Ekonomist Roubini: "Dünya 10 yıl sürecek bir ekonomik depresyon dönemine girdi"
Ekonomist Nouriel Roubini, Coronavirus pandemisi nedeniyle küresel ekonominin derin bir krize girdiğini ifade etti ve toparlanmanın uzun yıllar alacağı uyarısında bulundu.
Roubini BBC'ye yaptığı açıklamada, "Benzeri görülmemiş bir ekonomik durgunluğa girdik. Küresel ekonomi toparlansa dahi büyüme çok düşük seviyelerde kalacak." dedi.
2008 krizinde üretimin hızla düşüşe geçmesi üç yıllık bir sürecin sonunda olduğunu belirten Roubini, "Bu kez aynı noktaya üç yıl değil, üç ay değil sadece üç haftada ulaştık. Ekonomilerin her alanında serbest düşüş yaşandı. En az 10 yıl sürecek küresel bir depresyonla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.
Kaybedilen işlerin bir kısmı geri dönmeyecek
Roubini, hem gelişen ülkelerde hem de gelişmiş ekonomilerde yaşanan milyonlarca istihdam kaybının, toparlanmanın süresini uzatacağını vurguladı ve şunları ekledi:
Kaybolan işler kısmen geri dönebilecek. Maaşlar düşecek, sosyal güvenceler azalacak, işlerin bir kısmı part-time olacak. İşini elinde tutabilenler için ise iş güvencesi daha da azalacak.
"Mağazaları açabilirsiniz ama asıl soru ekonomik hayata geri dönüp dönebilmek"
Roubini, işletmelerin açılmasının da tek başına çözüm olmadığını ifade ederek, "Bu mağazaları açabilirsiniz ama asıl soru ekonomik hayata geri dönüp dönemeyecekleri. Çin'deki alışveriş merkezlerinin büyük kısmı hâlâ boş. Ticari uçuşlar hâlâ yarı yarıya az. Almanya'da dükkanlar açıldı ama kim gidip alışveriş yapıyor?" diye konuştu.
Roubini'nin, 2008 küresel krizini öngörebilen ekonomistler arasında olduğu belirtiliyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.