Etkili bir mücadele aracı boykot
Uzmanlar, boykotun tarihi bir mücadele aracı ve ekonomik kararları etkilemede etkili bir araç olduğuna, siyonist projenin başlangıcından bu yana kullanıldığına dikkat çekiyor.
Siyonist işgali destekleyen ürünleri boykot etme kampanyalarındaki uzmanlar, işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı yürüttüğü imha savaşının başlangıcından bu yana boykotun Müslüman halklar arasında adeta bir kültür haline geldiğine dikkat çekiyor.
Ürdün 24 haber portalına göre Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi, son kamuoyu araştırmasında Ürdünlülerin yüzde 93'ünün siyonist ve Amerikan ürünlerini ve işgalin Gazze'ye yönelik saldırganlığını destekleyen ülkeler tarafından üretilen ürünleri boykot etme kararlılığının ortaya çıktığına dikkat çekti.
Boykot yapanların yüzde 72'si alternatif yerel ürünlere yönelirken, Ürdünlülerin yaklaşık yüzde 72'si bu kampanyaların ülke ekonomisini etkilemediğine inanıyor.
Öte yandan Ürdünlülerin kampanyaya gösterdiği büyük bağlılıkla neredeyse halk arasında fikir birliğine ulaşan bir dönemde, boykotun binlerce kişiye yol açacağı bahanesiyle yarı resmi medyanın sponsorluğunda boykot karşıtı bir kampanya da ortaya çıktı. Kampanyada, 'binlerce Ürdünlünün işini kaybettiği' bahanesi öne sürülerek Gazze'de on binlerce kişinin canını ve uzuvlarını kaybetmesi göz ardı edildi.
Diğer önemli nokta ise boykotun Ürdünlülerin yaklaşık yüzde 72'sini yerel endüstrilere ve boykot kampanyasına dahil olanların alternatiflerine yönelmeye itmesiydi. Bu da yerel endüstrilerin, mağazaların ve restoranların ek iş istihdamı oluşturacak şekilde büyümesi anlamına geliyor.
Etkili bir mücadele aracı
"Ürdün Boykotu BDS" kampanyası üyesi Hamza Hader ise boykotun tarihi bir mücadele aracı ve ekonomik kararları etkilemede etkili bir araç olduğunu, siyonist projenin başlangıcından bu yana kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Gazze'deki savaştan bu yana insanların suçları reddettiklerini ifade etmeye hızlı bir şekilde katıldıkları ortaya çıktı. Boykot silahının geniş halk katılımı ve kullanımı, bölgedeki siyonist yayılmacı projeye karşı çıkmak için kapsamlı bir çerçeve oluşturdu. Bu, işgali izole edip durduracak bir araca dönüştürülecek şekilde çerçevelenmesi gerekiyor."
Hader, olağanüstü başarılara imza atan kampanyalara vatandaşların büyük bir bağlılığının yanı sıra geniş katılımın da bulunduğunu vurguladı ve işgali destekleyen şirketlerin zayıflatılmasına ve onlara baskı yapılmasına katkıda bulunmak için savaş sonrasına kadar devam edeceklerinin umulduğunu vurguladı.
Ulusal şirketlerin ürünlerini geliştirmesi gerekiyor
Bununla ilgili olarak "Harekete Geçin" kampanyasının üyelerinden Muhammad el-Absi, mevcut kampanyanın 2000-2023 yılları arasında başlatılan ve savaşlarla aynı zamana denk gelen önceki kampanyalardan "genişleme, yayılma ve bağlılık" açısından farklı olduğunu vurguladı.
Araştırma merkezi tarafından yapılan bir ankete göre Ürdün'de vatandaşların yüzde 95'i alternatif bir ürün arıyor ve bu da kampanyanın kararlılığını gösteriyor.
El-Absi, boykot kampanyalarıyla üretime başlayan ve ticari mağazalarda yaygınlaşan meşrubat firmaları başta olmak üzere, ulusal firmalara ürünlerini geliştirmeleri ve ürünü vatandaşın kabul edeceği şekilde iyileştirmeleri çağrısında bulundu.
El-Absi, ayrıca boykot kampanyalarının, özellikle insanların Gazze'deki soykırım savaşına tanık olmasının ardından yerel Ürdün ürününün desteklenmesine katkıda bulunduğunu ve vatandaşların, büyük şirketlerin siyonist savaş çabalarına verdiği desteği reddettiklerini ifade etmek için yerel alternatiflere yöneldiklerini vurguladı.
Daha büyük yanıt boyutu
Anti-Siyonizm Derneği'nin idari organı üyesi ve "Boykot Yapmaktan Çekinmiyorum" kampanyasının bir üyesi olan Zaid el-Hamad ise vatandaşların boykota tepkisinin büyük olduğunu belirterek, "Vatandaşlar, siyonist varlığı destekleyen firmaların ürünlerine alternatif olarak yerel firmaların ürünlerini aramaya başladı. Boykot, işgale karşı popüler bir silah haline geldi. Kampanyalara dahil olmayan ve gençler şahsi motivasyonlarla, işgali destekleyen şirketleri ve şirketlerin temsilcilerini ziyaret ederek onları durmaya ikna etmeye çalıştı ve onları yerel ürünlere yönelmelerini teşvik etti." diye konuştu.
El-Hamad, kampanyaların alternatif ürün listeleri sunarak daha fazla kişiye ulaşmak için sosyal medya sitelerinde yayınlandığını, bunun yanı sıra kampanyaların ünlüler ve aktivistler tarafından desteklenmesinin de yayılmasına katkı sağladığını ve kampanyalara yer vermeye başladıklarını belirtti.
Kampanyanın üzerinde çalıştığı bağlamlardan birinin de üretici firmaları ziyaret ederek yerel ürünün geliştirilmesi olduğunu ifade eden El-Hamad, bunun da ülke ekonomisine katkı sağladığını kaydetti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.