Eğitimciler Temel Dini Bilgiler ile birlikte Kürtçe ve Zazaca derslerini seçmeye çağırdı
2021’de okutulacak seçmeli dersler için başvuru sürecinde son haftaya girildi. Öğrenciler tercih ettikleri dersleri 22 Ocak tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmeli.
Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Sütçü, yaptığı açıklamada, seçmeli ders tercihleri hakkında velilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Eğitimci Sütçü, çocukların hem manevi gelişimlerini destekleyip güçlendirmek hem de kendi kültürüne yabancı düşmelerini engellemek için Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer gibi derslerle beraber Kürtçe veya Zazaca derslerinin de seçilmesine önem verilmesi gerektiğine işaret etti.
“Çocuklarımız hem dinlerini öğrenmeli hem de anadillerini öğrenerek değerlerine bağlı bireyler olarak yetişmeli”
Salgınla beraber uzaktan eğitimin yürütüldüğü bir dönemde, önümüzdeki yıl için seçmeli derslerin belirlenmesi sürecine girdiklerini anımsatan Sütçü, şunları söyledi:
“Bu hususta halkımıza hatırlatmada ve tavsiyede bulunarak diyoruz ki; seçeceğimiz dersler son derece önemli olup üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Bu açıdan çocuklarımızın hem manevi gelişimlerini destekleyip güçlendirmek hem de kendi kültürüne yabancı düşmelerini engellemek için Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer gibi derslerle beraber Kürtçe veya Zazaca derslerinin de seçilmesine önem vermeliyiz. Çocuklarımız hem dinlerini daha iyi öğrenmeli, Peygamberlerini daha iyi tanımalı hem de kendi anadillerini öğrenerek değerlerine ve kültürüne bağlı bireyler olarak yetişmelidir.”
“Yabancı dil değil yabancılaştığımız dil öncelikli olmalıdır”
Dillerin her koşulda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Sütçü, “Biraz gerçekçi olmak gerekirse, şimdi birçok okulda iki yabancı dil verilmekte ve ikisi de büyük oranda kalıcı olamamaktadır. Sadece dil sınıflarında okuyanlar dili ilerletebilmektedir. Elbette yabancı dil önemlidir ama öncelik yabancılaştığımız kendi ana dilimiz olmalıdır. Bir milletin kendi ana diline yabancılaşması onur kırıcı ve kabul edilemez bir durumdur. Biz şuna inanıyoruz, diller Allah’ın ayetleridir ve her koşulda muhafaza edilmelidir.” dedi.
“Yılda bir atama yapılması kabul edilemez”
Seçmeli derslerde yeterli öğretmen atamasının yapılmadığını belirten Sütçü, “Üzülerek belirtiyoruz ki, Kürtçe ve Zazacanın seçmeli ders olarak okutulmaya karar verilişinden sonra onbinleri aşan çok ciddi sayılarda talep olmasına karşın atama sayısı çok sınırlı kaldı. 9 yıl içerisinde toplam 59, bu yıl ise sadece bir atama yapılmış olması doğrusu kabul edilebilecek bir durum değildir ve bunun makul bir izahı da yoktur. Hal böyle olunca okul yönetimleri çoğunlukla zorunlu dersler için dahi öğretmen bulmakta zorlanırken Kürtçe veya Zazaca gibi seçmeli dersleri, öğretmen yokluğundan, hazır matbu dilekçeye bile ekleme gereği duymuyor.” diye konuştu.
“100-200 öğretmen atayıp maaşını mı vermeyecek bu devlet”
Açıklamasında hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Sütçü şunları kaydetti: “Her ne kadar onca talebe rağmen öğretmen ataması yapılmadıysa da biz yine de Eğitimciler Cemiyeti olarak yönetim mekanizmasının başındakilere diyoruz ki; sizin dediğiniz gibi yıllardır talep gelmediği için atama yapılmıyor olsa da, bunu demektense siz öğretmeni atayın da bırakın millet seçmesin. O zaman söyleyecek lafınız olur. Hem bu sayede yıllardır Kürtçe üzerinden bölge insanın duygularını sömürerek nice ocağa ateş düşürenlerin ekmeğine yağ sürülmez ve bu durumu kullanarak prim elde etmeye çalışan o malum çevrelere de fırsat verilmemiş olur. 100-200 öğretmen atayıp maaşını mı vermeyecek bu devlet. 100 yıllık tahribatın tamiri milletten beklenmemeli, adil olmanın gereği devlet tarafından yerine getirilmelidir.”
Konuşmasının sonunda Sütçü, bu konuda tüm halkı daha duyarlı davranmaya ve bir kez daha, çocukların seçmeli derslerini; Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Siyer, Kürtçe veya Zazaca dersleri arasından belirlemeye davet ettiğini söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.