Et fiyatları en kısa zamanda düşecek
Et fiyatlarının düşürülmesi noktasında bakanlığın proje ve çalışmalar içerisinde olduğunu söyleyen Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, en kısa zamanda et fiyatlarının düşeceğini söyledi.
Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, hayvancılığın gelişmemesinin önündeki en büyük engellerden birinin hayvancılık işletmelerinin kapasitelerinin ekonomik büyüklükte olmaması ve yem fiyatlarındaki artış olduğunu söyledi. Et fiyatlarının yüksekliğine de değinen Yıldırım, en kısa zamanda fiyatların düşeceğini söyledi.
Bölgedeki hayvancılığa ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yıldırım, hayvan yetiştiricilerin sorunlarına değinerek çözüm önerileri sundu.
Hayvancılığın önceki yıllara son zamanlarda geliştiğini ifade eden Yıldırım, 2002 ile 2017 yılları arasındaki hayvan varlığını bakıldığında hayvancılığın geliştiğinin görüldüğünü söyledi.
Küçükbaş hayvan sayısının 2005'te 575 bin, 2017 yılında ise 596; Büyükbaş hayvan sayısının 2007'de 57 bin, 2017 yılında ise 132 bin; arı kovanı sayısının 2006 yılında 78 bin, 2017 yılında ise 130 bin olduğu bilgisini paylaşan Yıldırım, il genelinde son yıllarda hayvan sayısı ile birlikte Bakanlığın hayvancılığa verdiği önem dolayısıyla destekleme miktarının da aynı şekilde arttığını belirtti.
Yıldırım, “Taşrada destekleme şartlarını taşıyan, hayvan şartlarını yerine getiren yetiştiricilerimiz desteklemeden faydalanmaktadır. Bakanlığımızın belirlediği kriterler çerçevesinde hayvancılık desteğine başvuran mutlaka bizden destek almaktadır. Dolayısıyla desteklerin belli bir kesime gitmesi söz konusu değildir." dedi.
“Genç çiftçi projesi ve modern hayvan barınakları hayvancılığı olumlu etkilemiştir”
Genç nüfusun şehir merkezlerine göç etmesinin bir nebzede olsa hayvancılığın gelişmesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Yıldırım, "Son yıllarda bakanlığımızın kırsal kesimde hayvancılığın gelişmesi için yaptığı projelerle verilen destekler sonucunda şehir merkezinden kırsala dönüşler olduğunu görüyoruz. 2016 yılında genç çiftçi projesinden 187 proje ilimizde uygulandı. Bunun destek miktarı ise 5 milyon 610 bin TL. 2017 yılında 204 adet proje gerçekleşti. Bunun proje miktarı da 6 milyon 120 bin TL olarak gerçekleşti. Bunun yanında hayvan barınakları eski ve elverişsiz olduğu için vatandaş çok sıkıntı yaşıyordu. Şuan kırsal kalkınma projeleri ve DAP projeleri kapsamında yüzde 50 bir destek ile çok yeni modern tesisler yapılmıştır. Bu tesisler hayvancılığın gelişmesine olumlu katkılar sunmaktadır. Modern hayvan barınakları masraf kalemlerini düşürdüğü için üreticinin kâr miktarı artmaktadır." İfadelerini kullandı.
"En kısa zamanda et fiyatlarının düşeceğine inanıyorum"
Türkiye'deki hayvan varlığı ve et tüketimi konusuna da değinen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Yıllar itibarıyla nüfus yoğunluğu var. Buna bağlı olarak hayvan sayısı da artmaktadır. Et fiyatlarının yüksek olduğu dönemler oluyor. Bu konuda bankalığımız ciddi bir çalışma içerisinde et fiyatlarının düşmesi için değişik projeler ve değişik çalışmalar yapıyor. Et fiyatları muhtemelen bakanlığımızın dediği gibi normal fiyatlarına dönecektir. Et Süt Kurumu da bu çalışmanın içinde. En kısa zamanda et fiyatlarının düşeceğine inanıyorum.”
“Hayvancılık işletmelerinin kapasitelerinin ekonomik büyüklükte olmaması büyük bir sorun”
Yıldırım, hayvancılığın üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu, hayvancılık işletmelerinin kapasitelerinin ekonomik büyüklükte olmamasının büyük bir sorun olduğunun altını çizdi.
Yıldırım, “İlimizde yaptığımız bir saha çalışmasında yetiştiricilerin sahip oldukları koşullarda daha iyi geçimlerini yapabilmeleri için ve ekonomik bir işletmenin olabilmesi için; büyükbaş hayvancılık işletmelerinin ortalama 25 baş kültür veya kültür melezi anaç hayvana sahip olması gerekiyor. Küçükbaş işletmeleri ise ortalama 347 baş anaç koyun veya keçiye sahip olması gerekiyor. Arıcılıkta da ortalama 364 adet arılı kovana sahip olması gerektiği konusunda bir saha çalışmamız oldu.” diye belirtti.
“Yem fiyatlarının yüksek olması hayvancılığı olumsuz etkileyen faktörlerdendir”
Hayvancılığın gelişmesi için en önemli faktörlerin başında yem fiyatlarının geldiğini aktaran Yıldırım, “Kaba ve yem fiyatlarının yüksek olması hayvancılığın gelişmesini elbette olumsuz etkilemektedir. Hayvancılığın yüzde 70 girdisi yem faktörü olmakla birlikte bu yem fiyatları yüksek ise hayvancılıkta kâr marjı düşer. Bundan dolayı yetiştiricilerimiz yem üretimi yaparsa, günün şartlarına göre daha değişik yem bitki üretimini yaparsa hem verim artar hem ekonomik olarak işletmesinden daha fazla kâr elde etmiş olur. Hayvancılıkta daha fazla verimin elde edilmesi için kaba ve kesif yem fiyatlarının düşmesi önemli bir faktör.” değerlendirmesinde bulundu.
Genç yetiştiricilerinin yeni kuracakları hayvancılık tesislerinin mülkiyetlerinde sorun yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, sorunun ortadan kalkmasıyla yetiştiricilerin daha kolay bir şekilde barınak yapıp, hayvancılığı rahat bir şekilde sürdüreceklerini ifade etti.
"Hayvansal ürünlerin pazarlamasında sıkıntı yoksa insanlar rahatlıkla hayvancılık yapar"
Yıldırım, hayvansal ürünlerinin pazarlanması ve meraların önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Hayvansal ürünlerin pazarlamasında sıkıntı yoksa insanlar rahatlıkla hayvancılık yapar. Pazar sorunun ortadan kalkması için çaba sarf etmek lazım. Bakanlığımız ve taşradaki teşkilatlarımız yetiştiricinin sorunlarını çözümü için her türlü gayret sergilemektedir. Meraların mutlak surette kadastro geçmeyen illerde mera kadastrosu yapılması lazım. Kadastro ile beraber meraların ıslah edilmesi lazım. Meralar ıslah edildikten sonra mera amenajmanı uygulanması gerekir. Otlatma periyotları zaman ve dilimi içerisinde yapılırsa hayvancılık verimli bir şekilde hayvanlar meralardan istifade edebilir."
“Hayvancılığın gelişmesinde veteriner hizmeti çok önemli”
Hayvancılığın gelişmesinde veteriner hizmetinin çok önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, “Artık eski aile işletmeleri ekonomik olmamakla birlikte mutlaka teknik destekte alınması hayvancılığın gelişmesinde önemli bir faktör. Hayvancılık yapan işletmelerin mutlaka veteriner desteği olması gerekiyor. Hayvan sağlığı, refahı, barınma şartları… Bu teknik destekler verimi artırır. Bu konuda personelimizle, var gücümüzle hayvancılığın gelişmesi için ilimize ve ülkemize ekonomik katkıda bulunacağız.” şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.