Elektromanyetik Raylı Top Gerçek Oldu
Amerikan donanması, sadece bilim kurgu eserlerinde ve bilgisayar oyunlarında görebildiğimiz barutsuz bir elektromanyetik raylı top (rail gun) prototipini ilk kez laboratuar ortamının dışında test etti.
Donanma Bilim ve Teknoloji Departmanı ile Amerikan savunma şirketi BAE Systems’ın geliştirdiği 32 megajül gücündeki ölümcül silah, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Virginia eyaletindeki Dahlgren bölgesinde yer alan Donanma Yüzey Savaş Merkezi’nde denendi. Sesten 7 kat hızlı ilerleyen yeni nesil top mermisinin en büyük özelliği barut gibi patlayıcı bir madde içermemesi.
Savunma sanayisinde köklü bir değişikliğe yol açması beklenen silah, 9 kiloluk alüminyum mermiyi saatte 7 bin ila 9 bin kilometre hızla hedefine gönderiyor. Sıradan bir topta bu hız en fazla 5 bin 400 kilometreye çıkarılabiliyor. Menzili 360 kilometre olan top, barut ve benzeri patlayıcı malzemeler yerine elektromanyetik alan ve elektrik akımı kullanıyor. İletken yapıdaki mermi, namlunun içinde iki ray arasında oluşturulan elektromanyetik alan sayesinde hızlandırılıyor. Geride mermi kovanı bırakmayan bu silah, çok yüksek hızlarda ateşleme yapabiliyor. Son testlerde merminin hızı saniyede 2,4 kilometreye çıktı.
Projeyi 2005’te başlatan ABD ordusu, 90 - 185 kilometre menzilli 20 - 32 megajül gücündeki bir topun geliştirilmesi için çalıştıklarını açıkladı. Silahın dakikada en az 10 atış yapması hedefleniyor. BAE Systems’ın yanı sıra bir diğer silah şirketi General Atomics’in de Nisan ayı başlarında bir ‘rail gun’ test edeceği belirtiliyor.
‘Rail gun’ modellerinin savaş gemilerine yerleştirilmesi bekleniyor. Silah, gemiyi düşmanın olası saldırısından koruyacak şekilde çok uzağa ateş açma olanağı sağlıyor. Bunun yanı sıra, patlayıcı maddeyle dolu obüs veya füzelerle uğraşmak zorunda kalmayacak mürettebatın güvenlik koşullarını da iyileştiriyor. Silahın 2020’den sonra ABD ordusunun envanterine katılacağı kaydediliyor. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.