Elektrik üreten tek perde
Ahmet Fuat Yalçın, tasarladığı proje ile perdelerden elektrik üretmeyi hedefliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesinde yüksek lisans projesi olarak başladığı "Güneş Perdesi" ile dereceler elde eden Ahmet Fuat Yalçın, projesini Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi'nde geliştirmeye devam ediyor.
Güneş gören yüzeyleri fotovoltaik (ısıya maruz kaldığında enerji üretebilen) hücrelerle kaplanarak elektrik üretimi gerçekleştirilen perde için patent başvurusu da yapıldı.
Projesiyle, daha önce TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "2238 Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması"nda genel kategoride "Güneş Perdesi Projesi"yle birinci olmuş, daha sonra Sanayi Bakanlığının vermiş olduğu TEKNO Girişimcilik desteği ile fon alarak bir şirket kuran Ahmet Fuat Yalçın, Türk Hava Yolları 6. Bursa Bilim Şenliği proje yarışmasında ise, usta mucitler kategorisinde 3'üncü oldu.
Şu an doktorasını yapan 28 yaşındaki Ahmet Fuat Yalçın, "Güneş Perde"sinin Türkiye'de elektrik üreterek para kazandıran tek perde olduğunu söyledi.
Perdenin üzerine gelen güneş ışınlarıyla elektrik üretildiğini ifade eden Yalçın, "Elektriğin her evde, her ortamda üretilmesini sağlayan tek perde. Para kazandıran tek perde. Üzerine gelen ışınlar ile birlikte elektrik üretebiliriz. Üretilen elektrik istenirse şebekeye satıla bilir, istenirse aküye depolanıp kendi evimizde kullana biliriz. Her evde, her ofiste elektrik üretilmesini sağlamış olduk. Perdemizin kumaşı değişebiliyor. İstendiği zaman kumaşı çıkartıp yıkayabiliriz veya kumaşını değiştirebiliriz." şeklinde konuştu.
"Televizyonu 28 saat, buzdolabını 2 saat, 10 adet lambamızı da 21 saat çalıştırabiliriz"
Yalçın, güneş perdesinin ürettiği elektrik değerlerine de değinerek, "Varsayalım ki güneye bakan 4 metrekarelik bir penceremiz var. Perde tamamen gün boyunca kapalı olması halinde, bir gün içerisinde toplam üretilen elektrik ile birlikte televizyonu 28 saat, buzdolabını 2 saat, 10 adet lambamızı da 21 saat çalıştırabiliriz. Bir günde bir metrekarelik alanda 350 watt elektrik üretiliyor." ifadelerini kullandı.
Fiyatı 180 dolar
Mevcut perdelerin metrekare fiyatlarının 30 ile 200 dolar aralığında değiştiğini belirten Yalçın, elektrik üreten perdelerin metre karesinin ise 180 dolar olduğunu söyledi. (Mustafa Bikeç-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.