Emzirme sayısıyla ilgili şüpheye düşüldüğünde süt hısımlığı sabit olur mu?
Fetva Kurulu, "süt emzirmenin gerçekleşip gerçekleşmediğiyle veya iki yaşından önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğiyle ilgili şüpheye düşüldüğünde süt hısımlığının sabit olmayacağını" belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Emzirme sayısıyla ilgili şüpheye düşüldüğünde süt hısımlığı sabit olur mu?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Şafiî mezhebine göre süt bağıyla akrabalığın gerçekleşmesi için iki yaşından küçük çocuğun örfen emzirme olarak kabul edilecek şekilde en az beş defa süt içmesi gerekir (Dimyâtî, İânnetü’t-Tâlibîn, lll, 523). Hanefî mezhebine göre ise en az bir defa emzirme gerçekleşmişse süt kardeşliği meydana gelir (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, lll, 229).
Süt emzirmenin gerçekleşip gerçekleşmediğiyle veya iki yaşından önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğiyle ilgili şüpheye düşüldüğünde süt hısımlığı sabit olmaz. Zira -kuvvetli bir delil yani iki şahit yoksa- bu tür meselelerde asıl olan, durumun eski hal üzere devam etmesi yani hiç gerçekleşmemiş olmasıdır (İbn Kudâme, el-Muğnî, Xl,403).
Şüphe durumu emzirmenin sayısıyla ilgiliyse bakılır; en az beş defa emzirildiği kesin biliniyor ama kaç defa olduğu hatırlanmıyorsa hısımlık sabit olur. Zira süt kardeşliğini meydana getiren en fazla sayı zaten gerçekleşmiştir. Ancak şüphe durumu beşten öncesi içinse daima az olan esas alınır. Şöyle ki; kadın “acaba beş defa mı emzirdim, yoksa dört defa mı” diye şüpheye düşerse dört defa emzirdiğini esas alır. Bununla birlikte, Hanefî ve Malikî mezhebinin bir defa emmeyle süt hısımlığının gerçekleşeceği görüşünü göz önünde bulundurarak ihtiyatı elden bırakmamak daha münasip olur."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.