Feyzullah El Ensari Hazretlerinin Türbesinin açılışı yapıldı

Feyzullah El Ensari Hazretlerinin Türbesinin açılışı yapıldı

Restorasyonu tamamlanan Feyzullah El Ensari Hazretlerinin Türbesi ve Alemdar Camii’nin açılışı yapıldı.

Yıllardır kendini haline terk edilen ve definecilerin de zarar verdiği Feyzullah El Ensari Hazretlerinin Türbesi ve Alemdar Camii'nin restorasyonu tamamlandı. Çevre düzenlenmesinin de tamamlanmasıyla birlikte, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu’nun katılımıyla açılışı yapıldı. Cuma namazının ardında açılışı yapılan Türbe Camii'nin önünde aşure ikramı yapıldı.

Açılışta gazetecilere açıklamada bulunan Ustaoğlu, yıllardır restorasyonu bekleyen ama bir türlü bitmeyen, adeta kangren olmuş bu türbe ve caminin inşa sürecinin uzun bir süre aldığını, bu da kendilerini gelenlere karşı mahcup ettiğini söyledi.

Bitlis’e vali olarak atandığında ilk ziyaret etini Feyzullah El Ensari Hazretlerinin türbesine yaptığını, o gün gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü hatırlatan Ustaoğlu, “Tabi büyük bir heyecanla gelip bu türbeyi ziyaret ettiğimde de çok üzülmüştüm. Yıllardır restorasyonu bekleyen ama bir türlü bitmeyen, adeta kangren olmuş bu türbe ve camimizin inşa süreci maalesef uzun bir süre almış ve bizi de gelenlere karşı mahcup eder bir durumdaydı. Talimatımızı verdik. Bir an önce buranın restorasyonu bitip Bitlis’imize yakışan, tarihimize yakışan, en önemlisi de Hz. Peygamberin dizinin dibinde yetişen, ona ev sahipliği yapmış Eyüp El Ensari gibi sahabenin kardeşi Feyzullah Ensari Hazretlerinin Türbesinin restorasyonun bitirmesini istemiştik. Bugün kılınan ilk cuma namazı ile açılışını yaptık.” dedi.

“İlimiz açısında çok önemli bir mekan burası”

 Bitlis için önemli bir mekan olduğunun altını çizen Ustaoğlu, şunları söyledi: “Gerçekten çok mutlu olduk. Her misafirim gediğinde burayı gezdirmek istiyordum.  Ama açıkçası da biraz mahcubiyet yaşıyordum. Ama bugün hep birlikte cami ve türbe açılışı yaparak büyük bir huzur içinde, tarihe mal olmuş bir sahabemizi, önemli bir şahsiyeti, bu milletin ziyaret etmesine de açtık. İlimiz açısında çok önemli bir mekan burası. İnanç ve kültür turizminde vatandaşlarımızın sürekli ziyaretgahı olan bu mekanın bu millete, tarih ve inanç turizmine yakışır bir vaziyette, inşa etmemiz ve bu millete kazandırmak gerekiyordu. Bunu da gerçekleştirdik.”

“Bitlis medeniyetler ve alimler şehridir”

Bitlis’in alimler ve medeniyetler şehri olduğuna dikkat çeken Ustaoğlu, her bir sokağı gezildiğinde, adeta tarihe şahitlik eden onlarca tarihi eseri bünyesinde barındırdığının görüleceğini belirtti.

Ustaoğlu, “Bitlis medeniyetler ve alimler şehridir. Vadideki bu güzel şehir, yüz yıllardır İslam’a sancaktarlık yapmış, çok kıymetli şahsiyetleri bünyesinde barındırıyor. Başta Feyzullah El Ensari olmak üzere Şemsi Bitlis’i, İdris-i Bitlis’i, şeyh Fetullah Varkanis-i, Bediüzzaman Said Nursi gibi birçok şahsiyeti kendi bünyesinde barındırmış bir şehir. Her bir sokağını gezdiğimizde adeta tarihe şahitlik eden onlarca tarihi eseri bünyesinde barındıran bir şehir. ‘Kadim şehir tarihi kimliğine kavuşuyor.’ dedik. Bunun için hem belediye ve valilik olarak, Kültür Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, bu tarihi eserleri yeni kuşaklara aktarmakla olur. Her bir sokağı adeta tarihe şahitlik eden, yüz yıllara meyden okuyan, tarihi eserler dolu olan bu Bitlis’imizi, yapılacak çalışmalarla bu tarihi geçmişini, bu eserleri ayağa kaldıracağız. Bu camimizle beraber 28 tane tarihi cami var. Bu ne demek? Her sokağında adeta tarih var, geriye dönük geçmişimizi yaşayacağımız ve ibadet edilecek çok güzel camiler var. Bunların her birinin bir tarafta restorasyonları yapılan ve devam edenler var. Bu kadim şehir aslına ve geçmişine uygun, tarihine yakışır güzel hizmetlere layıktır. Hep birliktede bunu gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.