"Engellilerde Erişilebilirlik ve Ulaşabilirlik" Çalıştayı

"Engellilerde Erişilebilirlik ve Ulaşabilirlik" Çalıştayı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde 'Engellilerde Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik" adlı çalıştay düzenlendi.

AĞRI – İbrahim Çeçen Üniversitesinde ‘Engellilerde Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik” adlı  çalıştay düzenlendi.Çalıştayda konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 6 bin 94 kişi kapasiteli 117 bakım merkezinde 5 bin 620 boş yer bulunuyor" dedi.

 

Metin, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin Nezehat Çeçen Konferans Salonu'nda düzenlediği "Engellilerde Erişilebilirlik ve Ulaşabilirlik Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, engellilerin her alanda rahat etmesi için fiziksel koşulların iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Bu bireylerin de toplumun parçası olduğunu vurgulayan Metin, şunları söyledi:"Engelli memur sınavıyla birçoğu istihdam edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 6 bin 94 kişi kapasiteli 117 bakım merkezinde 5 bin 620 boş yer bulunuyor. 153 de özel bakım merkezi var. Şu anda 4 bine yakın yatak kapasitemiz boş. Dolayısıyla bakıma muhtaç olanlar, bulunduğu ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne başvursun. Yerinde müdahale edelim ve bakım merkezlerimize alalım. 560 bin engellimize para, 408 bin kişiye evde bakım ücreti veriyoruz. Yaklaşık 1 milyon engelliye de doğrudan hizmet sunuyoruz. Ağrı'da 2 bin 574 kişi evde bakım parasından yararlanıyor."

 

İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Mustafa Öztürk de Türkiye'de son 10 yılda engellilere yönelik önemli çalışmalara imza atıldığını kaydetti.

 

Geçmişte "lanetli kişiler" olarak nitelendirilen engellilerin, zengin ailelerin çocuklarında da bu durumun ortaya çıkmasıyla topluma kazandırılması konusunun tartışılmaya başlandığına dikkati çeken Öztürk, "2002'deki araştırmaya göre, Türkiye'de 8,5 milyon engelli var. Yoğun olduğu bölgeler Marmara, Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olarak sıralanıyor. Engellilerimiz, erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik noktasında ciddi sıkıntı yaşıyor. Çarşıya çıkamıyor, toplumun ortak kullanım alanlarından faydalanamıyor. Bunun için de toplumla bütünleşmeleri ve iletişim kurmaları sağlanamıyor" diye konuştu.

 

Otistik Bireyler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Nilhan Kırdı ise doğuştan zihinsel engelli oğlu olduğunu ifade ederek, otistik bir çocuğun nöbet geçirirken neler yaşadığına anne gözüyle tanıklık ettiğini vurguladı.

 

Çalıştaya Vali Yardımcısı Ercan Ateş, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Bilal Kızartıcı, Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç ve öğrenciler katıldı. (Mehmet Çetin - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.