Erdoğan: Kılık kıyafette sıkıntı vardı, giderdik!
Erdoğan'a İspanya'da okullardaki kılık kıyafet serbestliği soruldu
Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında konuşuyor. Erdoğan, İspanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttırılması için çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.
'DÜNYA ZORBALARA KALMAZ'
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın iktirdardan gideceğini söyleyen Erdoğan, "Bu dünya hiçbir zaman zorbalara kalmamıştır, zalimlere kalmamıştır. Siyasetçi adil olduğu sürece karşılığını bulur. Adil olmayanlar ise tarihte olduğu gibi, onlar zulümleriyle baş başa kalırlar. Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımaz. Sonunda Suriye'nin de Suriye'nin başındakilerin de uğrayacağı netice budur. Bunu inanarak söylüyorum ve şu anda da gidiş orayadır" dedi.
SIĞINMACILARA 400 MİLYON DOLAR
Türkiye'ye sığınan Suriyelilere destek vermeye devam edileceğini ifade eden Erdoğan, "Bizim Suriye halkıyla bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz Suriye'deki rejimledir. Bizim şu ana kadar yaptığımız harcama 400 milyon doları aşmıştır. Ama biz açık kapı politikasıyla buna yine devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bu desteğimizi, lojistik desteğimizi kendilerine vereceğiz" diye konuştu.
PATRIOT FÜZELERİ
Erdoğan, bir soru üzerine, NATO heyetinin Patriot füzeleri için bölgede temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, "Ülkemizin güneyindeki bu gelişmeler üzerine NATO'yla müzakereyle bu adımı attık. NATO'dan bir heyet Türkiye'ye gelmiştir, TSK'dan heyetlerle bölgede çalışmalarını sürdürüyorlar. Konuşlandırmaların nerede olacağını belirleyecek, adımlar atacaktır" dedi.
'ARZUSUNA, GÜCÜNE GÖRE EVLATLARINI GİYDİRSİNLER'
Erdoğan, okullarda kıyafet serbestliği kararıyla ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:
"Siyasette bir gerçek vardır; attığınız her adımın beğenenleri olur, beğenmeyenleri olur. Yüzde yüz herkes beğenecek diye bir şey yok. Eğer böyle bir adımı atmaya yürütme kendini görevli hissediyorsa demek ki, bir yerde bir sıkıntı vardır. Bir sıkıntı olduğu için bu adım atılıyor. 'Bugüne kadar böyle bir şey yok' şeklindeki yaklaşım tarzı yanlıştır. Bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin.
Ülkemizde yıllarca tek tip giyim tarzı eleştiri konusu olmuştur. Bunların hepsi bir talebin neticesinde atılan adımlardır. Bu iş kamuoyu araştırmalarına dayalı olarak atılan adımdır. 2013-2014'te yürürlüğe girecektir. Hayırlı olacağına inanıyorum."
Erdoğan, okullar da kılık kıyafetin serbest bırakıldığını iddia etmesine rağmen, yönetmelikte bazı okullar dışında kızların başı açık olması zorunlluğu getirmektedir. yani isteyen istediği gibi açık saçık giysilerle okula gelebilir, ama başörtülüler istisna! O zaman bunun neresinde kılık kıyafet serbestisi vardır. Bu resmen milleti aptal yerine koymaktır. Anlaşılan Türkiye'ye de bir bahar gerekiyor. Yoksa böyle pısırık siyasetçilerle bir hak elde edilmesi mümkün görünmüyor.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK
VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK...
27 Kasım 2012 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 28480
YÖNETMELİK
Karar Sayısı : 2012/3959
Ekli Yönetmeliğin yürürlüğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 26/11/2012 tarihli ve 183435 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 26/11/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK
VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usûl ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönetmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 3 üncü maddesinin sekizinci fıkrası ile 5 inci maddesinde belirtilen okulların öğrencileri hakkında uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.
Temel ilkeler
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
(2) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.
(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.
(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.
(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.
(6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.
(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.
(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.
Kılık ve kıyafet sınırlamaları
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,
e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.
Yaptırımlar
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; lise öğrencilerine 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden okul yöneticileri hakkında ilgili disiplin hükümleri uygulanır.
Uygulanmayacak ve yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 6 – (1) Diğer yönetmelik ve düzenleyici işlemlerin resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine ilişkin konulardaki bu Yönetmeliğe aykırı hükümleri uygulanmaz.
(2) 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
(3) 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan "ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı "Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" hükümleri" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 6 ncımaddenin ikinci fıkrasıyla yürürlükten kaldırılan hükümlerin uygulanmasına 2012-2013 öğretim yılı sonuna kadar devam edilir.
(2) Öğrenciler, 2012-2013 ve daha önceki öğretim yılları için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilir.
Yürürlük
MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.