"En büyük uyuşturucu televizyon ve medyadır"
Bursa Kent Konseyi, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Sağlıklı Gençlik' panelinde konuşmacılar, kötü alışkanlıkların toplum üzerindeki etkisi ve kurtuluş yollarını anlattı.
BURSA - Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Gençlik’ paneline konuşmacı olarak katılan ünlü oyuncu ve yönetmen Haluk Piyes, zararlı alışkanlıklarından nasıl kurtulduğunu anlattı.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen panele, BKK Gençlik Meclisi üyeleri, kamu kurumları, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
‘Sağlıklı Gençlik’ panelinde kötü alışkanlıklarını ve bırakma sürecini anlatan ünlü oyuncu ve yönetmen Haluk Piyes, 16 yaşından beri sosyal danışmanlık yaptığını söyledi. Sigara bağımlılığıyla kendisinin de mücadele ettiğini belirten Piyes, insanın 3 aşıyı tamamlaması halinde kötü alışkanlıklardan kurtulabileceğini ifade etti.
İnsanların kötü alışkanlıkları olmadığı takdirde torbacıların, uyuşturucuların, sigaraların ilgi görmeyeceğini vurgulayan Piyes, insanın devletten çok önce kendisinin çevresine sahip çıkıp çıkmadığına bakması gerektiğini anlattı.
“İki kere vuruldum, bir kere bıçaklandım”
Her bireyin bir devlet kadar sorumlu olduğunu söyleyen Piyes, “Ben bunu arkadaşlarıma ispatlamaya çalıştım. Torbacılarla, dazlarla dövüştüğüm anlar oldu. Çok kafa kırdım ve bizim de kafamızı kırdılar. İki kere vuruldum, bir kere bıçaklandım. Atardamarım kesildi. Pes etmedim ama böyle gitmeyeceğini anladım. Arkadaşlarıma daha sıkı sahip çıktım. Bunları 16 yaşlarımda yaşadım. Elbette tüm Almanlar kötü değil. Bir komiser abimiz bana ‘Gel sosyal danışman ol’ dedi. Bizim gettoda sosyal danışman ‘ihbarcı’ diye bilinirdi. Ama öyle olmadı. Dil bilmeyenlere tercüman olan, polis hücreyi basmadan karşı tarafı ikna eden bir işti. Üç buçuk sene eğitimini aldım. Savaşımı sürdürdüm. Etkili savaşmak için hukuk okumaya karar verdim. Adalet okumadığımı anlayınca ise bıraktım. Bu sefer daha etkili bir silah olan televizyona atıldım” diye konuştu.
Aşk-ı Memnu, İffet, Eve Düşen Yıldırım gibi dizilerden teklif aldığını, ancak davasına ters düştüğü için kabul etmediğini itiraf eden Haluk Piyes, “Yaklaşık 5 buçuk milyon doları reddetmişim. O projelerde oynayıp birilerine bir şey özendiremem. Sonra kızlar baldızına, amcasına özenip aynısını msn’de yapıp, intihar edecek. Bunun vebalini taşıyamazdım. Televizyondakiler ne yaptıklarının bilincinde. En büyük uyuşturucu televizyon ve medyadır.” dedi.
“Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında tüketiciyi öldüren tek yasal ürün sigaradır”
Panelin diğer konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Funda Coşkun ise, ‘Sigaranın Zararları’ konulu bir sunum yaptı. Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında tüketiciyi öldüren tek yasal ürünün sigara olduğunu dile getiren Coşkun, gençlerin sigara alışkanlığına yakalanmaması veya kurtulması için ailelere büyük görevler düştüğünü hatırlattı.
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Resul Özbek, dünya genelinde 1,2 milyar insanın tütün kullanımı olduğunu, buna bağlı olarak her yıl 16 milyon civarında ölüm meydana geldiğini belirtti. Türkiye’de ise 15 yaş üzeri 16 milyon gencin tütün kullandığının tahmin edildiğini ifade eden Özbek, sigaraya bağlı hastalıkların yol açtığı ölümlerin de yüz bini bulduğunu aktardı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, hassas bir konuyu gündeme taşıyan Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ve Bursa Kent Konseyi’ne teşekkür etti. (Zeki Aras-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.