Êzidiler: 'Halimizin sorumlusu Maliki'
IŞİD’in Irak’taki Kürt bölgesine ilerleyişi sonrasında kuzeye doğru kaçan on binlerce kişi Duhok kentine sığmıyor. Sincar’dan kaçan Ezidilere göre bu durumun sorumlusu peşmergeyi silahsız bırakan Maliki yönetimi.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırlarındaki Duhok kentine IŞİD ilerleyişi sonrasında yüzbinlerce kişi akın etti.
Çatışmaların kuzeye doğru ilerlemesinden korkan halk Duhok’a kaçmaya devam ediyor ancak kent artık bölgeye gelen sığınmacıları kaldıramaz durumda.
Kentin farklı bölgelerinde kurulan kamplar insan akınını karşılamaya yetmiyor.
Fırsat bulanlar sığınmacı kamplarına yerleştirilirken, çok sayıda kişi inşaatlarda, fabrikalarda, okullarda hatta kaldırımlarda yaşıyor.
Kamplara yerleşemeyen sığınmacılara yardım da ulaşmıyor. İnşaatlarda yaşayan sığınmacılar yerel halkın kendilerine yaptığı kısıtlı yardım sayesinde karnını doyurabiliyor.
Duhok’taki bir Türk firmasının fabrika binasında yaşayan Ezidi Kürtler, kendilerine yardım ulaştırılmaması durumunda kentte yol keserek eylem yapmaya başlayacaklarını söylüyor.
Sığınmacılar Bağdat yönetiminin kendilerini hiç umursamadığını, yardım derneklerinin de kendilerine ulaşmadığını belirtiyor.
Ezidi Kürtlerin şartları kötü
Duhok’a sığınmacı olarak gelen en geniş kesim, IŞİD’in eline geçen Sincar’dan kaçan Ezidi Kürtler.
Ezidilerin bir kısmı kamplara yerleşirken büyük kısmı soydaşlarının yaşadığı ilçeler ya da kentin dört bir tarafındaki boş binalarda kalıyor.
Ezidilerin yaşadığı Şariye ilçesinin KDP’li yetkililerinden Ezidi Kürt Aşur İlyas Asur, peşmergenin Sincar’dan çekilmesinin ve Ezidi halkının düştüğü durumun sorumlusunun Irak Başbakanı Nuri Maliki olduğunu söyledi:
“Şimdi Maliki uçaklarını kaldırıp Kürt yönetimine destek vereceğini söylüyor. Yeniden başbakan olabilmek, Kürtlerin desteğini almak ve Kürtlere sempatik gözükmek için yapıyor bunu. Halbuki en başından beri peşmergeyi silahsız bırakmasaydı kendimizi savunacaktık, halkımızın başına bunlar gelmeyecekti. Gerçi kendi bölgesini bile koruyamayan bir başbakandan bizim hiçbir beklentimiz olamaz”
‘Su için 7 kilometre yürüyorlar’
Sincar’daki durumun 'felaket boyutu'nda olduğunu söyleyen Asur, “Dağlarda çoluk çocuk ölüyor, insanlar su bulabilmek için 7 kilometre yürüyor, o suyun da dönene kadar çoğunu bitiriyorlar” dedi.
Asur, “İnsanlar dağlarda aç susuz kaldılar, biz sesimizi dünyaya duyurmak istiyoruz, dünya Sincar’da yaşananlara sessiz kalmamalı” ifadelerini kullandı.
Duhok’taki en büyük kamplardan biri Birleşmiş Milletler denetiminde kurulan Bajid Kandala kampı.
Kamplar sığınmacılara yetmiyor
Suriyeli sığınmacılar için 1000 kişilik kapasiteyle kurulan kampın şu anki nüfusu 5 bin.
Bajid Kandala kampı müdürü Sadullah Abdullah, kampın daha da büyüyeceğini, ellerinden geleni yapmalarına rağmen hızla artan sığınmacı sayısına cevap vermekte zorlandıklarını söyledi.
Abdullah’a göre sığınmacı akını devam ettiği sürece kampın nüfusu 25 bine kadar çıkabilir.
Duhok’ta kalacak yer bulamayan çok sayıda sığınmacı ise daha güvenli olduğunu düşündükleri, Türkiye sınırındaki Zaho’ya ve karşısındaki Silopi’ye kaçıyor.
Kaynak: Al Jazeera
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.