Elde ettiğimiz ürün maliyetleri karşılamıyor
Muş’ta çeker pancarı hasadına devam eden çiftçiler, elde ettikleri ürünün maliyeti karşılamadığını, masrafların altında ezildiklerini söylediler.
Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş.'nin 37. Dönem Pancar Alım Kampanyası'nı 13 Eylül'de başlatmasının ardından, şeker pancarı hasadı devam ediyor. Makinelerin yanında eski usul çengellerle de hasada devam eden çiftçiler, özellikle fabrikanın özelleştirilmesinin kendilerini mağdur ettiğini belirterek, bin bir zahmetle yetiştirdikleri ürünlerini satarken kazanamadıklarını belirtiyor.
Muş merkeze bağlı Bağlar (Çirîş) Mahallesi'nde hasat yapan çiftçiler, özellikle çok yüksek olan mazot ve gübre fiyatlarının altında ezildiklerini söylediler.
Mayıs ayında ektikleri şeker pancarının hasadını yaptıklarını söyleyen çiftçilerden Yavuz Sevinç, masrafların yüksek olmasından yakınarak, “Tarlamız 12 dönüm. Buradan yaklaşık 80 ton ürün elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Bu 80 ton bizim yaptığımız masrafı karşılamamaktadır. Biz şu anda bunun zorluğunu çekiyoruz. Bir torba şeker 200 TL olmuş, şeker pancarının fiyatı ise 200 kuruş. Mazot 6 buçuk TL olmuş, gübre 190 TL olmuş. Nakliye ve çıkarma makinesi gibi tüm bu masrafların altında eziliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kota sisteminin çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Sevinç, “Çiftçi başına 100 ya da 80 ton veriliyor. Randevu sistemi verilmiş. Bu da bir kereliğine veriliyor. Biz kamyon ve diğer makineleri randevu verdikleri güne ayarlayamıyoruz. Bunun zorluğunu yaşıyoruz. Bu da nakliyecilere ve çıkarma makinesi olan insanlara fırsat doğuruyor. Örneğin deseler 10 gün içinde pancarlarınızı teslim edin. Benim günde 50 ton ya da 100 ton teslim etmem benim sorumluluğumda olur. Ama bir kamyon getir diyorlar. Kamyon 25 ton alıyor ve kamyoncu 25 ton için ton başına 30 TL para istiyor. Bu da 750 TL para yapıyor. Bu da benim boynuma bir yük. Diğer şekil olsa ben kendi traktörümle fabrikaya çekeceğim. Kendi traktörümle götürdüğünde benim 200 TL masrafım olur. 500 TL boşuna vermemiş olurum.” ifadelerini kullandı.
“Fabrikanın satılması bizi çok mağdur etti”
Fabrikanın özelleştirilmesinin çiftçiyi mağdur ettiğine değinen Veysi Sevinç ise, masrafların altından kalkamadıkları için gelecek yıl pancar ekmeyi düşünmediğini belirterek şöyle konuştu:
"Mayıs ayında ekimi yapılan şeker pancarının hasat dönemindeyiz. 12 dönüm arazi üzerine ektiğimiz tarladan yaklaşık 80 ton bekliyoruz. Mazotun ve gübrenin pahalı olması bizim işçiliğimizi bile karşılamaya yetmiyor. Fabrikanın satılması bizi çok mağdur etti. Bu mağduriyetlerden birisi taşımada sıkıntı yaşamamızdır. Şeker oranlarını düşürüyorlar. Randevu sistemi ayrıca yanlış bir sistemdir. Bu sistem yüzünden bütün çiftçiler mağdur durumda. Böyle olunca bir sonraki yıl ekmeyi düşünmüyoruz. Böyle yaparak çiftçiliği bitirmek istiyorlar. Bu da ülke ekonomisine kötü yansır. Muş gibi bir yerde bayağı bir pancar ekimi var. Bu şekilde devam ederse büyük bir çöküş olacak.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.