FETÖ'cü komutanın sınır kapısı uygulaması köylünün tepkisine neden oldu

FETÖ'cü komutanın sınır kapısı uygulaması köylünün tepkisine neden oldu

FETÖ'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan karakol komutanının güvenlik gerekçesiyle bazı köylere yönelik getirdiği sınır kapısı uygulaması köy sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Bitlis’te, 1992 yılında PKK baskısıyla köylerinden çıkmak zorunda kalan köylüler, şimdi de güvenlik gerekçesiyle köylerine giremediklerini belirterek uygulamaya tepki gösterdiler.

Bitlis merkeze bağlı 3 köyün yollarına, sınır kapısı uygulamasıyla kilit vurulması ve köye girilmesine müsaade edilmemesi köylüleri mağdur ediyor. 'Güvenlik gerekçesiyle' köyden zorla göç ettirilen köylüler, yaşadıkları duruma tepki gösterdi.

1992 yılında PKK’nin baskısından dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Kayadağ köyü sakinleri, "Köye Dönüş Projesi" kapsamında köylerine döndüklerini, ancak 2 yıl önce çıkmak zorunda kaldıkları köylerine geçen yıl yeniden geri dönüş yaptıklarını, bu seferde güvenlik gerekçesiyle oluşturulan “sınır kapısı” uygulamasından dolayı mağdur olduklarını söylediler.

Köyde güvenlik korucusu olarak yaşamlarına devam ettiklerini belirten köylüler, 2 yıldır güvenlik gerekçesiyle köylerine alınmadıklarını söylediler.

“ ‘Sınır Kapısı’ uygulaması devlet için bir utançtır"

OHAL gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen köylüler, yollarının kapatılmasına tepki gösterdi. Vatandaşlardan biri tepkisini şöyle dile getirdi:

“Karakol baskısıyla boşaltılan köy yoluna ‘Sınır Kapısı’ uygulaması yapıldı. Üç köyün faydalandığı köy yoluna demir kapı bırakılarak, kilit vuruldu. Ne demek ‘Sınır Kapısı’. Devletin sınırları içinde sınır mı olurmuş? Bu uygulama devlet için bir utançtır. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Devletin görevinin vatandaşın güvenliğini sağlamak olduğunu dile getiren bir köylüde, "Köy kapılarına kilit vurmak, ‘Sınır Kapısı’ gibi garip uygulamalar yapmak bir utanç vesilesidir. Valilik başta olmak üzere tüm yetkili kurumlara defalarca sözlü ve yazılı olarak müracaat ettik fakat başvurularımız olumsuz olarak neticelendi." ifadelerini kullandılar.

"Yapılan hukuksuz uygulamadan vazgeçilmeli"

Köyde bağ ve bahçelerinin kuruduğunu belirten köy sakinlerinden Östekin Toprak ise yapılan hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini ve köy yolunun ulaşıma açılmasını istediklerini söyledi.

Toprak, “Bitlis merkeze bağlı Kayadağ köyümüzün yolunu görüyorsunuz. Köyümüze gitmek için geldim. Maalesef ‘Habur Sınır Kapısı’nın buraya kurulduğunu gördüm. Köyümüze şu an araçla gidemiyoruz. Meyve ağaçlarımız, fidanlarımız susuzluktan hepsi kurudu. Şu an köy aktif durumda. Muhtarlığı var, güvenlik korucuları, seçmeni bulunup, 24 Haziran seçimlerinde oy kullandılar. Devlet nezdinde şu an bu köy faaliyette bulunuyor. Ama ne yazık ki vatandaş olarak gitmek istediğimiz köyümüze gidemiyoruz. Köyün yolunu görüyorsunuz. Bu uygulama gerçekten utanç vericidir. Şimdi soruyorum: Bu halk ne yapsın? Bu uygulama neden ve niçin yapıldı?  Valilik tarafından, köy halkının bilgilendirilmesini istiyoruz.” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

Uygulamanın mimarı FETÖ’cü komutan

Öte yandan, bir hafta önce Bitlis merkezli 11 ilde, FETÖ’ye yönelik yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 16 kişiden birisinin de köyde bu uygulamayı yapan karakol komutanı olduğu öğrenildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.