitim çalışanlarının da belini büktüğünü vurgulayan Demir, şöyle devam etti:
“Eğitim çalışanlarının ücretlerinde oluşan kayıpları ve enflasyon tehdidini kalıcı ve kesin çözümlere bağlayıp ekonomik iyileştirmede esaslı adımlar atılmalıdır. Kırsal bölgelerde ve taşımalı eğitimin yapıldığı yerlerde görev yapan öğretmenlerimiz ve varsa eğitim çalışanlarımız, yüksek servis ücretleri dikkate alınarak taşıma kapsamına alınmalıdır. Bütün eğitim çalışanlarımızın şehir içi ulaşım ücretlerinden indirimli yararlanmaları hususunda il Milli Eğitim Müdürlüğü ve belediyeler arasında gerekli görüşmeler başlatılmalıdır."
Demir, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına da bir an önce son verilmesi gerektiğini kaydetti.
“Eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır”
Açıklamasının sonunda Demir, "Okullara tahsis edilen ödeneklerin de arttırılması gereklidir. Eğitim öğretim yılı başlamadan sınıf ve öğrenci sayısı, personel sayısı gibi kıstaslar esas alınarak her okula ihtiyaçları karşılayacak ölçüde bir ödenek tahsis edilmelidir. Eğitim öğretim hizmeti esnasında veya verilen eğitim öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle eğitim çalışanlarına karşı cebri, şiddet veya tehdit kullanan kişilere hapis cezası verilmesi, eğitimde şiddet yasasının çıkarılması bir an önce gerekli ve elzemdir." dedi.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.