"Engelli vatandaşlar tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor"
10-16 Mayıs ‘Engelliler haftası’ olması dolayısıyla yaşadıkları sorunları dile getiren engelli vatandaşlar, engellilerin yılın belirli zamanlarında değil, her zaman hatırlanması gerektiğini belirttiler.
Her yıl 10-16 Mayıs ayında kutlanan ‘Engelliler Haftası’ olması dolayısıyla, yaşadıkları sorunları aktaran engelli vatandaşlar, toplumun tüm kesiminden gereken hassasiyeti beklediklerini söyledi.
Engelli vatandaşların sorunlarını ve haklarını savunmak amacıyla kurulan engelli dernekleri, yaptıkları açıklamada engelli vatandaşların sorunlarına dikkati çekerek, yıl içinde yaptıkları etkinlik ve faaliyetlerini paylaştı.
Kent genelinde bin 857 üyesi bulunan Bingöl Tüm Engelliler Derneğinin Başkanı İdris Canlı, engelli bireylerin yılın belirli zamanlarında değil, her zaman hatırlanması gerektiğini söyledi.
Canlı, "Dernek olarak bir yıl içerisinde 52 akülü araba, 78 tekerlekli sandalye, 12 özellikli arabayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Ayrıca 100 aileye gıda yardımı, 220 aileye kıyafet yardımında bulunduk. Derneğimizin bin 857 üyesinin her sorunu ile yakından ilgileniyoruz. Ben 6 yıldır bu derneğin başkanlık görevini sürdürüyorum. Son beş yılda yaklaşık 130’a yakın engelli vatandaşımız kadro aldı. Yine 5 yıl içinde 321 engellimizin diş bakımını yaptık. 2 yıl içinde Bingöl’deki 6 engelliye ameliyatla protez kol ve ayak takıldığını ve protez ihtiyacı olan engelliler için çalışmaların devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mücahit Korkutata ise derneğe 265 üyelerinin olduğunu, bir yıl içinde 80 aileye gıda yardımı ve baston verildiğini dile getirdi.
Korkutata, "Bizim dernek olarak amacımız daha çok engelli haklarını savunmak oldu ama bir yıl içinde yaptığımız faaliyetler arasında, 18 aileye kurban eti verdik. Uzun süredir üstünde çalıştığımız halk otobüslerindeki geri bildirim sesini kapattık. En önemlisi ise maaşı kesilen 30 görme engelli bireyimiz tekrar maaşa bağlanmasını sağladık. İŞKUR ile ortak olarak açtığımız kursta 10 görme engellimiz kurs görüyor şu an. Faturalar üzerinde bulunan ‘özürlü’ ibaresini kaldırdık. 2 Yıl içinde TYP kapsamında 9 engellimiz iş sahibi oldu." diye konuştu.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nın engelli bireylerin bağımsızlık mücadelesini simgeleştiren bir tarih olduğuna vurgu yapan Korkutata, böyle özel gün ve haftaların, engellilerin hayat mücadelesine dikkat çekmeye ve onları anımsamaya vesile olan günler olduğu sözlerine ekledi.
Bu özel günleri anlamlı kılanın ise engellilere olan bakış açısının her geçen gün daha da anlamlı kılınması olduğunu ifade eden Korkutata, "Elbette engelliler böyle günlerde değil her zaman pozitif ayrımcılık niteliğinin temel parçası olarak toplumda korunmalı ve onlara karşı özel ilgi duyulmalıdır. Bizlerin her alanda başarı göstere bilmesi ve toplumun birer eşit fertleri olduğumuzu hissettirmek için topluma çok iş düşmektedir. Erişilebilirlikten iş, istihdam, eğitim alanlarında özel fırsatlar verilmeli ve her gün artan engelli birey sayısını göze alarak çeşitli tedbirler almak gerekmektedir. Bizlerin kentsel sorunlarına cevap verecek nitelikli kurumların başında gelen belediyelere çok iş düşmektedir. Belediyemizin kısmi olarak başlatmış olduğu engellilere yönelik çalışmalar hız ile artırılmalı şehir içi erişebilirlik en kısa zamanda sağlanmalıdır. Kaldırım işgaller, uygunsuz araç parkları, toplu taşıma problemleri, özel ve yerel sektör de eleman alımlarından tut eğitim ve sosyal içermeye yönelik tüm faaliyetler kapsayıcı hale getirilmelidir." diye belirtti.
Korkutata, "Hiçbir engelli başkasına bağımlı yaşamayı istemez, bizde bağımsızlığımızın mücadelesini verirken kimsenin gözüne batmamalıyız. Şu da unutulmamalıdır ki, Her birey bir engeli adayıdır adaylığınızı iyi değerlendirip bizim yerimize geçeceğinizi unutmamalısınız. Hassas ve duyarlı olmaya sizleri davet etmekteyiz." ifadelerini kullandı.
Bingöl Engelliler Kültür ve Dayanışma Derneği Bahattin Tüz da, Bingöl’de 70 üyelerinin olduklarını ve bu yıl içinde üyelerden 5’ine tekerlekli sandalye verdiklerini söyledi.
Farkındalık amacıyla daha çok hizmet verdiklerini ve erişebilirlik için Bingöl’deki tüm okullarda seminerler vereceklerini söyleyen Tüz, "Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri faaliyetler doğrultusunda engelli vatandaşlar içinde E-KPSS kursu açtıklarını ve kursa gelen 79 kursiyerden 14’ü memur oldu. Bingöl’deki tüm liselerde farkındalık oluşturmak amacıyla seminerlere başladık ve Engelliler haftasının başlangıcında Yayladere’de ilk semineri verdik." dedi.
Tüz, amaçlarının toplumun her kesiminin, engellilere karşı oluşan ön yargılarını kırmak ve engellileri anlamasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.