Filistinli gruplar 7 hususta anlaşmaya vardı

Filistinli gruplar 7 hususta anlaşmaya vardı

Aralarında Hamas ve el-Fetih'in de olduğu Filistin'in önde gelen 13 siyasi grubu, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2 gün boyunca yapılan görüşmeler sonrası 2018 sonu itibarıyla devlet başkanlığı ve genel seçim yapılması konusunda anlaştı.

Filistinli gruplar arasında, Mısır'ın gözetiminde Kahire’de devam eden 2 günlük uzlaşı görüşmeleri dün akşam sonlandı. İki günlük yoğun görüşmelerin sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde "Filistin’deki bölünmenin sonlandırılması" için 7 ana başlık üzerinde uzlaşıldığı, seçimlerin 2018’in sonuna kadar yapılması ve 2011 anlaşmasının temel alınması üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Sonuç bildirgesinde, uzlaşı hükümetinin Gazze halkına yönelik sorumluluklarını yerine getirmesinin önünde duran engellerin en kısa zamanda kaldırılmasına vurgu yapılırken, Gazze halkının yaşam, sağlık, eğitim alanlarındaki sıkıntılarının; özellikle de elektrik, su ve imar sorunlarının son bulması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, FKÖ’nün 2005 Kahire Bildirgesine uygun bir şekilde geliştirilip aktifleştirilmesinin zaruretine işaret edilirken, hükümetin Gazze’deki sorumluluklarını yerine getirmesi, 12 Ekim 2017’de Hamas ve Fetih arasında varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi, sosyal barış komisyonunun faaliyetlerine tekrar başlaması, seçim komisyonunun seçimlerin en geç 2018’in sonunda yapılması kaydıyla hazırlıklara başlaması, seçim tarihini belirleme işinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a verilmesi gerektiği ifade edildi.

Filistin'de 2006 yılından bu yana genel seçimler düzenlenemiyor. O yılki seçimlerde Hamas birinci parti olarak yükselmiş, el-Fetih ise sonuçları tanımadığını açıklamıştı.

12 Ekim 2017’de varılan anlaşmanın acilen hayata geçirilmesi istenirken açıklamada, Filistinli grupların Amerika’nın Filistin Yönetimi’ne baskı yapmak için FKÖ’nün Washington’daki ofisini kapatma kararı da kınandı.

Açıklamada, bütün grup ve kesimlerle basın kuruluşlarının karşılıklı suçlamalara, basın yoluyla saldırılara son vermeleri, ulusal birlik konusunda umut ruhunu yaymaları gerektiği vurgulanırken, Filistin halkının 1967 sınırları dâhilinde başkenti Kudüs olacak bir devlet kurma hakkının yanı sıra; özgürlük, bağımsızlık ve yurda dönüş hakkına da sahip olduğu vurgulandı.

"Nesnel sonuçlar maalesef gerçekleşmedi!"

Görüşmelere katılan Hamas yetkilisi Salah el Bardaweel, yaptığı açıklamada, yapılan anlaşmanın "muğlak" olduğunu belirterek, Abbas tarafından yürürlüğe sokulan yaptırımların kaldırılması ve Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısının tamamen açılması gibi önemli konularda ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

Bardaweel, "Sınır kapılarının açılması, yaptırımların kaldırılması ve uzlaşma konusunda ilerleme gibi nesnel sonuçlar için sıkı çalıştık ancak maalesef bunlar gerçekleşmedi." dedi.

Hamas ile el-Fetih aralıkta yeni bir toplantı daha yapacak

Fetih delegasyonunun başındaki yetkili Azzam el Ahmed ise 1 Aralık itibarıyla devir işleminin tamamlanması için ısrar ettiklerini belirterek, aralık ayında daha ileri adımları ele almak için Hamas ile yeni bir toplantı gerçekleştireceklerini belirtti.

Filistinli yetkililer ayrıca ilerleyen günlerde anlaşmanın uygulanmasını gözlemlemek üzere Mısırlı bir güvenlik delegasyonunun Gazze'ye gönderilmesini beklediklerini de ifade etti.

Mahmud Abbas daha önce Gazze'nin kontrolünün devredilmesinin ardından elektrik kesintileri ve 60 bin Gazzeli üzerindeki yüzde 30'luk maaş kesintisi gibi yaptırımları kaldırabileceklerini duyurmuştu.

Görüşmelerde ayrıca Gazze'deki güvenlik sorumluluğunun üstlenilmesi konusunda da anlaşmaya varılamadı. Gazze'nin güvenliği hala Hamas destekli güvenlik birimlerinin kontrolünde. Abbas, Hamas'ın silahsızlanmasını isterken, parti ve askeri kanadı henüz bunu kabul etmiş değil. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.