Et Balık Kurumu Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülüyor

Et Balık Kurumu Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülüyor

Dünya çiftçiler günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Van Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, et ve süt kurumunun piyasaya müdahale edip olası krizleri ortadan kaldıracağını belirtti.

VAN - Özellikle canlı hayvan, et ve süt piyasasında ortaya çıkan darboğazlıkları ve krizleri ortadan kaldırmak maksadı ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından et balık kurumunun et ve süt kurumuna dönüştürülmesini değerlendiren İl Müdürü Fevzi Altuner, et ve süt kurumunun piyasaya müdahale edip olası krizleri ortadan kaldıracağını söyledi.

 

“Dünya balığın ve öküzün üzerinden döner”

 

“Dünya balığın ve öküzün üzerinden döner ” sözünü hatırlatan Altuner, her iki kavramında aslında tarımı işaret ettiğini belirterek, “Tarım bir şekilde toprakla hayvanla su ürünleri ile arıcılıkla yani insanı beslemeye yönelik materyalleri besin almaya yönelik faaliyetler şeklinde ifade etmek lazım. Tarım çok kutsal bir iş ve çok meşakkatli bir çalışmadır” dedi.

 

“Van’da nüfusun yüzde 50’si geçimini tarımdan sağlıyor”

Tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik eden Altuner, “Tarımın dalları çok fazladır. Hangi dalıyla uğraşıyorsa uğraşsın, bütün çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyoruz. İlimizde de çiftçilik ya da Tarımdan geçimini tedarik eden nüfus, nerde bakarsanız yüzde elli civarında. Bunlar hayvancılık, buğday hububat üretimi ve su ürünleri ile uğraşıyorlar. 10 bin ton civarında inci kefali dâhil alabalık ve diğer balık istihsalimiz var. Bunları çiftçilerimiz üretiyor. Hayvancılık alanında kırmızı et ihtiyacımızı karşılıyor. Ondan sonra beyaz et veya pembe et diye tabir ettiğimiz diğer balık ihtiyacını karşılıyorlar. Yem bitkileri üretimi yaparak, hayvanlarımızın yem ihtiyacı karşılanıyor” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye Tarım alanında Avrupa da birinci sıradadır”

Özellikle son 10 yılda tarım alanında yapılan çalışmalarla Türkiye’nin tarımsal alanda Avrupa’da birinci sıraya, dünyada ise yedinci sıraya yükseldiğini hatırlatan Altuner,  “Gayri safi milli hâsılada tarımda sağlanan başarılarla 4 katlık bir büyüme geçekleştirilmiş ve 62 milyar dolar civarında bir gayrisafi hâsıla elde edilmiştir. Benzer şekilde ihracatta da 20 milyar dolar seviyelerine çıkılmış ve bir patlama yaşanmıştır. Yani ülkemiz daha önce olduğu gibi günümüzde de kendi kendisine yeten ayrıca kendisini ziyaret eden 30 milyon turisti de besleyebilen bir seviyeye gelmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Benzer gelişmelerin Van için de geçerli olduğunu sözlerine ekleyen Altuner, “Yapılan yatırımlarla özellikle kültür ırkı hayvan mevcudumuz artış göstermiş, yerli ırkı verimi düşük olan hayvan mevcudumuz ise düşüş yaşamıştır. Şu anda ellinin üzerinde modern hayvancılık işletmeleri kurulmuştur. Bunların kapasitesi 50 ile 300 arasındadır” bilgisini verdi.

 

“Et ve Süt Kurumu piyasada yaşanan krizlere doğrudan müdahale edebilecek”

Et fırsatçılığı yapanların oyununu bozmak maksadıyla Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından canlı hayvan ithalatı gibi bir takım uygulamaların yapıldığını vurgulayan Altuner, “Fakat şimdi şu an et fiyatları belli bir dengeye oturmuştur.  Özellikle piyasa da ortaya çıkan darboğazlıkları ve krizleri aşama aşama ortadan kaldırmak maksadı ile, bakanlığımız Et ve Balık Kurumu olarak bilinen kurumu Et ve Süt Kurumu haline dönüştürdü. Bu sayede Et ve Süt Kurumu piyasalarda yaşanan krizlere doğrudan müdahale edebilecek. Aynı Merkez Bankası’nın dövize müdahale etmesi gibi, Et ve Süt Kurumu da piyasaya müdahale edip olası krizleri ortadan kaldırabilecek” dedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.